Częstotliwość PWM - dimmer

YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

krycha88 wrote: Tue Feb 01, 2022 7:50 pm Proszę o jakiś feedback. Jak byś mógł też przetestować na zwykłym dimmerze na 12v
oczywiście :) tylko mam ciężki tydzień ... w weekend się pobawię. Jeżeli tylko możesz wyjaśnić zasadę (żebym jakiegoś byka nie strzelił :)
... żeby limit częstotliwości działał muszę skompilować builderem soft tylko i wyłącznie z dimmerem? Jeżeli dorzucę choćby jeden inny element (np. przekaźnik) to limit częstotliwości będzie wyłączony?
czy też ....
mogę skompilować dowolny soft ale tylko dimmer musi być uruchomiony?
czy też .... jeszcze inaczej?

druga kwestia ... czy może być tylko jeden dimmer czy też można skonfigurować ich więcej i na każdym limit będzie działał czy tylko na jednym (pierwszym), czy też przy większej ilości dimmerów w ogóle nie będzie limitu?
YoMan
Been thanked: 5 times

Przetestuj i jak nie będzie działać to pisz ;)
https://gui-generic-builder.supla.io/
YoMan

krycha88 wrote: Wed Feb 02, 2022 4:33 pm Przetestuj i jak nie będzie działać to pisz ;)
szczwany lis ;)
YoMan

po częściowych testach wnioski:

soft działa lepiej tj.
- po wyłączeniu światła poprzedni soft powodował, ze się światło żarzyło (było ok 5-6v napięcia) teraz gaśnie całkowicie (nie mierzyłem napięcia)
- światło jeszcze minimalnie mruga (trzeba się przyjrzeć) ale jest znacznie lepiej niż było w starym sofcie, w zasadzie jak dla mnie akceptowalne
- przetestowałem 4 konfiguracje nie nie zauważyłem, żeby coś nie działało lub działało źle. Nie miało znaczenia ile i jakich urządzeń dodałem, czy był to pierwszy czy drugi dimmer, etc.
Podstawowe testy były na żarówce 100W

Po podłączeniu do obwodu na którym jest zasilacz 12v i klasyczne halogeny (9szt x 50W) zdarza się, że światło gaśnie przy zakresie 40-60% ale tutaj bym upatrywał problemów z zasilaczem (niestety nie wiem co to jest dokładnie bo to nie moje a mocno zabudowane) a raczej z jego niekompatybilnością
niestety nie zdążyłem przetestować na 12-24V, ponieważ muszę zrobić jakiś testowy układ. Ten na 230V mam gotowy, polutowany

aha... i informacja na temat układu YYAC-3S, żeby uważać na obciążenie: według danych technicznych pozwala na obciążenie 3A. W moim egzemplarzu triak się upalił przy nóżce przy mniejszym obciążeniu (450W to wg mnie wychodzi około 2A - > przez zasilacz na 12v, nie jestem pewien czy tak można to liczyć). Wymieniłem triaka na BT137 czyli z dwukrotnie większym dopuszczalnym obciążeniem i się nie spalił ale bardzo się rozgrzał, na "oko" 70-80 st., nie dało się go dotknąć. Przy próbie delikatnego zgięcia wyjęło ścieżki z płytki, czyli było dość gorąco.
Teraz będę testował z jakimś radiatorem.
YoMan

Czy dla RGB ten parametr też ma wpływ? Wgrałem RGBW/RGB/Dimm z buildera do Hama 10W E27 i o ile dimmer na białych leadach działa ok o tyle mam wrażenie że na kolorowych jest nieco ciemniejsze światło niż wcześniej. Jest to gdzieś w parametrach do podkręcenia?
krycha88

Adamo28 wrote: Tue Feb 08, 2022 10:58 pm Czy dla RGB ten parametr też ma wpływ? Wgrałem RGBW/RGB/Dimm z buildera do Hama 10W E27 i o ile dimmer na białych leadach działa ok o tyle mam wrażenie że na kolorowych jest nieco ciemniejsze światło niż wcześniej. Jest to gdzieś w parametrach do podkręcenia?
Ten parametr ustawiłem tylko dla Dimmera dla RGB nic nie zmieniałem.
YoMan

EDIT: .... zmierzyłem napięcie i osiąga max 208 V czyli nie dostaje pełnej sinusoidy natomiast raczej jest to niezauważalne dla oka
YoMan

Zmieniłem parametr analogWriteFreq na 800 dla RGB oraz Dimmera. Czy możecie zobaczyć jak się zachowuje teraz?
Adamo28

Ja nie widzę zmiany w dimerze białego światła/kolorach, widocznie mocniej nie będą świecić zwłaszcza że pdfy mówią o mW w tych diodach RGB wiec cudów nie będzie, subiektywnie to oceniłem. Zobaczę czy uda mi się coś pomierzyć ale nie obiecuje. Nie mogę znaleźć opisu tej funkcji analogWriteFreq() szto to zdjełaje? Przy wgraniu GUI do żarówki jest takie ograniczenie że nie ma żadnych przycisków, nic. Jest jakiś myk aby wejść w tryb config gdy zmienia się sieć wifi? Nie mówiąc że ustawiając dimera nie można wybrać tego samego GPIO do leda od configu. Mam na myśli czy da się to zrobić na AT bo nie zagłębiałem się w to jeszcze albo jakimś innym mykiem.
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Adamo28 wrote: Wed Feb 09, 2022 6:33 pm Jest jakiś myk aby wejść w tryb config gdy zmienia się sieć wifi? Nie mówiąc że ustawiając dimera nie można wybrać tego samego GPIO do leda od configu. Mam na myśli czy da się to zrobić na AT bo nie zagłębiałem się w to jeszcze albo jakimś innym mykiem.
Możesz wejść po IP nawet jak zmienisz sieć to wystarczy zrobić hotspota z telefonu że starą nazwą sieci ja tak robiłem jak nie chciało mi się rozbierać napędu jak kolega zmienił dostawcę i sprzęt do neta i nie chciał wracać do starej sieci.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton

Return to “GUI Generic”