[tutorial] Raspberry Pi – Docker, Proxy, Let’s Encrypt, SUPLA, SUPLA-Scripts...

groszek33
Posts: 49
Joined: Sun Feb 11, 2018 12:15 pm

Tue Mar 05, 2019 8:06 pm

cino111 wrote:
Tue Mar 05, 2019 7:58 pm
Zobacz port tiggering. Tam powinieneś to wpisać.
to chyba nie bo nie kieruje adresu
supla-03.jpg
supla-03.jpg (99.17 KiB) Viewed 496 times
Kto pyta nie błądzi:))
cino111
Posts: 343
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Mar 05, 2019 8:20 pm

Sorry faktycznie miałeś dobrze -https://www.tp-link.com/pl/faq-728.html
Aplikacja na telefonie działa? Jak wchodzisz na clouda? po nazwie domeny, czy po IP? dane w pliku .env masz wprowadzone? ustawione proxy, czy nr portów?
groszek33
Posts: 49
Joined: Sun Feb 11, 2018 12:15 pm

Tue Mar 05, 2019 8:30 pm

cino111 wrote:
Tue Mar 05, 2019 8:20 pm
Sorry faktycznie miałeś dobrze -https://www.tp-link.com/pl/faq-728.html
Aplikacja na telefonie działa? Jak wchodzisz na clouda? po nazwie domeny, czy po IP? dane w pliku .env masz wprowadzone? ustawione proxy, czy nr portów?
na telefonie nie dział
wchodzę po domenie i po IP i nie dział
w .env są dane wprowadzone
i w .env ma wpisane proxy
Kto pyta nie błądzi:))
cino111
Posts: 343
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Mar 05, 2019 8:56 pm

groszek33 wrote:
Tue Mar 05, 2019 8:30 pm
na telefonie nie dział
wchodzę po domenie i po IP i nie dział
w .env są dane wprowadzone
i w .env ma wpisane proxy
[/quote]

Może od początku. Stawiasz od zera clouda, czy działało Ci i robisz proxy? Zrób może najpierw standardowo, czyli zatrzymaj kontener

Code: Select all

./supla-docker/supla.sh stop
w .env wpisz domenę, od haszuj porty 80 i 443 i na koncu proxy zamień na standalone, przebuduj kontener

Code: Select all

./supla-docker/supla.sh start
i wtedy sprawdz czy wchodzisz na clouda po LAN i czy wchodzi z WAN, no i czy apka działa. Może masz problem na routerze.
User avatar
lesny8
Posts: 468
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Mar 05, 2019 9:14 pm

vicam wrote:
Tue Mar 05, 2019 6:50 pm
Raspberry jest na adresie 192.168.99.111 a mikrotik na 192.168.99.5 - to jest ostatnia wersja którą testowałem
Prostrzej sieci to nie mogłeś już zmontować, co? Bramka na piątce, sieć 99 ;)

Jednak w firewallu trochę napieszałeś, ale nie ma tego złego...
Przeklej sobie poniższe komendy do terminala, możesz hurtem, ale najpierw x.y.z zmień w nich już tylko Ty tam wiesz na jaki adres ;)

Code: Select all

:for x from=0 to=10 do={/ip firewall nat disable numbers=$x}
/ip firewall nat
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=80 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 80"
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=443 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 443"
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=2015 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 2015"
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=2016 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 2016"
add chain=srcnat out-interface=ether1 action=masquerade comment="NAT"
add chain=srcnat src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.99.111 protocol=tcp dst-port=80 out-interface=bridge0 action=masquerade comment="Hairpin NAT dla 80"
add chain=srcnat src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.99.111 protocol=tcp dst-port=443 out-interface=bridge0 action=masquerade comment="Hairpin NAT dla 443"

Jak będzie działać, a raczej będzie, to wywal te swoje wyłączone reguły

Code: Select all

:for x from=0 to=10 do={/ip firewall nat remove numbers=$x}
vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 05, 2019 9:55 pm

lesny8 wrote:
Tue Mar 05, 2019 9:14 pm
vicam wrote:
Tue Mar 05, 2019 6:50 pm
Raspberry jest na adresie 192.168.99.111 a mikrotik na 192.168.99.5 - to jest ostatnia wersja którą testowałem
Prostrzej sieci to nie mogłeś już zmontować, co? Bramka na piątce, sieć 99 ;)

Jednak w firewallu trochę napieszałeś, ale nie ma tego złego...
Przeklej sobie poniższe komendy do terminala, możesz hurtem, ale najpierw x.y.z zmień w nich już tylko Ty tam wiesz na jaki adres ;)

Code: Select all

:for x from=0 to=10 do={/ip firewall nat disable numbers=$x}
/ip firewall nat
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=80 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 80"
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=443 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 443"
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=2015 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 2015"
add chain=dstnat dst-address=x.y.z.226 protocol=tcp dst-port=2016 action=dst-nat to-address=192.168.99.111 comment="Przekierowanie 2016"
add chain=srcnat out-interface=ether1 action=masquerade comment="NAT"
add chain=srcnat src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.99.111 protocol=tcp dst-port=80 out-interface=bridge0 action=masquerade comment="Hairpin NAT dla 80"
add chain=srcnat src-address=192.168.99.0/24 dst-address=192.168.99.111 protocol=tcp dst-port=443 out-interface=bridge0 action=masquerade comment="Hairpin NAT dla 443"

Jak będzie działać, a raczej będzie, to wywal te swoje wyłączone reguły

Code: Select all

:for x from=0 to=10 do={/ip firewall nat remove numbers=$x}
Dzięki w wolnej chwili sprawdzę twoją metodę póki co zadziałało mi z czymś takim

17 ;;; Hairpin NAT
chain=srcnat action=masquerade src-address=192.168.99.0/24
dst-address=!192.168.99.5 log=no log-prefix=""

18 ;;; Hairpin NAT dla 80 - Raspberry PI - SUPLA
chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.99.111 to-ports=80
protocol=tcp dst-address=!192.168.99.5 dst-address-type=local dst-port=80
log=no log-prefix=""

19 ;;; Hairpin NAT dla 443 - Raspberry PI - SUPLA
chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.99.111 to-ports=443
protocol=tcp dst-address=!192.168.99.5 dst-address-type=local
dst-port=443 log=no log-prefix=""

A inspiracje czerpałem z tego linku
https://www.exabytes.pl/mikrotik-hairpin-nat/

może sie to komuś przyda:)

Teraz kolejny problem :) instalacja SUPLA-dev bo tez nie mogę znaleźć jakiegoś prostego opisu instalacji na Raspberry PI3 na którym jest już Supla CLOUD i SUPLA scripts oraz PROXY
User avatar
lesny8
Posts: 468
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Tue Mar 05, 2019 10:04 pm

Oj, a nie lepiej było stąd? ;)
vicam
Posts: 8
Joined: Thu Feb 21, 2019 3:22 pm

Tue Mar 05, 2019 10:16 pm

lesny8 wrote:
Tue Mar 05, 2019 10:04 pm
Oj, a nie lepiej było stąd? ;)
Zabawne bo stąd mi nie działało (pewnie byłem przemęczony i robiłem jakiś banalny błąd).
A jesteś mi jeszcze w stanie pomóc z Supla-dev oraz gdzie mogę zakupić gotową płytkę Raspberry PI Expansion 01?
User avatar
pzygmunt
Posts: 5197
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Mar 05, 2019 10:51 pm

Gerbery są do pobrania. Wszystkie gotowe zostały rozdane.
User avatar
lesny8
Posts: 468
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Wed Mar 06, 2019 9:46 am

vicam wrote:
Tue Mar 05, 2019 10:16 pm
A jesteś mi jeszcze w stanie pomóc z Supla-dev oraz gdzie mogę zakupić gotową płytkę Raspberry PI Expansion 01?
Kiedyś sprawdzałem i działa, tzn urządzenia pojawiły mi się w cloud, ale jako że nie mam extension 01 to nic z tym dalej nie robiłem.
viewtopic.php?p=21476#p21476
pzygmunt wrote:
Tue Mar 05, 2019 10:51 pm
Gerbery są do pobrania.
Znalazłem tylko schemat na stronie głównej projektu. Na githubie też nie znalazłem, chyba że mnie przyćmiło. Podrzucisz Przemku odnośnik?
Post Reply