Porządki z użytkownikami Supla.org na QNAP-ie.

Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 55
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 1:58 pm

Witam,
w miarę jedzenia apetyt rośnie (chodzi o Suplę) małymi kroczkami posuwam się do przodu na razie tylko z jednym urządzeniem (licznik prądu) zamel MEW-01.

1. postawienie Supli na Qnapie oraz testy licznika zamel [kłopoty z wykresami przy pomocy @pzygmunt rozwiązane]
2. instalacja licznika do monitorowania poboru prądu, 3-fazowego [usterka na odczycie z jednego przekładnika przy pomocy @miroph usunięta]
3. porządki z użytkownikami w Supli na Qnapie w trakcie [jak się do tego zabrać?]

W kwestii 3 etapu mam pytanie jak się do tego zabrać.
Mam zainstalowany program Terminus i łączę się z Qnapem, ale nie wiem co dalej - znajomość z mysql ZERO, ale dam radę :) przy pomocy :mrgreen: Kolegów.
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 2.3.35
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 4.5.2; ContainerStation 2.3.5.1708 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.7.24).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 22, 2020 2:10 pm

Konta możesz usuwać z poziomu web-a. Logujesz się na konto i we właściwościach konta jest "usuń"
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 55
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 2:19 pm

pzygmunt pisze:
sob lut 22, 2020 2:10 pm
Konta możesz usuwać z poziomu web-a. Logujesz się na konto i we właściwościach konta jest "usuń"
..., ale chcę usunąć konta do których nie znam hasła oraz nie wiem ile kont jest utworzonych.
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 2.3.35
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 4.5.2; ContainerStation 2.3.5.1708 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.7.24).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lut 24, 2020 12:41 pm

php bin/console supla:user:delete
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 55
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

wt lut 25, 2020 1:19 pm

ZYSKA pisze:
sob lut 22, 2020 1:58 pm
Witam,
w miarę jedzenia apetyt rośnie (chodzi o Suplę) małymi kroczkami posuwam się do przodu na razie tylko z jednym urządzeniem (licznik prądu) zamel MEW-01.

1. postawienie Supli na Qnapie oraz testy licznika zamel [kłopoty z wykresami przy pomocy @pzygmunt rozwiązane]
2. instalacja licznika do monitorowania poboru prądu, 3-fazowego [usterka na odczycie z jednego przekładnika przy pomocy @miroph usunięta]
3. porządki z użytkownikami w Supli na Qnapie w trakcie [jak się do tego zabrać?]

W kwestii 3 etapu mam pytanie jak się do tego zabrać.
Mam zainstalowany program Terminus i łączę się z Qnapem, ale nie wiem co dalej - znajomość z mysql ZERO, ale dam radę :) przy pomocy :mrgreen: Kolegów.
W tej kwestii miałem błyskawiczną odpowiedź od @lukfud oraz @pzygmunt.

PROBLEM rozwiązany przy 100% pomocy aby nie powiedzieć, że zostałem wręcz wyręczony przez @lukfud :mrgreen:

Etap I
Wiadomość od @lukfud, którą wykonałem natychmiast w 50%:

Aby dostać się do bazy z zewnątrz musisz przyznać uprawnienia logowania użytkownikowi supla z hostów innych niż 'localhost'. Odpal terminal i wykonaj polecenia:

KOD: ZAZNACZ CAŁY
docker exec -it supla_supla-db_1 /bin/bash // powinieneś dostać coś takiego - root@5c1394e5fa55:/#

mysql --user root -p supla // zapyta o hasło do bazy, podawałeś je przy instalacji SUPLI

GRANT ALL PRIVILEGES ON supla.* TO 'supla'@'%'; // następnie quit i exit

docker inspect supla_supla-db_1 //aby podejrzeć IP serwera bazy (u mnie jest 10.0.3.2)

W configu phpmyadmina dodaj:

KOD: ZAZNACZ CAŁY
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['verbose'] = 'qnap-supla';
$cfg['Servers'][$i]['host'] = '10.0.3.2';
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['socket'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';


Gotowe, możesz zalogować się do bazy na użytkowniku 'supla', hasło to samo, co wpisywałeś wcześniej
Daj znać czy zadziałało ;)


Zacytowane za zgodą autora wiadomości.

Drugie 50% zostało przerzucone do II etapu, ponieważ tutaj pojawiły się dla mnie małe schody, ale i to zostało sukcesem zakończone. Można by następną część podzielić na dwie drogi A i B.

Droga A (Zajrzyj do bazy przez https://www.phpmyadmin.net/)
instalacja phpMyAdmin wersja 5.0.1 (informuje o ostatniej stabilnej 4.9.4)

Droga B (Skorzystaj z App Center na Onapie)
instalacja phpMyAdmin wersja 4.9.1 (informuje o ostatniej stabilnej 4.9.4)

Poszliśmy drogą A mimo iż byłem przygotowany do drogi B. :mrgreen:

Etap II
znajdź plik: config.inc.php

KOD: ZAZNACZ CAŁY
<?php
/*
* Generated configuration file
* Generated by: phpMyAdmin 4.7.4 setup script
* Date: Wed, 06 Sep 2017 13:38:02 +0000
*/

/* Servers configuration */
$i = 0;

/* Server: supla [1] */
$i++;
$cfg['Servers'][$i]['verbose'] = 'qnap';
$cfg['Servers'][$i]['host'] = '10.0.3.2';
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['socket'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['auth_type'] = 'cookie';
$cfg['Servers'][$i]['user'] = '';
$cfg['Servers'][$i]['password'] = '';

/* End of servers configuration */

$cfg['UploadDir'] = '';
$cfg['SaveDir'] = '';
$cfg['BZipDump'] = false;
$cfg['DefaultLang'] = 'en';
$cfg['ServerDefault'] = 1;
$cfg['blowfish_secret'] = '<[U9SHg_\'{mr8X?z*um%4|lkrWW1=}_=';
?>


Tutaj pojawił się mały problem z "zapisywalnym" plikiem, któremu należało nadać atrybuty aby nie można było dokonywać w nim zmian. Do zmian wykorzystywany był program Termius.

Etap III
Usuwanie przy pomocy phpMyAdmin kont, zmiana adresów (w tym e-mail) hasła, etc.

Elementy , które uciekły bądź zostały przez pośpiech zostaną uzupełnione w tekście - ewentualnie zostaną dopowiedziane w tym wątku.

Pozdrawiam :mrgreen: .

Kolejny etap:
Przewidziana aktualizacja w najbliższym czasie do najnowszej obecnie wersji 2.3.19 Supli na QNAP-e.
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 2.3.35
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 4.5.2; ContainerStation 2.3.5.1708 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.7.24).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 55
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

wt lut 25, 2020 1:32 pm

pzygmunt pisze:
pn lut 24, 2020 12:41 pm
php bin/console supla:user:delete
Rozumiem, że nie tędy droga?
Qnap_Kontenery_Supla.png
Qnap_Kontenery_Supla.png (168.19 KiB) Przejrzano 1112 razy
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 2.3.35
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 4.5.2; ContainerStation 2.3.5.1708 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.7.24).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 25, 2020 1:36 pm

Możesz na supla cloud tędy dostać się do terminala i tam w odpowiednim katalogu odpalasz polecenie, które Ci podałem.
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 55
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

wt lut 25, 2020 1:37 pm

pzygmunt pisze:
wt lut 25, 2020 1:36 pm
Możesz na supla cloud tędy dostać się do terminala i tam w odpowiednim katalogu odpalasz polecenie, które Ci podałem.
Ok, dziękuje.
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 2.3.35
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 4.5.2; ContainerStation 2.3.5.1708 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.7.24).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 25, 2020 4:46 pm

W przypadku chęci usunięcia użytkownika z poziomu powłoki hosta (spoza kontenera) wykonujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

docker exec -it -u www-data supla-cloud php bin/console supla:user:delete
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 55
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

pt lut 28, 2020 12:56 pm

pzygmunt pisze:
wt lut 25, 2020 4:46 pm
W przypadku chęci usunięcia użytkownika z poziomu powłoki hosta (spoza kontenera) wykonujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

docker exec -it -u www-data supla-cloud php bin/console supla:user:delete
Mam pytanie czy to (supla:user:delete) usuwa wszystkich użytkowników?
Czy należy tam wpisać jakiego ma usunąć?
Zainstalowane:
- Supla (iOS) 2.3.35
- Supla Cloud 2.3.27 (QNAP QTS 4.5.2; ContainerStation 2.3.5.1708 [2.1.6/2.3.12])
- Zamel MEW-01 (2.7.24).
:mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc”