zamel sbw-02 jak podłączyć z eura adp-12a3 i nice robus 600
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Mi się wydaje, że tutaj całość jest nie tak.
Po pierwsze: SBW-02 nie należy podłączać do zacisków 5 i 6 na unifonie. Zaciski 11 i 14 na SBW oraz 5 i 6 na unifonie to zaciski przekaźników bezpotencjałowych. W obu przypadkach działają one podobnie do przycisku monostabilnego.Podłączyłeś wyjście do wyjścia.
Aby SBW sterował elektrozaczepem, to musisz zaciski 11/14 (lub 21/24) podłączyć w taki sposób, aby zamykały obwód między zasilaczem rygla a ryglem. Zmierz czy gdzie masz potencjał GND a gdzie 12/24V - czy na zacisku 5 czy 6 na kasecie zewnętrznej i narysuj jak masz podłączony ten osobny zasilacz do rygla, to wtedy będzie można powiedzieć jak to trzeba podłączyć. Na pewno SBW nie będzie podłączone ani do unifonu ani do kasety zewnętrznej, tylko na przewodach samego rygla.
Po drugie: jeśli chcesz wejścia IN1/IN2 podłączyć bezpośrednio do napędu bramy do wyjścia OGI, to powinieneś mieć wspólny potencjał z napędem. U mnie na Nice Robus, sygnalizacja stanu bramy jest poprzez zwarcie do GND na drugim zacisku wyjścia OGI (tym po prawej stronie). Także najprościej jest wziąć zasilanie do SBW z napędu bramy, lub przynajmniej zapewnić im wspólną masę. Jeśli nie chesz tego robić, to pod wyjście OGI podłącz przekaźnik (z cewką DC na 24-36 V - np. przekaźniki samochodowe tutaj się sprawdzają) - cewka przekaźnika do oby wyjść OGI, a C i NO podłącz do potencjału + lub GND na SBW oraz do IN1. To odseparuje układy i zabezpieczy elektronikę przed potencjalnym uszkodzeniem po obu stronach.
Po pierwsze: SBW-02 nie należy podłączać do zacisków 5 i 6 na unifonie. Zaciski 11 i 14 na SBW oraz 5 i 6 na unifonie to zaciski przekaźników bezpotencjałowych. W obu przypadkach działają one podobnie do przycisku monostabilnego.Podłączyłeś wyjście do wyjścia.
Aby SBW sterował elektrozaczepem, to musisz zaciski 11/14 (lub 21/24) podłączyć w taki sposób, aby zamykały obwód między zasilaczem rygla a ryglem. Zmierz czy gdzie masz potencjał GND a gdzie 12/24V - czy na zacisku 5 czy 6 na kasecie zewnętrznej i narysuj jak masz podłączony ten osobny zasilacz do rygla, to wtedy będzie można powiedzieć jak to trzeba podłączyć. Na pewno SBW nie będzie podłączone ani do unifonu ani do kasety zewnętrznej, tylko na przewodach samego rygla.
Po drugie: jeśli chcesz wejścia IN1/IN2 podłączyć bezpośrednio do napędu bramy do wyjścia OGI, to powinieneś mieć wspólny potencjał z napędem. U mnie na Nice Robus, sygnalizacja stanu bramy jest poprzez zwarcie do GND na drugim zacisku wyjścia OGI (tym po prawej stronie). Także najprościej jest wziąć zasilanie do SBW z napędu bramy, lub przynajmniej zapewnić im wspólną masę. Jeśli nie chesz tego robić, to pod wyjście OGI podłącz przekaźnik (z cewką DC na 24-36 V - np. przekaźniki samochodowe tutaj się sprawdzają) - cewka przekaźnika do oby wyjść OGI, a C i NO podłącz do potencjału + lub GND na SBW oraz do IN1. To odseparuje układy i zabezpieczy elektronikę przed potencjalnym uszkodzeniem po obu stronach.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
marbro75
Zaciski 11 i 14 podłączone do 5 i 6 do unifonu a stamtąd do napędu wszystko działa, a do rygla nie mam podłączonego zasilacza i dlatego pytam jak to zgrać bo nie mogę tego sam ogarnąć.
-
klew
Ok, czyli w zasadzie masz tam SBW wpięty równolegle, czyli to będzie ok - źle zrozumiałem wcześniejszy opis i rysunki.marbro75 wrote: Sat Feb 19, 2022 11:16 pm Zaciski 11 i 14 podłączone do 5 i 6 do unifonu a stamtąd do napędu wszystko działa
Wcześniej pisałeś, że coś podłączałeś tam we wrześniu, chwilę działało potem nie i że teraz sam rygiel działa na zasilaczu.marbro75 wrote: Sat Feb 19, 2022 11:16 pm a do rygla nie mam podłączonego zasilacza i dlatego pytam jak to zgrać bo nie mogę tego sam ogarnąć.
Także trochę nie rozumiem, co tam opisałeś. Załóżmy więc, że jak masz podłączony rygiel tylko do kasety zewnętrznej, zgodnie z zamieszczonym wczesniej rysunkiem, to rygiel pracuje poprawnie z unifonu.
Jeśli tak, to zaciski 11 i 14 (lub 21 i 24) powinieneś wpiąć do zacisków 4 i 5 lub 4 i 6 na kasecie zewnętrznej.Tylko najpierw musisz sprawdzić miernikiem. Jak spróbujesz podłączać SBW w ciemno, to możesz zrobić zwarcie i uszkodzić domofon.
Aby to sprawdzić, odłącz przewody rygla i zmierz napięcię między: a) 4 i 5 oraz b) między 4 i 6. W jednej opcji powinno się pojawić 12V.
Jeśli napięcie 12 V jest między 4 i 5, to SBW podłączasz do 4 i 6.
Jeśli napięcie 12 V jest między 4 i 6, to SBW podłączasz do 4 i 5.
-
marbro75
Nie mogę nic podłączyć pod kasetę zewn, bo nie mam wolnych przewodów.
A co do stanu bramy to nie można IN 1 połączyć z OGI jak pisali koledzy wcześniej.
A co do stanu bramy to nie można IN 1 połączyć z OGI jak pisali koledzy wcześniej.
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Możesz podłączyć IN1 pod OGI pod warunkiem, że zasilisz SBW z ROBUS-a lub zastosujesz dodatkowy przekaźnik to wtedy zasilanie może być z innego źródła.
W pierwszy scenariuszu potrzebujesz jeden przewód IN1<-OGI
W drugim przypadku dwa przewody z A1 i IN1 do styków przekaźnika, a cewkę przekaźnika podłączasz pod OGI.
W pierwszy scenariuszu potrzebujesz jeden przewód IN1<-OGI
W drugim przypadku dwa przewody z A1 i IN1 do styków przekaźnika, a cewkę przekaźnika podłączasz pod OGI.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
klew
Ja mam taki zamontowany: https://allegro.pl/oferta/przekaznik-sa ... 8845121977
Ma gniazdo z gotowymi przewodami, więc łatwiej zamontować.
Wracając do rygla - wg rysunku wyjście 3 z unifonu służy do sterowania ryglem. Jest szansa, że unifon podaje tam sygnał 12 V aby otworzyć rygiel, ale zanim tam coś podłączysz to najlepiej się upewnić.
Ja polecam napisać do producenta Eura - mi po 1 dni odpisali podając schemat jak podłączyć dodatkowy przycisk (do innego modelu domofonu).
Ewetualnie możesz samemu sprawdzić to wyjście. Odłącz przewód od złącza 3 i zmierz multimetrem napięcie między 3 a 2 oraz między 3 a 4. Następnie zrób taki sam pomiar w momencie otwierania rygla z poziomu unifonu.