SONOFF z termometrem DS18B20

Post Reply
BlackAdder
Posts: 6
Joined: Thu Feb 15, 2018 8:28 pm

Sun Feb 10, 2019 4:47 pm

Witam,

Brakowało mi termometru, dlatego zdecydowałem się na zakup gotowego SONOFF z termometrem DS18B20.
Mam 2 pytania:
- do czego służy funkcja „Dostosowanie temperatury”?
- widzę, że temperatura jest odczytywana co 10 minut, jeżeli chciałbym zmienić częstotliwość odczytu to pewnie na etapie wgrywania oprogramowania?

Z góry dziękuje za odpowiedź :)
edm
Posts: 135
Joined: Mon Jan 15, 2018 6:18 pm

Sun Feb 10, 2019 5:18 pm

Bywa że termometry DS itp, czasem przekłamują, zawyżając lub zaniżając temperaturę. Zwykle ma to miejsce jeśli są umiejscowione blisko źródeł ciepła, moduły esp, transformatory itp. Za pomocą "Dostosowanie temperatury" możesz skorygować tą temperaturę jak zauważysz że są przekłamania.
Na częstotliwość odczytu temperatury, chyba nie masz wpływu. A na pewno nie po stronie firmware, bynajmniej ja się z tym nie spotkałem.
User avatar
lesny8
Posts: 537
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Feb 10, 2019 9:52 pm

Nie wiem jaki tam masz soft na tym sonoffie, ale standardowa natywna biblioteka do obsługi DS18B20 sprawdza temperaturę co 5s i jeśli wartość w tym interwale się zmieni, to przekazuje ją do chmury.
Z dostosowaniem temperatury jest tak jak kolega wyżej napisał. Dodam tylko, że czujnik czujnikowi nie jest równy i czasami niektóre mogą wymagać 'kalibracji' ;)
Wooshch
Posts: 2
Joined: Wed Feb 20, 2019 11:22 pm

Wed Feb 20, 2019 11:25 pm

A jak można połączyć wskazanie temperatury ze stanem przekaźnika
User avatar
wojtas567
Posts: 1603
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Thu Feb 21, 2019 7:36 am

Na dzień dzisiejszy scripts supla.fracz.com jak poniżej
Attachments
termostat.jpg
termostat.jpg (98.59 KiB) Viewed 1128 times
Pozdrawiam
Wojtek
Gucio2607.
Posts: 376
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu Feb 21, 2019 8:55 am

Oczywiście
Screenshot_20190221-085521.jpg
Screenshot_20190221-085521.jpg (198.78 KiB) Viewed 1110 times
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Wooshch
Posts: 2
Joined: Wed Feb 20, 2019 11:22 pm

Thu Feb 21, 2019 11:13 pm

Zadziałało, dzięki za pomoc, pozostaje poprzykręcać kabelki od pompki + obejście gdyby internetu nie było ;)
kristover
Posts: 10
Joined: Wed Mar 20, 2019 6:46 pm

Thu Mar 21, 2019 6:06 pm

Czy jest możliwe by na podglądzie widoczna była temperatura do dwóch miejsc po przecinku.? Chodzi mi o to by było identyczne wskazanie jak po kliknięciu w "Supla scripts" dalej w "znak zapytania" przy ikonie termometru.

Wyjaśniam skąd takie pytanie.
Przy ustawieniu np temp 20,5 jako temp załączenia na podglądzie pokazuje że załączono grzanie mimo iż ustawiono próg 20,5 i taka jest temp. Mamy widoczne dwie temperatury 20,5 i informację o grzaniu (trochę dziwnie )
Po wejściu w "znak zapytania " widnieje temp 20,45 co tłumaczy załączenie się ogrzewania

Może to już było poruszane... dla mnie to taka mała niezgodność i detal do poprawy.

Jeśli tak ma być, to nie było tematu :)
PioKar
Posts: 170
Joined: Thu May 03, 2018 5:56 am

Fri Mar 22, 2019 4:15 am

U mnie znak zapytania widzę tylko wtedy gdy jest błąd odczytu danych z czujnika.
Po chwili dane się pokazują bo połączenie się naprawia.
Normalnie nie ma znaku zapytania.
Może dlatego masz czasem dziwne rozjazdy w pracy termostatu.
kristover
Posts: 10
Joined: Wed Mar 20, 2019 6:46 pm

Fri Mar 22, 2019 1:19 pm

wiem o którym znaku mówisz.... ten zamiast temperatury w zakładce termostat.
Ja piszę o znaku zapytania tym na kartach w zakładce supla scripts
Wszystko działa ok tylko temperatura z zakładki termostat jest zaokrąglona do jednego miejsca po przecinku, a ta z pierwszej zakładki do dwóch miejsc po przecinku. Wygląda na to że to wskazanie z pierwszej zakładki (dwa miejsca po przecinku ) steruje przekaźnikiem a ta z jednym miejscem po przecinku to tylko informacja.
to taki drobny szczegół który rzucił mi się przy pierwszym korzystaniu. Podobna zależność jest przy przechodzeniu temp przez górny ustawiony próg.
Post Reply