Watomierz 12V 10A

Jurand

Witam, żeby mierzyć wyższe prądy musisz wylutowac ten rezystor R100 tj 0.1 oma i znaleźć rezystor 0.01oma lub podobny. Jako że jesteś elektronikiem to byłoby dobrze sprawdzić ścieżki do których przylutowany jest rezystor czy wytrzymają ok 10A obciażenia.
Arghatell

Jurand wrote: Sat Aug 20, 2022 2:49 pm Witam, żeby mierzyć wyższe prądy musisz wylutowac ten rezystor R100 tj 0.1 oma i znaleźć rezystor 0.01oma lub podobny. Jako że jesteś elektronikiem to byłoby dobrze sprawdzić ścieżki do których przylutowany jest rezystor czy wytrzymają ok 10A obciażenia.
To akurat "pikuś" bo rezystor jest wlutowany równolegle do przyłącza/kostka ze śrubkami (akurat odebrałem z paczkomatu). Wystarczy bezpośrednio na przyłączu wlutować rezystor, spokojnie 10A wytrzyma. Dla mnie większym problemem będzie teraz wybranie poszczególnych opcji z buildera https://gui-generic-builder.supla.io/ dla Wemosa i próba wykorzystania któregoś z kanałów dla INA 219, żeby to zabanglało. Najpierw jeszcze muszę usiąść wieczorkiem, rozpakować resztę i spróbować zrobić "pierwsze kroki", polutować łączówki do wemos'a, obejrzeć poradniki i zacząć się bawić :) Nie kupiłem jedynie wyświetlacza, a szkoda bo na tym etapie chyba by się przydał.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tu Builderem nic nie wywalczysz. Musisz samodzielnie napisać soft. Builder nie ma obsługi odczytów z INA 219.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Arghatell

Robert Błaszczak wrote: Sat Aug 20, 2022 4:11 pm Tu Builderem nic nie wywalczysz. Musisz samodzielnie napisać soft. Builder nie ma obsługi odczytów z INA 219.
Huh, to chyba utknę z tym na dłużej :/...a wydawało się z daleka proste. Myślałem że można wykorzystać już któryś z kanałów np, termometr&wilgotność, podobnie jak mam to już zrobione z woltomierzem, który kiedyś miałem na kanale termometru a obecnie jest na kanale wilgotnościomierza, co prawda tam jest analog a tutaj I2C...Przynajmniej proste było dzisiaj odpalenie (po raz pierwszy u mnie) ESP-01s z przekaźnikiem, buildera łyknęło, trochę ustawień i ładnie działa, bo też kupiłem na testowanie. Przy okazji doszkoliłem się, że programator USB jest lekko nieopracowany i żeby wejść w tryb flash, trzeba zworę dodać.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Żeby wykonać odczyt danych z INA 219 po magistrali I2C, ESP musi umieć to zrobić. A w GUI-Generic nie ma zaszytej obsługi odczytów z INA 219. Brak jest dodanej biblioteki obsługującej ten układ.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Arghatell

Robert Błaszczak wrote: Sat Aug 20, 2022 9:40 pm Żeby wykonać odczyt danych z INA 219 po magistrali I2C, ESP musi umieć to zrobić. A w GUI-Generic nie ma zaszytej obsługi odczytów z INA 219. Brak jest dodanej biblioteki obsługującej ten układ.
No to jest "robota" dla młodego :) Ogarnia programowanie a biblioteki INA 219, widzę że są dostępne...Co prawda przed wakacjami nie zdążę (przyszły tydzień wyjazd) więc po wakacjach się ogarnie :)
Arghatell

Arghatell wrote: Tue Aug 09, 2022 9:45 pm Tak po namyśle...może utworzę sobie kanał...amperomierza
Miałem trochę czasu w niedzielę i pobawiłem się wemosem. Całkiem fajnie wyszło. Z builderem to prosta zabawa jednak :) Jedna płytka obskoczyła mi 3 kontaktrony na 3 drzwi + 2 przekaźniki, jeden termometr i...amperomierz. Tutaj jednak wyniknął problem z bocznikiem, bo nie miałem rezystorów w odpowiednich wartościach więc muszę dokupić, ponieważ rozdzielczość amperomierza musi wynieść ok ~900-1000mV (wejście analogowe wemosa to 0-1V)czyli tyle muszę "wyskubać" na boczniku, żeby było to skalowalne w dobrej rozdzielczości do 10A. Testowo całkiem ładnie to działa. Wemos niewiele potrzebuje do działania, kilka mA więc chyba go użyję i zastąpię 2 stare sonoffy, które kiedyś kupiłem dla kontaktronów i termometru. Generalnie chyba w to wdepnę głębiej i po przejściu szkolenia z zakresu programowania powinno już być z górki. INA219 musi jednak trochę poczekać ale po wakacjach wrócę do zabawy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Arghatell

Jurand wrote: Sat Aug 20, 2022 2:49 pm Witam, żeby mierzyć wyższe prądy musisz wylutowac ten rezystor R100 tj 0.1 oma i znaleźć rezystor 0.01oma lub podobny. Jako że jesteś elektronikiem to byłoby dobrze sprawdzić ścieżki do których przylutowany jest rezystor czy wytrzymają ok 10A obciażenia.
Tak w sumie zwlekałem z odpowiedzią bo jeszcze tego nie podłączyłem ale w zamyśle mam konsternację, czy zmiana rezystora (można dołożyć do obecnego inny/równolegle) nie zmieni histerezy/kalibracji samego INA 219 bo tutaj nie mam szczegółowych danych/organoleptycznie, znaczy nie mogłem poczynić jeszcze pomiarów a nie chce mi się brnąć w czytanie RFC. Chodzi głównie o to, że INA219 może być złożona "szczelnie" i ingerencja w zmianę tego rezystora spowoduje rozjechanie/przekłamanie pomiaru prądu i napięcia. Oczywiście, kiedy to uruchomię to sprawdzę. Na dzień dzisiejszy, to jutro w końcu kupię rezystory potrzebne do uruchomienia amperomierza 10A, co może się komuś kiedyś przydać do kontroli ładowania akumulatora.

Przy okazji zapytam, może ktoś wie...
Kiedyś zakupiłem woltomierz z Allegro i był wpięty w kanał temperatury i ładnie pokazywał historię w apce na smartfonie. Odsprzedałem go koledze.
Później zakupiłem inny woltomierz z przekaźnikiem z Allegro i ktoś kto go zrobił, użył buildera i włączył go w kanał 'Analog' bo tak prowadzi menu po wgraniu supli, gdzie w cloud ukazało się to jako pomiar wilgotności. Ubolewałem nad tym bo nie miałem historii, jak poprzednio, gdzie był użyty kanał termometru, do czasu wyjścia upgrade clouda do obecnej wersji ale muszę się logować i sprawdzać na PC (apka w smartfonie jeszcze nie ma historii wilgotności). Może doczekam się tego w apce...

Moje pytanie brzmi: (bo jeszcze nie próbowałem) jeśli w menu wemosa po potraktowaniu builderem, wybiorę termometr DS18B20 jako kanał i podam mu GPIO jako analog (A0) dla wejścia 0-1V to zabangla jako woltomierz/amperomierz? Generalnie za 2 dni będę to sprawdzał więc sam sobie odpowiem ale może ktoś wie, co zaoszczędzi mi dziubania :)?
Arghatell

Arghatell wrote: Wed Aug 24, 2022 10:47 pm
Moje pytanie brzmi: (bo jeszcze nie próbowałem) jeśli w menu wemosa po potraktowaniu builderem, wybiorę termometr DS18B20 jako kanał i podam mu GPIO jako analog (A0) dla wejścia 0-1V to zabangla jako woltomierz/amperomierz? Generalnie za 2 dni będę to sprawdzał więc sam sobie odpowiem ale może ktoś wie, co zaoszczędzi mi dziubania :)?
No to sam sobie odpowiem :) Ustawienie termometru DS18B20 i podanie GPIO na A0 nie działa:/ w sensie, że zmiana napięcia na A0 nie powoduje żadnych wskazań. Czyli na obecną chwilę, musi to być kanał wilgotności.

Generalnie doszedłem do tego...że to w cloud brakuje opcji wyboru wejścia analogowego dla danego kanału, bo jest tylko możliwość wybrania wilgotności i nic więcej. Przydał by się chociaż termometr (na obecną chwilę) ponieważ posiada w aplikacji na smartfonie, historię/wykres, lub przyszłości niemianowana funkcja, która będzie "uniwersalną" dla podpinania wejścia analogowego na różne potrzeby ale też z historią i wykresem w.

Rezystor który dobrałem do amperomierza jako bocznik to oczywiście 0,1ohm 30W i daje radę przy 10A(grzeje się ale wytrzymuje). Oryginalne boczniki (~0,01ohm) mają max 100mV co jest trochę mało dla wejścia/skalowania A0, które zawiera się do 1000mV i pomiar nie jest dokładny przy 100mV.
Na dzień dzisiejszy wystarczy i mam 2 tygodnie na obserwację jak to się sprawuje, później będą walki z INA219 :)
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Arghatell wrote: Fri Aug 26, 2022 7:29 am No to sam sobie odpowiem :) Ustawienie termometru DS18B20 i podanie GPIO na A0 nie działa:/ w sensie, że zmiana napięcia na A0 nie powoduje żadnych wskazań. Czyli na obecną chwilę, musi to być kanał wilgotności.

Generalnie doszedłem do tego...że to w cloud brakuje opcji wyboru wejścia analogowego dla danego kanału, bo jest tylko możliwość wybrania wilgotności i nic więcej. Przydał by się chociaż termometr (na obecną chwilę) ponieważ posiada w aplikacji na smartfonie, historię/wykres, lub przyszłości niemianowana funkcja, która będzie "uniwersalną" dla podpinania wejścia analogowego na różne potrzeby ale też z historią i wykresem w.
DS18B20 komunikuje się cyfrowo, tzn. komunikacja koduje jakoś 0 i 1 i przesyła między naszym ESP, a DS-em. Dodatkowo jest tam sprawdzana suma kontrolna. Podpięcie analogowego sygnału było dość naiwne ;P

To w jakim kanale są prezentowane dane, zależy od implementecji tego kanału w sofcie urządzenia. Ogólnie sama biblioteka SuplaDevice nie ma nigdzie obsługi kanału analogowego, ale już w GuiGeneric taką obsługę masz.

Co do typów kanałów, kanału pomiarowego ogólnego przeznaczenia, używania termometrów, albo wilgotności:
viewtopic.php?t=5225
viewtopic.php?t=7349&start=80
viewtopic.php?p=120714#p120714
viewtopic.php?p=113505#p113505
viewtopic.php?p=128121#p128121

;]
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “Pomoc”