Nagły minus w historii pomiaru

JaG

Historia jest mi potrzebna bo jest do tego podłączone urządzenie w którym potrzebuje wiedzieć ile energii schodzi od samego początku, oczywiście można zaciągnąć dane do excela i tam zrobić porządek tylko nie o to chodzi, nie wiem też po co korekta w urządzeniu skoro brak połączenia z chmurą powoduje brak danych z danego okresu (z tego co zauważyłem łączny licznik do góry nie idzie jak nie ma połączenia) dodam też że nic nie robiłem błąd pojawił się sam, i jak już jeden z przedmówców wspomniał nie ważne po co mi to, coś takiego miejsca nie powinno mieć, bo gdybym używał zamela pod PV i taki numer by mi się pojawił to był bym "smutny bardzo"
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jakbyś używał Zamela pod PV to wtedy mógłbyś domagać się supportu i ewentualnej korekty w bazie danych. Tyle że jak na razie nie są znane przypadki potrzeby wykonania takiej korekty dla urządzeń Zamela. Natomiast Ty korzystasz z urządzenia, z którego cały dochód ma chińczyk. Resztę sobie dopowiedz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Supla to otwarty projekt rozwijany przez społeczność. Na rynku jest sporo sprzętu DiY gdzie autor danej kompilacji oprogramowania jest nieznany. Trudno jest nam wspierać takie urządzenia/oprogramowanie z uwagi na dużą ilość znaków zapytania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

JaG wrote: Wed Feb 09, 2022 12:32 pm Historia jest mi potrzebna bo jest do tego podłączone urządzenie w którym potrzebuje wiedzieć ile energii schodzi od samego początku, oczywiście można zaciągnąć dane do excela i tam zrobić porządek tylko nie o to chodzi, nie wiem też po co korekta w urządzeniu skoro brak połączenia z chmurą powoduje brak danych z danego okresu (z tego co zauważyłem łączny licznik do góry nie idzie jak nie ma połączenia) dodam też że nic nie robiłem błąd pojawił się sam, i jak już jeden z przedmówców wspomniał nie ważne po co mi to, coś takiego miejsca nie powinno mieć, bo gdybym używał zamela pod PV i taki numer by mi się pojawił to był bym "smutny bardzo"
Źródłem problemu (-1200 kWh) jest reset licznika energii po stronie urządzenia.
Prawdopodobnie wyglądało to tak, że przez jakiś czas licznik nabijał Tobie po X kWh dziennie a kilka dni temu z Sonoffem coś się stało i zresetował się licznik (prawdopodobnie do 0 kWh, ale nie wiem, bo nigdzie tego nie widać w zdjęciach/opisach, które podałeś).
Dalej Sonoff liczył energię od 0 w górę po staremu.

Brak urządzenia, czy utrata połączenia z siecią nie są przyczyną tego typu błędów. Sonoff samodzielnie mierzy pobór energii. Teoretycznie powinien liczyć i zapamiętywać zużycie niezależnie od tego czy jest sieć, czy nie ma. Nie powinien też resetować swoich pomiarów. Jeśli tak się stało, to musisz szukać przyczyny w sprzęcie Sonoffa, albo we wgranym oprogramowaniu. Wszelki soft na Sonoffy pochodzi od społeczności Supli. Są to często projekty hobbystyczne oraz open source. Nikt nie daje żadnej gwarancji na tego typu oprogramowanie wgrywane na urządzenia.

Nikt tutaj też nie odmawia Tobie wsparcia, wręcz otryzmałeś całkiem sporo podpowiedzi i zaangażowania kilku osób.

Osobiście poczekałbym na tą funkcję, którą opisałem wcześniej - czyli licznki, które zakładają, że pomiar nigdy nie może spaść. Taka funkcja spowoduje, że niezależnie od aktualnego wskazania na liczniku, historia i suma zużycia będą poprawne.
Druga rzecz, którą bym zalecił, to przyjrzenie się temu urządzeniu. Jeśli raz się tak stało, to drugi raz też może się tak stać. Napisałeś, że Tobie zależy na pomiarach zużytej energii w tym miejscu. Albo sprzęt, albo oprogramowanie tego Sonoffa już raz tutaj zawiodły.
Zacznij od ustalenia jaki masz soft. Następnei sprawdź, czy możesz go sobie zaktualizować bez utraty danych pomiarowych (może autor wydał jakąś poprawkę?)
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Kozi11

Witam. Mnie dziś spotkało to samo. Rano sprawdzam i widzę, że naliczyło mi (-)1200 kwh jednej doby. Może komuś w jakiś sposób udało się to skorygować?

Return to “Pomoc”