Licznik wody MBUS

QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 04, 2021 6:06 pm

Beku pisze:
wt maja 04, 2021 6:01 pm
Jesli nic nie popsułeś po drodze (tworząc jakieś pliki konfiguracyjne) to powinno odczytywać wszystkie liczniki które są w zasięgu. Najprostszym sposobem jest sprawdzenie po zużyciu - w tym co się powinno wyświetlić będzie total_m3 i powinno się to zgadzać z twoim licznikiem. Dodatkowo tam jest coś takiego w tych danych jak serial_number a w nim jest numerek który widać tez na liczniku.

Mam nadzieje że nie uruchomileś tego np wcześniej jako usługa.
Konsola dalej stoi jakby zawieszona, nic nie grzebałem w konfigach. Mam ten DVBt .
Rozumiem, że powinno po jakimś czasie coś wyskoczyć nagle czyli lista wszystkich czy co jakiś czas przybywa ?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 04, 2021 6:10 pm

JEEEEESTTT DZIAŁA !!! Ja pitole !!!!
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt maja 04, 2021 6:15 pm

Widzisz swoje liczniki?
QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 04, 2021 6:18 pm

Beku pisze:
wt maja 04, 2021 6:15 pm
Widzisz swoje liczniki?
No właśnie mam całe stada jak pisałem ale dziwne bo są 6cio cyfrowe seryjne a ja mam 8mio cyfrowy serial
Rozumiem, że R3 nie czyta wg specyfikacji tylko R4
Ja mam jak się okazuje dwa R3 i dwa R4.
Który to jest serial na tym moim foto w 1 stronie ?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 04, 2021 6:25 pm

Beku pisze:
wt maja 04, 2021 6:20 pm
Zobacz wg tego

https://weetmuts.github.io/wmbusmeterswiki/IZAR.html
aaaa ok to nie ten nr ser odczytywałem.
A jak wywołać komendą po nr ? jak mam 108227

Kod: Zaznacz cały

wmbusmeters --format=json auto:t1 MyWater izar 00198227 NOKEY
?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt maja 04, 2021 6:28 pm

Musisz doczytać ten poradnik.

Jest tam napisane że możesz odczytać licznik po jego id, który nie jest wypisany na liczniku. Na liczniku jest wypisany serial_number. Jeśli w danych z odczytanych liczników znajdziesz serial number twój to w tych danych jest też id. I po tym ID można odpytać konkretny licznik.
QLQ
Posty: 1585
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt maja 04, 2021 6:37 pm

Beku pisze:
wt maja 04, 2021 6:28 pm
Musisz doczytać ten poradnik.

Jest tam napisane że możesz odczytać licznik po jego id, który nie jest wypisany na liczniku. Na liczniku jest wypisany serial_number. Jeśli w danych z odczytanych liczników znajdziesz serial number twój to w tych danych jest też id. I po tym ID można odpytać konkretny licznik.
Dobra to już wiem.
A jak to wysłać do Supli?
Im urządzenie jest prostsze tym dłużej i lepiej działa.
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt maja 04, 2021 6:37 pm

Znalazłeś swoje liczniki?
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt maja 04, 2021 6:42 pm

To ważne ponieważ to że widzisz dane z jakihś liczników wcale nie oznacza, że są tam Twoje. Jeśli ich nie ma trzeba trochę pozmieniać i poeksperymentować z wywołaniem wmbusmeters.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Projekty użytkowników”