MEW-01 aberracja skasowane dane

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dane są w bazie. Z jakiegoś powodu UI tego nie wyświetla. Szukamy przyczyny i rozwiązania problemu.
Wszystkie dane powinny być dostępne do pobrania w postaci pliku CSV.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
pzygmunt

W Twoim przypadku w bazie jest 15 wpisów w zakresie dat 2022-11-09 12:59:57 - 2022-11-10 10:59:56 UTC.
UI pokazuje tylko miesiąc wstecz dlatego jak sprawdzałeś 11-go to nic nie widać. Zmieniamy to...
Karamba

Witam, czy możecie mnie Panowie oświecić, czekałem na funkcję logowania zmian napięcia, w nowej wersji teoretycznie opcja została uruchomiona. Czy to trzeba jakoś włączyć? Czy historia powinna się pojawiać sama? Bo u mnie zakładka z aberracją napięcia "świeci" ikoną Pusto" szukałem sposobu jak to włączyć, ale nie znalazłem. Jak to działa ? Jeśli przegapiłem jakiś wątek opisujący stosowną procedurę, proszę mnie tam skierować. Chodzi oczywiście o licznik/miernik Zamel Mew-01
Z góry dziękuję i pozdrawiam
pzygmunt

Musisz ustawić dolny i górny próg napięcia.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Karamba

Dziękuję, jednak jestem ślepy :/
Simeveisa

Cześć.
Mam instalację 3F + fotowoltaika 1F.
Mimo włączonego monitorowania i ustawionych zakresów, nie widzę napięcia. Czy trzeba coś jeszcze ustawić?
Pobierając historię pomiarów do np. CSV, także nie widzę wartości napięcia. Proszę o pomoc.
Zależy mi na wykresie napięć dla każdej fazy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Simeveisa

Hej,
Przeglądnąłem wątek. Na jednym zdjęciu, jest pokazana aberracja. Niestety, tak jak wcześniej napisałem, mimo włączenia monitorowania napięcia, nie mam tego. Dlaczego?

Docelowo, potrzebuję jednak wykres napięcia z całego dnia/tygodnia/miesiąca dla każdej z trzech faz.
Trochę się dziwię, że w aplikacji Supla są pokazane wskazania napięcia, które zapewne wędrują do Supla Cloud, a nie ma z tego wykresu.
Czy to jest planowane w najbliższej przyszłości? Trochę jest postów z 2022, więc może coś się dzieje w temacie.

Samo urządzenie kupione, aby właśnie obserwować napięcia, a tu taki zonk.
pzygmunt

Monitoring napięcia polega na wyłapywaniu odchyleń i jak widać na przesłanych przez Cienie zrzutach jest to u Ciebie włączone i działa zgodnie z założeniami. Supla nie generuje wykresów napięcia ponieważ nie gromadzi historii pomiarów napięcia.

Aby analiza napięcia miała wartość diagnostyczną dane powinny być zapisywane w bazie kilka razy na sekundę. Zakładając zapis co około sekundę to przy obecnej liczbie liczników to jest to grubo ponad 2,5 mld rekordów dziennie. Aby udźwignąć taką ilość danych bez obciązania użytkowników kosztami, musielibyśmy zapisywać pomiary co kilka/kilkanaście/kiladziesiąt sekund, a do bazy lądowałyby dane uśrednione, plus min i max. Możemy to oczywiście zrobić ale taki wykres to będzie raczej gadżet niż sensowne narzędzie analityczne.

Wiele osób zgłasza potrzebę wprowadzenia wykresów napięcia ale jak dotąd nikt nie potrafił wytłumaczyć mi co z tych danych poza odchyleniami chce wyciągnąć. Chętnie wyjdziemy takiej potrzebnie na przeciw ale musimy wiedzieć jak do tego podejść i na co możemy sobie pozwolić chociażby jeśli częstotliwość zapisu, okres przechowywania i to czy takie dane muszą być objęte backupem.
Simeveisa

Szybkie sprostowanie. Zrzut ekranu z aberracją nie jest ode mnie, tylko z innego wątku na forum. U mnie nie działa i nie wiem dlaczego.

Return to “ZAMEL MEW-01”