Rozpisz (nie na kartce), które klawisze załączają które obwody.
Przykład:
Klawisz 1 załącza/rozłącza zaciski: a,b
Klawisz 2: c,d
ROW-02 (mROW-02) - przełącznik bistabilny
-
MichSz
Klawisz 1 - I, IIpzygmunt wrote: Sat Apr 01, 2023 11:21 am Rozpisz (nie na kartce), które klawisze załączają które obwody.
Przykład:
Klawisz 1 załącza/rozłącza zaciski: a,b
Klawisz 2: c,d
Klawisz 2 - III, IV
Klawisz 3 - V, VI + VII oraz doprowadzony przewód VIII (faza)
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale zasila wszysktie przewód VIII. Jest to dość dziwne, bo wskazanie żarnika było bardzo słabe.
Dodatkowo w puszcze mam złączone kostką trzy przewody N, trzy NE oraz dwa brązowe przewody z fazą.
Mam nadzieję że o to chodziło... chcę mieć możliwość sterowania klawiszem 1 i 2.
-
Gitman
Czy po kliknięciu klawisza 1 i 2 pojawia się faza na przewodzie I i IV ?
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Napisałeś że instalacja jest "obca", co to znaczy? Domyślam się że chodzi o inny kraj iż Polska, takie wyłączniki widywałem we Włoszech. Co to znaczy że nie ma dostępu do elektryka? A co do podłączenia to w pierwszej kolejności należy rozłączyć wszystkie kable od łącznika i wtedy posprawdzać próbnikiem na którym pojawia się napięcie (to będzie zasilanie). Z kabli można wstępnie wywnioskować że tam są tylko 2 obwody (3 żyły N i 3 PE: po jednej zasilanie i po dwa odpływy do lamp choć te szare kable mogą świadczyć że jeden z odpływów jest np 4-ro lub 5-ciożyłowy i dopiero dalej jest to rozdzielone). Zastanawia również te dwie czarne złączone kostką, jest tam napięcie?
-
MichSz
Hiszpania. Włacznik włoski.djalex wrote: Sat Apr 01, 2023 8:54 pm Napisałeś że instalacja jest "obca", co to znaczy? Domyślam się że chodzi o inny kraj iż Polska, takie wyłączniki widywałem we Włoszech. Co to znaczy że nie ma dostępu do elektryka? A co do podłączenia to w pierwszej kolejności należy rozłączyć wszystkie kable od łącznika i wtedy posprawdzać próbnikiem na którym pojawia się napięcie (to będzie zasilanie). Z kabli można wstępnie wywnioskować że tam są tylko 2 obwody (3 żyły N i 3 PE: po jednej zasilanie i po dwa odpływy do lamp choć te szare kable mogą świadczyć że jeden z odpływów jest np 4-ro lub 5-ciożyłowy i dopiero dalej jest to rozdzielone). Zastanawia również te dwie czarne złączone kostką, jest tam napięcie?
Rozłączyłem - sprawdziłem gdzie jest napięcie. Opisałem w linku (przewód II, III, V, VIII); żyły PE oraz N - w liczbie 3 sztuk są połączone razem (PE z PE, N z N); jest jeszcze jedna para kabli - te złączone kostą - tak, tam jest napięcie. Jeden z łączników - ten do którego przyłączone sa przewody V, VI, VII i VIII jest chyba schodowym - załącza lampę z którą można z innego przycisku wlączyć / wyłączyć. Pierwsze dwa - te które chce podłączyć pod mROW są "klasycznymi" włącznikami [jeżeli można to tak nazwać - tylko te przełączniki włączają / wyłączają lampy]
-
Gitman
Sprawa jest dosyć prosta o ile wszystko jest zasilane z tej samej fazy tego nie wiem i nie jestem w stanie powiedzieć. Co do podłączenia musisz wypiąć z włącznika przewody I i IV i podłączyć do row-a (I do out1, IV do out2) oraz dołożyć dodatkowe przewody do wejścia row-a (in1 i in2) i podłączyć je do włącznika w miejsce wyciągniętych I i IV. Row musisz zasilić na stałe czyli wiadomo faza do L, neutral do N i skonfigurować wejścia jako bistabilne. No i oczywiście musisz mieć w okolicy włącznika zasięg wifiMichSz wrote: Sun Apr 02, 2023 1:19 pmHiszpania. Włacznik włoski.djalex wrote: Sat Apr 01, 2023 8:54 pm Napisałeś że instalacja jest "obca", co to znaczy? Domyślam się że chodzi o inny kraj iż Polska, takie wyłączniki widywałem we Włoszech. Co to znaczy że nie ma dostępu do elektryka? A co do podłączenia to w pierwszej kolejności należy rozłączyć wszystkie kable od łącznika i wtedy posprawdzać próbnikiem na którym pojawia się napięcie (to będzie zasilanie). Z kabli można wstępnie wywnioskować że tam są tylko 2 obwody (3 żyły N i 3 PE: po jednej zasilanie i po dwa odpływy do lamp choć te szare kable mogą świadczyć że jeden z odpływów jest np 4-ro lub 5-ciożyłowy i dopiero dalej jest to rozdzielone). Zastanawia również te dwie czarne złączone kostką, jest tam napięcie?
Rozłączyłem - sprawdziłem gdzie jest napięcie. Opisałem w linku (przewód II, III, V, VIII); żyły PE oraz N - w liczbie 3 sztuk są połączone razem (PE z PE, N z N); jest jeszcze jedna para kabli - te złączone kostą - tak, tam jest napięcie. Jeden z łączników - ten do którego przyłączone sa przewody V, VI, VII i VIII jest chyba schodowym - załącza lampę z którą można z innego przycisku wlączyć / wyłączyć. Pierwsze dwa - te które chce podłączyć pod mROW są "klasycznymi" włącznikami [jeżeli można to tak nazwać - tylko te przełączniki włączają / wyłączają lampy]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
djalex
Z dotychczasowych opisów obawiam się że ROW-02 jest nie do podłączenia (styki potencjałowe) ponieważ tam są różne fazy, można by od puszki pod łącznikiem ewentualnie zasilić oba obwody z jednej fazy ale... pytanie czy w instalacji jest różnicówka, bo jeśli te poszczególne fazy w puszce są na różnych różnicówkach jedno fazowych to klops aczkolwiek skoro wszystkie N w puszce są złączone zgaduję - to prawdopodobnie różnicówka jest 3-fazowa ze wspólnym N lub jej w instalacji nie ma wogóle więc w takiej sytuacji jest możliwe podłączenie ROW: w pierwszej kolejności należy bezwzględnie odłączyć z przycisków 1 i 2 te podświetlenie, następnie odłączyć przewody I, II, III, IV, z opisu wynika że na przewodzie II i III jest faza więc zasilanie lamp i ROW do wyboru, albo z II lub z III. Przykładowo zasilanie z przewodu II: założyć złączkę (polecam wago) minimum 4-rokrotną, z niej po jednej żyle do przycisku 1 i 2 i jedną do zasilania ROW (L), z przycisków 1 i 2 po jednej żyle do IN1 i IN2, przewody I i IV do wyjść ROW, na niebiskich przewodach również założyć złączkę i doprowadzić N do ROW. Na koniec NAJWAŻNIEJSZE: przewód III koniecznie zabezpieczyć w puszce (FAZA!!!!!) - najlepiej założyć złączkę lub odłączyć od zasilania po drodze w jakiejś puszce (trzeba ją zlokalizować) lub jeśli ten przewód idzie prosto do rozdzielnicy to odłączyć od bezpiecznika oraz przed przystąpieniem do prac WYŁĄCZYĆ ZASILANIE!!!!
-
djalex
Jestem prawie pewien że tam są różne fazy bo po co ciągnąć trzy różne przewody lub jeden przewód np 5-cio żyłowy do jednej puszki jak na każdym z nich byłaby ta sama faza. Rozwiązanie które zaproponowałem zadziała i jest bezpieczne zarówno dla instalacji jak i dla ROW-apzygmunt wrote: Sun Apr 02, 2023 4:47 pm Podłącz multimetr pomiędzy przewodami fazowymi (sprawdź każdy z każdym). Zawsze powinno pokazać 0V. Jeśli pokaże 400V to znaczy, że masz tam dwie różne fazy.
Jedynie jeśli w rozdzielnicy jest opis na poszczególnych zabezpieczeniach co zasilają to trzeba by zmienić że od tej pory obwód lamp 1 i 2 jest zasilany z jednego esa a nie dwóch różnych (żeby w przyszłości jakiś elektryk nie został wprowadzony w błąd)
-
Gitman
Fakt jest to dziwne ale dziwniejsze jest dla mnie to że ktoś ciągnie 3 fazy do trzech punktów świetlnych. równie dobrze pod regipsem może być złączka z rozgałęzieniem do tego włącznika której po prostu nie widać tak jak @pzygmunt napisał trzeba zmierzyć i będzie wiadomo o co kaman.djalex wrote: Sun Apr 02, 2023 5:10 pmJestem prawie pewien że tam są różne fazy bo po co ciągnąć trzy różne przewody lub jeden przewód np 5-cio żyłowy do jednej puszki jak na każdym z nich byłaby ta sama faza. Rozwiązanie które zaproponowałem zadziała i jest bezpieczne zarówno dla instalacji jak i dla ROW-apzygmunt wrote: Sun Apr 02, 2023 4:47 pm Podłącz multimetr pomiędzy przewodami fazowymi (sprawdź każdy z każdym). Zawsze powinno pokazać 0V. Jeśli pokaże 400V to znaczy, że masz tam dwie różne fazy.![]()
Jedynie jeśli w rozdzielnicy jest opis na poszczególnych zabezpieczeniach co zasilają to trzeba by zmienić że od tej pory obwód lamp 1 i 2 jest zasilany z jednego esa a nie dwóch różnych (żeby w przyszłości jakiś elektryk nie został wprowadzony w błąd)