Odczyt danych z falownika Afore

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 255
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

ndz paź 25, 2020 3:52 pm

klew pisze:
ndz paź 25, 2020 3:49 pm
artur_n pisze:
ndz paź 25, 2020 3:20 pm
Zauważyłem, że ESP ciągle nadaje sygnał AP podczas pracy urządzenia.
Można to wyłączyć, ale biblioteka tego ustawienia domyślnego nie rusza.
Podpowiesz jak?

Z modbus korzysta interfejs WiFi wolał bym się go nie pozbywać.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2290
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 25, 2020 7:26 pm

artur_n pisze:
ndz paź 25, 2020 3:52 pm

Podpowiesz jak?

Z modbus korzysta interfejs WiFi wolał bym się go nie pozbywać.
W setup() dodaj:

Kod: Zaznacz cały

 WiFi.softAPdisconnect(true); 
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 255
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

ndz paź 25, 2020 8:04 pm

Oczywiście działa jak należy.
Dziękuje.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2290
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 26, 2020 10:15 am

artur_n pisze:
sob paź 24, 2020 9:03 pm
Wydaje mi się, że energia jednak powinna być oddana a nie zużyta.
To właśnie nie jest dla mnie zbyt klarowne. Przy liczniku domowym mamy licznik dwukierunkowy i tam jest jasne co pobieramy i co oddajemy/zwracamy.
W momencie, gdy licznik wstawiasz w inne miejsce, to mi bardziej by pasowało "energia zmierzona przez licznik" a nie "oddana", czy "pobrana".

Do tego suma energii widoczna na głównej stronie aplikacji, pokazuje sumę energii pobranej z 3 faz licznika. Można to oczywiście przerobić i pokazywać tam energię oddaną.

Wg mnie więcej sensu miałaby zmiana interfejsu w apkach na telefonie (i w Cloud), tak aby interfejs brał pod uwagę wartości raportowane przez dany kanał. Już kiedyś była mowa o liczniku jednofazowym (aby fazy 2, 3 i 1+2+3 zniknęły). Kolejną rzeczą jest wywalenie zmiany widoku "pobrana"/"zwrócona" - jeśli kanał raportuje tylko jeden rodzaj energii (np tylko pobrana, lub tylko zwrócona).
Podobnie słowa "pobrana" mogłyby zniknąć, gdyby był dostępny pomiar tylko w jedną stornę. Wtedy byłoby "Energia czynna" zamiast "Energia czynna pobrana". Zamiast "Zużycie w bieżącym miesiącu", można by dać "Pomiar w bieżącym miesiącu"
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 26, 2020 10:27 am

W ustawieniach biblioteki powinieneś dodać opcję umożliwiającą określenie kierunku.
Aplikacja się nie zmieni w tym obszarze.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2290
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 26, 2020 11:05 am

pzygmunt pisze:
pn paź 26, 2020 10:27 am
W ustawieniach biblioteki powinieneś dodać opcję umożliwiającą określenie kierunku.
Aplikacja się nie zmieni w tym obszarze.
A przynajmniej wywalenie dodatkowych faz przy jednofazowym? Oraz wywalenie opcji dwukierunkowego, przy jednokierunkowym liczniku?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 26, 2020 11:10 am

Ukrycie faz przy jednofazowym będzie, ale już teraz musisz dodać odpowiednie flagi do kanału aby to w przyszłości zadziałało.
Flags |=
SUPLA_CHANNEL_FLAG_PHASE2_UNSUPPORTED | SUPLA_CHANNEL_FLAG_PHASE3_UNSUPPORTED;

Co do jednokierunkowości to trzeba by ustalić dodatkowe flagi. Np.

SUPLA_CHANNEL_FLAG_EXCLUDE_PRODUCTION
SUPLA_CHANNEL_FLAG_EXCLUDE_CONSUMPTION

Jeśli są ok to mogę je dodać.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2290
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn paź 26, 2020 11:31 am

pzygmunt pisze:
pn paź 26, 2020 11:10 am
Ukrycie faz przy jednofazowym będzie, ale już teraz musisz dodać odpowiednie flagi do kanału aby to w przyszłości zadziałało.
Flags |=
SUPLA_CHANNEL_FLAG_PHASE2_UNSUPPORTED | SUPLA_CHANNEL_FLAG_PHASE3_UNSUPPORTED;

Co do jednokierunkowości to trzeba by ustalić dodatkowe flagi. Np.

SUPLA_CHANNEL_FLAG_EXCLUDE_PRODUCTION
SUPLA_CHANNEL_FLAG_EXCLUDE_CONSUMPTION

Jeśli są ok to mogę je dodać.
Te flagi od PHASE2 i 3 mam ustawione.
Z tymi "EXCLUDE" production/consumption - czy nie lepiej byłoby to robić dynamicznie na bazie danych wysyłanych przez urządzenie? Jeśli łatwiej Tobie z flagami, to też nie ma problemu abym je dodał.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10915
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn paź 26, 2020 11:50 am

W sumie racja. To można ogarnąć tym co już jest sprawdzając co jest ustawione EM_VAR_FORWARD_*/EM_VAR_REVERSE_*
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 255
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm
Lokalizacja: RJA

pn paź 26, 2020 1:51 pm

Dziś miałem ciekawy problem. Wczoraj do końca dnia (uśpienie inwertera) było wszystko ok. Dziś od rana nie było żadnego odczytu pomimo połączenia z cloud oraz normalnie odpowiadającym na interfejs www inwerterze. Zaskoczyło samo z siebie dosłownie przed chwilą. Myślałem, ze problemem jest wczorajsze wyłączenie AP ale jak by to był problem to teraz by nie zadziałało. Będę obserwować temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysły i koncepcje”