[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Sun Mar 03, 2019 9:17 pm

:shock: a ja myślałem, że już poradziłeś z sobie z tym tematem.

Zwróć uwagę na to, że
no-ip.com != no-ip.pl

W linku do tematu, który podajesz jest opisany sposób z no-ip.pl i klient którego uruchamiasz łączy się właśnie z tamtym serwisem a nie z no-ip.com

Zrób to tak jak Ci napisałem na priv, mniej zabiegów i efekt masz w 15 minut.
cino111 wrote:
Sun Mar 03, 2019 8:40 pm

Druga sprawa to czy bez Let's Encrypt domeny powinny działać? Wpisałem na stronie no-ip prawidłowy mój zewnętrzny nr ip i wchodzi na clouda, jednak jak w pliku .env pozmieniam dane na proxy to kontenery clouda jak i scripts się nie uruchamiają.

Code: Select all

Starting SUPLA containers
ERROR: Network webproxy declared as external, but could not be found. Please create the network manually using `docker network create webproxy` and try again.
root@raspberrypi:/home/pi# ./supla-docker/supla.sh start
Starting SUPLA containers
ERROR: Network webproxy declared as external, but could not be found. Please create the network manually using `docker network create webproxy` and try again.
root@raspberrypi:/home/pi# supla-scripts/docker/suplascripts.sh start
Będzie działać bez certyfikatu.
Coś zepsułeś po drodze, bo SUPLA nie widzi sieci webproxy, a ta się tworzy podczas pierwszego odpalania proxy. Powinno to być w pliku /home/pi/docker-compose-letsencrypt-nginx-proxy-companion/.env

Code: Select all

#
# Default Network
#
NETWORK=webproxy
Sprawdź czy faktycznie jej nie ma

Code: Select all

docker network ls
cino111
Posts: 535
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Mar 04, 2019 6:28 pm

Rewelacja - mam na zielono :D :D :D
Leśny bez Ciebie bym sobie nie poradził. Naprawdę WIELKIE DZIĘKI.
Nawet w końcu żona z Iphone może wejść na termostat - szok :lol: :lol:
milion81
Posts: 107
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Mon Mar 04, 2019 9:48 pm

Ja dzisiaj zobaczyłem, że mam wersje CLOUDA 2.3.0 mimo tego że "postawiłem" (czytaj leśny postawił ;) ) na zielono już po wydaniu wersji 2.3.1, zrobiłem aktualizacje (załącznik 1) ale mimo to nadal mam wersje 2.3.0 (załącznik 2) Czemu tak? Jak zrobić skutecznie upgrade do 2.3.1 ?
Attachments
2.png
2.png (21.35 KiB) Viewed 404 times
1.png
1.png (121.72 KiB) Viewed 404 times
PuteR
Posts: 524
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Mon Mar 04, 2019 10:30 pm

Wyczyść cache przeglądarki.
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Mon Mar 04, 2019 10:43 pm

Dobrze robisz upgrade.
A może to cache przeglądarki i tak na prawde masz 2.3.1?
Dziwne bo u mnie jest 2.3.1, a nawet 2.3.2 jak się przepnę na src ;) Swoją drogą fajnie działa to pojawianie się nowo dodanego urządzenia, bez przeładowywania strony.

Wyczyść najpierw cache przeglądarki dla Tojego adresu cloud, albo cały cache.
Jak nie pomoże to wyczyść cache aplikacji

Code: Select all

docker exec supla-cloud rm -fr var/cache/*
docker exec -u www-data supla-cloud php bin/console cache:warmup
Jeśli dalej widzisz 2.3.0 zatrzymaj suple i usuń kontener cloud, a potem uruchom ponownie

Code: Select all

cd ~/supla-docker
./supla.sh stop
docker rm supla-cloud
./supla.sh start
Jeśli dalej nie widzisz wersji 2.3.1 to pokaż jakie masz obrazy dla cloud

Code: Select all

docker image ls supla/supla-cloud
milion81
Posts: 107
Joined: Mon May 07, 2018 8:34 am

Mon Mar 04, 2019 11:07 pm

Zrobiłem jak napisałeś, łącznie z czyszczeniem cache przeglądarki, niestety dalej 2.3.0.
Chyba pora zmienić na arm7 bo z tym arm6 ciągle coś nie tak :?:
Attachments
3.png
3.png (111.05 KiB) Viewed 382 times
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Mar 05, 2019 8:14 am

milion81 wrote:
Mon Mar 04, 2019 11:07 pm
Chyba pora zmienić na arm7 bo z tym arm6 ciągle coś nie tak :?:
Nie ma potrzeby zmieniać. Wszystko jest ok.
Teraz zobaczyłem na docker hubie, że nie ma wybudowanego obrazu dla arm32v6 w tej wersji.
@fracz poprosimy o buildy i machnij od razu jeśli to nie problem v2.3.2 :)
vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 05, 2019 11:04 am

Witam
Uruchomiłem wszytko wg opisu i poprzez WAN działa. Problem zaczyna się kiedy chce się połączyć z sieci lokalnej moj router to Mikrotik RB2011 v6.44. Czytałem o NAT loopback i o Hairpin NAT Loopback żaden znaleziony opis w sieci nie chce mi działać. Czy ma ktoś jakąś sprawdzoną metode by uruchomić to po sieci LAN?
User avatar
lesny8
Posts: 667
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Mar 05, 2019 1:02 pm

vicam wrote:
Tue Mar 05, 2019 11:04 am
Hairpin NAT
To musi działać. Może coś źle zrobiłeś. Odpal terminal klepnij komendy i pokaż jaki masz config.

Code: Select all

ip address print
ip route print
ip firewall nat print
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Tue Mar 05, 2019 1:22 pm

Da się w jakiś normalny sposób postawić to na Orange pi lite? Jadąc tutorialem zupełnie wszystko jako nie znana komenda
Post Reply