Czujnik dymu i alarm z powiadomieniem

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Post Reply
akir
Posts: 92
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Mon Feb 11, 2019 8:44 pm

Zapomniałem dzisiaj o kurczaku, który grillowal się na patelni. Po czasie włączył się czujnik dymu i zaczął syrena alarmować. Używacie czujek dymu smart czy też nie? Po tym incydencie postanowiłem użyć melinka z biedronki i podłączyć do niego czujnik dymu z Castoramy ma com nc i no. W supli nie ma czujnika jako '' czujka dymu'' więc użyłem brak cieczy. Melink wraz z podłączona przewodem czujka dymu został dodany do supla scripts. Od teraz będzie wiadomość na pasku z komunikatem PALI SIĘ wraz z komunikatem głosowym Achtung Achtung UWAGA PALI się Góra. Komunikat głosowy wybudzi telefon. Edit dodaje film z szybkości działania oraz jak wygląda połączenie urządzenia
Podziękowania dla Fracza oraz Espablo
Attachments
Screenshot_20190211-191505.jpg
Screenshot_20190211-191505.jpg (288.99 KiB) Viewed 1151 times
IMG_20190211_205705.jpg
IMG_20190211_205705.jpg (1.26 MiB) Viewed 1151 times
IMG_20190211_205655.jpg
IMG_20190211_205655.jpg (1.27 MiB) Viewed 1151 times
flowerek
Posts: 85
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Mon Feb 11, 2019 8:58 pm

No bravo !

To jest dokładnie to czego potrzebuje opisujac w poscie
viewtopic.php?f=9&t=4411

A mozna to zrealizowac na sonoff basic albo jeszcze lepiej sonoff s26 ?
User avatar
maffiu
Posts: 410
Joined: Wed Nov 30, 2016 9:30 pm
Location: Kraków/Skawina

Mon Feb 11, 2019 9:31 pm

O dobrze wiedzieć ze ma wyjście ten czujnik
flowerek
Posts: 85
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Feb 12, 2019 7:55 am

dorzucam czujnik czadu - też ma wyscie (przekaźnik)
https://www.gazex.pl/produkty/model/dk-22-p/

Image

teraz tylko jak to podpiąć do jakiegoś sonoffa i mamy gotowy alarm czadu (+ powiadomienia @fracz)
Last edited by flowerek on Tue Feb 12, 2019 7:08 pm, edited 1 time in total.
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Feb 12, 2019 9:21 am

Wyjście tego przekaźnika jest zazwyczaj bez napięcia więc w supli traktujemy go tak samo jak czujnik krańcowy, kontaktron i podpinamy np w starych sonofach pod GPIO14 (zależy od softu) i masę pamiętając o rezystorze 4k7 między GPIO i plusem.
W aplikacji właczamy czujnik i wybieramy do wyboru jak na zdjęciu poniżej
czujnik1.jpg
czujnik1.jpg (42.6 KiB) Viewed 1037 times
można sobie zmienić ikonkę na swoją a jak pojawi się nowa wersja aplikacji to będzie widoczna też i w telefonie.
Pozdrawiam
Wojtek
akir
Posts: 92
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Tue Feb 12, 2019 4:25 pm

Ja użyłem u siebie rx bo to wejście zostało użyte w oprogramowaniu melink w multiboard. U mnie działa jak kontrakton zwieram gnd z rx nie dawałem żadnych rezystorow.
flowerek
Posts: 85
Joined: Tue Mar 06, 2018 2:24 pm

Tue Feb 12, 2019 7:14 pm

Faktycznie podlaczajac do sonoffa basic jak np. kontaktron mamy powiadomienia przez skrypty @fracz

A czy jest oprogramowanie na sonoffa zeby oprocz powiadomienia moc uruchomic akcje poprzez link bezposredni z clouda?
Np. Wykryto stan wysoki czujnika czadu...powiadom oraz wykonaj link bezposredni zamkniecie zaworu gazu...albo uruchomienie silownika okna

Albo z czujnika zalaniowego zamknoecie zaworu wody itp.
Post Reply