MEW-01 sterowanie falownikiem PV

alex16800

YoMan wrote: Mon Feb 20, 2023 7:24 pm
alex16800 wrote: Mon Feb 20, 2023 6:28 pm Zamysł jest taki, może głupi, że przez cały rok z mojej instalacji jestem w stanie wycisnąć góra 6kwp, oprócz miesięcy jak lipiec i sierpień, gdzie moc dochodzi do 9kwp. Dodatkowa instalacja powiedzmy 3kwp na oddzielnym falowniku nadrobiłaby dużo w miesiącach mniej słonecznych.
Dlatego jak napisałem (nie radzę bo to nielegalne - jednie pokazuję możliwe opcje): zostaw falownik na max 10 kW a dołóż paneli. W miesiącach letnich falownik obetnie moc do swojego maxa a w pozostałych wszystkie będą cisnąć ile mogą. Chyba że masz gdzie wykorzystać tę moc na bieżąco.
Dla przykładu falownik 9k a moc sumaryczna paneli 13kWp i wtedy przez krótką część dnia w lato stracisz kilka kW (przy wspomnianej instalacji 6,3 / 5k to jest ok. 1h dziennie w najbardziej słoneczne dni) ale przez pozostałą część dni będzie produkcja większa bez przekraczania umownej mocy. Druga moja instalacja 9,84 w panelach / 9k falownik (płaski dach, panele na 15st) chyba jeszcze nie dobiła do maksa nigdy, a przynajmniej nie zarejestrowałem tego)
Nie sądzę, żeby ktoś sprawdził sumaryczne oddanie - poprawiłeś nachylenie, co miesiąc zmieniasz kąt, żeby zoptymalizować, dołożyłeś trackery, etc.
Problem mam taki, że do starej instalacji nie jestem w stanie nic dołożyć, bo po prostu nie mam miejsca na dachu. Prąd w miesiącach letnich mam gdzie zużywać, bo grzeję basen powietrzną pompą ciepła. Z pompą obiegową około 3KW razem.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

alex16800 wrote: Mon Feb 20, 2023 7:37 pm
Problem mam taki, że do starej instalacji nie jestem w stanie nic dołożyć, bo po prostu nie mam miejsca na dachu. Prąd w miesiącach letnich mam gdzie zużywać, bo grzeję basen powietrzną pompą ciepła. Z pompą obiegową około 3KW razem.
Spoko.
Zapewne rozważyłeś za i przeciw ... ale nie musisz przecież tego na dachu dokładać. Możesz dodatkowe panele na garażu ... i kabelki do falownika alepewnie zaczynają się komplikacje.
Nie namawiam .... podałem opcję. Sam zdecydujesz wśród głosów w tej dyskusji.

Chciałbym zauważyć, że wszyscy (łącznie ze mną) się mądrzą a nikt nie odpowiedział Ci na pytanie :)
Wydaje mi się, że to do zrobienia na skryptach https://scripts.supla.io/. Tam wyciągniesz wartość każdej fazy, zsumujesz i podasz warunek. Pewnie będziesz musiał sporą histerezę założyć, żeby nie klikało co chwilę.
Jeszcze się nie orientuję na 100% czy warunkowanie w GuiGeneric też obsługuje moc (chyba tak) ale nie wiem jak z sumą mocy z 3f.
Ktoś z kolegów testował?
EDIT: i jeszcze to: viewtopic.php?p=130272
YoMan
Been thanked: 7 times

Zadziała z mocą , mam zrobione skrypty i załącza obwody w zależności od odciążenia
alex16800

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć mi jak taki skrypt napisać, bo nie ukrywam, że jestem nowy w tematach Suplowych. Takie rozwiązanie (korzystając z MEW-01 i sonoffa do podawania prądu na cewkę stycznika) przyszło mi do głowy na podstawie wcześniejszych tematów które przeczytałem i wydaje mi się najsensowniejsze. Może ktoś ma jakiś inny pomysł, coś lepszego do zaproponowania?
cinas
Been thanked: 7 times

Tu masz opisane
viewtopic.php?p=130272

Return to “ZAMEL MEW-01”