Licznik energii elektrycznej

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1096
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr maja 15, 2019 2:08 pm

pzygmunt pisze:
śr maja 15, 2019 2:04 pm
Nie lepiej jakiś RTC przypiąć do układu ?
Plus bateria litowa , układy takie maja również dodatkowa pamięć , można by tam przechowywać wartość licznika
Do trzymania wartości licznika lepsza pamięć nieulotna np FRAM.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

śr maja 15, 2019 2:18 pm

Pewnie mozna ale trza umicdlatego kombinuje elektrycznie a nie elektronicznie:)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8477
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 16, 2019 4:46 pm

Zamiast pisać kod trzeba było pisać wnioski unijne ;)
https://onemeter.com/pl/project/
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw maja 16, 2019 6:24 pm

Za 6 baniek licznik????? Jak mozna dac pieniadze na cos co nie znajdzie nabywcy a jest raczej tylko projektem uczelnianym.
Bogata ta unia nasza....
Awatar użytkownika
denat
Posty: 9
Rejestracja: pn paź 01, 2018 6:17 am

czw maja 16, 2019 6:26 pm

Witam zrobiłem sobie taki licznik jak w opisie na stronie. Działa. ale kiedy wchodze na wykres w apce mobilnej pisze pobieranie danych a po chwili Brak danych dla wykresu :cry:
https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... 55Rt3bAkQg
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8477
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw maja 16, 2019 6:35 pm

Może się jeszcze nie zgromadziły
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8477
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 17, 2019 12:15 pm

cino111 pisze:
wt maja 14, 2019 7:16 pm
@pzygmunt prośba o wystawienie softu na Wemosa z 2 licznikami jak w komentarzu pod artykułem na majsterkowo https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Zmiany w kodzie wprowadzone... domyślnie na 3 kanały ale jeszcze nie testowałem czy to działa.
Jedynie co to sprawdziłem czy się kompiluje.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... 4eec3f8b1d

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.h

Po weekendzie sprawdzę czy działa.
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pt maja 17, 2019 12:21 pm

a da się taki licznik uruchomić na Raspberry na którym działają mi już bramy, furtki i czujniki?
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

pt maja 17, 2019 12:32 pm

pzygmunt pisze:
pt maja 17, 2019 12:15 pm
cino111 pisze:
wt maja 14, 2019 7:16 pm
@pzygmunt prośba o wystawienie softu na Wemosa z 2 licznikami jak w komentarzu pod artykułem na majsterkowo https://majsterkowo.pl/chcesz-oszczedza ... -impulsow/
Zmiany w kodzie wprowadzone... domyślnie na 3 kanały ale jeszcze nie testowałem czy to działa.
Jedynie co to sprawdziłem czy się kompiluje.
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... 4eec3f8b1d

https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.c
https://github.com/SUPLA/supla-espressi ... _counter.h

Po weekendzie sprawdzę czy działa.
Podeślij skompilowany na 3szt to przetestuję.
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt maja 17, 2019 4:11 pm

Testuj
Edit: plik usunięty, do pobrania kilka postów niżej...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zagadnienia ogólne”