Czujnik temperatury zewnętrznej w SUPLA
-
ktsurma
Postaram się opisać wieczorem.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
https://techentuzjasta.pl/analiza-histo ... -power-bi/adgl wrote: Fri Mar 10, 2023 5:36 pmCoś pięknego.ktsurma wrote: Fri Mar 10, 2023 3:10 pm Ja zrobiłem sobie taką zabawkę z wykorzystaniem Supli i Power BI firmy Microsoft
Czy mogę prosić o trochę więcej szczegółów, jak pobierać dane itd choć aby wiedział w którą stronę iść i zgłębić temat z wujkiem google.
YoMan
Supla to open source i raczej nie znajdziesz firmy która zrobi ci projekt a potem ewentualnie wykonanie smart home na supli od początku do końca wg twoich wytycznych, to niestety w dużej mierze DIY dla lubiących tego rodzaju klocki. Z gotowych modułów z supla do wyboru masz tylko zamela inne (tylko te oparte na esp się da) trzeba samemu przerabiać programować itp. wiec lutownica i komputer w dłoń walczysz dodaj do tego wiele kompromisów. Z moich planów na automatykę zrealizowałem jakieś 50% bo reszty zwyczajnie nie umiem. Jednak z tego co zrobiłem, całkiem sam mam ogromną satysfakcję. Z modułów z supla do wyboru masz tylko zamela inne (tylko te oparte na esp się da) trzeba samemu przerabiać programować itp.
Jeśli lubisz wyzwania , samodzielne dochodzenie do rezultatów, kompromisy i duzo czasu na zgłebianie wiedzy to supla jest dla ciebie
Jeśli lubisz wyzwania , samodzielne dochodzenie do rezultatów, kompromisy i duzo czasu na zgłebianie wiedzy to supla jest dla ciebie
-
elpablo
Supla ma licznik wody i gazu. Świetne rozwiązanie.
Jest coś co mierzy temperaturę i jest bezprzewodowe? Np. RCL-01.
W ostateczności jak nie ma nic, to jak przedłużeniem czujnika temperatury, jest możliwość przedłużenia przewodu?
Jeszcze jeden dylemat. Supla korzysta z wifi, a tuya z bramek które działają na swojej częstotliwości i zbieraaj urządzenia. Jak to się ma do obciążenia sieci domowej wifi?
Jest coś co mierzy temperaturę i jest bezprzewodowe? Np. RCL-01.
W ostateczności jak nie ma nic, to jak przedłużeniem czujnika temperatury, jest możliwość przedłużenia przewodu?
Jeszcze jeden dylemat. Supla korzysta z wifi, a tuya z bramek które działają na swojej częstotliwości i zbieraaj urządzenia. Jak to się ma do obciążenia sieci domowej wifi?
Last edited by elpablo on Sun Mar 12, 2023 7:59 am, edited 1 time in total.
-
Basmar
Power BI, szacunek!ktsurma wrote: Fri Mar 10, 2023 3:10 pm Ja zrobiłem sobie taką zabawkę z wykorzystaniem Supli i Power BI firmy Microsoft
Może jakieś małe demo z publicznym linkiem?
Chciałbym przekonać kilku Excelowiczów, żeby zaczęli powoli przetawiac się na Power BI.
Dzieki.
No i cały plan spalił na panewce 
-
ktsurma
Jaki szacunek? Wg mnie prostrze niż robienie tego samego w XLS. Wiele gotowców. Dużo zabawy graficznej. Supla podaje wszystko co potrzeba.
-
Basmar
Weź wytłumacz 99.99% fanatyków Excela, że jest takie coś jak Power BI.
No i cały plan spalił na panewce 
Co to power bi? czy to darmowe? czy to online? Jakis prosty przyklad np na srednia tygodniowa temperaturę?
Bo ta strona raczej nie przybliża mi tego do supli
https://powerbi.pl/oferta
Bo ta strona raczej nie przybliża mi tego do supli
https://powerbi.pl/oferta
-
elpablo
Czyli Supla nie ma niczego bezprzewodowego.
Szkoda, zdecyduję się chyba na Tuya
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Wifi to chyba bezprzewodowe. Natomiast nie jest "bateryjne". Jeżeli jest potrzeba czujników gdzie nie ma zasilania to trzeba szukać rozwiązań BLE. W pozostałych przypadkach prawie wszystko ogarniesz bezprzewodowe na wifielpablo wrote: Sat Mar 25, 2023 8:29 pm Czyli Supla nie ma niczego bezprzewodowego.
YoMan