WI-MEF-3

marko121

Dziękuję za odpowiedzi . Niewątpliwie chyba najważniejsza jest ta otwartość projektu i pomoc innych użytkowników , dlatego raczej zakupie MEW01, choć denerwują mnie te wielkie i mniej dokładne przekładniki . Nie wiem dlaczego zamel jeszcze ich nie zmienił , przecież do zastosowań domowych te 40A w zupełności wystarczy .
Pozdrawiam
przlde

marko121 wrote: Sat Aug 05, 2023 10:43 pm Dziękuję za odpowiedzi . Niewątpliwie chyba najważniejsza jest ta otwartość projektu i pomoc innych użytkowników , dlatego raczej zakupie MEW01, choć denerwują mnie te wielkie i mniej dokładne przekładniki . Nie wiem dlaczego zamel jeszcze ich nie zmienił , przecież do zastosowań domowych te 40A w zupełności wystarczy .
Pozdrawiam
Mamy też wersję na 16A:
LEW-01: https://supla.zamel.com/product/monitor ... zowy-16-a/

oraz do podłączenia pod licznik z wyjściem impulsowym:
LIW-01: https://supla.zamel.com/product/licznik ... fi-liw-01/

;) ;)
Przemek
ZAMEL Sp. z o.o.
marko121

To są 1 fazowe a nie 3 fazowe . OOO zgrozo 16A a przekładniki nadal te same wielkie topory i błąd nadal 2% bez urazy ale to wysoce żałosne :) Proponuje przekładniki kupić np. tu :
https://pl.aliexpress.com/item/10050024 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/10050046 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... pt=glo2pol
dokładność 0,5% i polowe mniejsze
Pozdrawiam
Leszekbialy
Has thanked: 2 times

MEW-01 ma deklarowany błąd pomiarowy na poziomie 2% jest to zobligowane przepisami dla liczników energii których błąd pomiaru nie może przekroczyć 2,5% i nie jest to dokładność przekładników. Rozmiar przekładników i ich prąd są dobrane optymalnie pod różnych użytkowników, montowałem mewa u rolnika i tam były kable o przekroju 25mm2 miedzi a jak by było aluminium to były by na styk. Pewnie też ekonomia ma tu wpływ większy asortyment przekładników na pewno podniósł by koszt końcowy produktu.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

marko121 wrote: Sun Aug 06, 2023 5:01 pm To są 1 fazowe a nie 3 fazowe . OOO zgrozo 16A a przekładniki nadal te same wielkie topory i błąd nadal 2% bez urazy ale to wysoce żałosne :) Proponuje przekładniki kupić np. tu :
Nie wiem skąd to wziąłeś. LEW-01 nie ma w ogóle przekładników. LEW-02 ma przekładnik 100A.
MEW jest instalowany bardzo często w przemyśle i tam nawet te 100A są zbyt małe.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
marko121

aa no tak sorka, źle spojrzałem na szybko patrząc na lew 02 myślałem ze to ten 16A lew 01 sory zwracam honor
marko121

Mam jeszcze małe pytanie:
Czym różni się mew01 od mew01-LITE ? , czy chodzi tylko o antenkę zewnętrzną? a jeśli tak , to o ile zmniejsza to zasięg mew01 lite ?
artur_n

MEW z antenką nie wchodziła do wszystkich rozdzielnic np. tych z szybką.
LukaszH

pzygmunt wrote: Thu Jan 26, 2023 8:14 pm Wszystkie moduł-y z rodziny FOX są już dostępne na rynku od prawie 1,5 roku. System generalnie zapowiadał się obiecująco ale wygląda na to, że póki co się nie przyjął. Świadczą o tym sygnały z zaprzyjaźnionych hurtowni, obserwowana sprzedaż w internecie, trendy google, statystyki stron produktowych, ilośc ocen oraz instalacji aplikacji FOX. F&F na swoich stronach zapewnia o "gwarancji długotrwałego wsparcia produktu" coby mogło sugerować, że ich klienci obawiają się, czy ten produkt w ogóle przetrwa i nie podzieli losów systemu F&F Proxi. Uważam, że pomimo wszystko uczestnicy polskiego rynku IoT powinni siebie nawzajem wspierać ponieważ toczymy nierówną walkę z Chinami. W związku z tym życzę firmie F&F powodzenia.
Być może MEF zmieni sytuację rynkową systemu FOX.

Co do samej nazwy to zakładam, że jest to wyraz uznania ze strony firmy F&F względem Supli. Najwyraźniej uznali, że oryginalny MEW jest liderem rynku ;)
Na koniec tego krótkiego wywodu pozwolę sobie na skomentowanie tej nazwy załączonym zdjęciem ;)
A była próba nawiązania współpracy aby mieli hardware własny, ale pracowali na systemie Supli ?

Ciężko konkurować z rynkiem Chińskim gdzie mają Azje/Afrykę i Europa ich też wpuściła co daje to volumen około 5/6 miliardów ludzi w porównaniu do Polski 37mln (41mln). Dla uproszczenia ludność Polski (potencjalnych klientów) to raptem 0,08% tego co potencjalnie mają Chiny. Nawet jak by rozmawiać o rynku europejskim z 700mln ludzi, to i tak tylko 11%, gdzie już w Europie konkurujemy z Chinami.
Możliwości automatyzacji procesów, utylizacji kosztów stałych na miliony wyprodukowanych/sprzedanych produktów, można jedynie teraz tylko marzyć aby zbliżyć się do rynku jaki mają Chiny.
marko121

Kupiłem suple MEW01 zainstalowałem te kobyły ( przekładniki) w rozdzielnicy jakoś :). Mam teraz pytanie czy na komputerze mogę jakoś obserwować ten monitor sieci czy tylko w aplikacji ? bo na telefonie wszystko mam ale jak na kąpie to samo osiągnąć?

Return to “Ogólna dyskusja”