SBW-02 nie konfiguruje się.

Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

To prześlij go do mnie. Wymienię Ci go na nowy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
gadek80

Teraz jeszcze spróbowałem konfiguracji, na Iphonie i poszło.
Czy możecie mi wytłumaczyć czemu tak jest? Nie będę przecież kolejny raz jechał (do miejsca montażu mam 30km) i 2godziny tracił czas okaże się, że znowu będzie źle, bo Iphona tam nie będę mógł mieć a muszę ten moduł przypisać do innego konta.
Macie jakieś porady? Może aplikacja Supli na androida nie działa?

Dziękuję
Teraz tak się dzieje na androidzie:
https://www.youtube.com/shorts/kkHdfT9-tm0
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zaktualizuj FW do najnowszej wersji.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
gadek80

Aplikacja Supla na telefonach zaktualizowana i dalej to samo.
Mogę wybrać połączenie Wifi z modułem ale i tak potem informacja, że nie może nawiązać połączenia.
Dioda na SBW-02 na chwilę wtedy przestaje migać i po chwili wraca do szybkiego migania.
Moduł jest stosunkowo ciepły na środku. Zasilacz 12V, wcześniej 600mA, ale na nim docelowo będzie 2x SBW-02 i ROP-05
W domu teraz testuje na 12V 100mA
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Chodziło o aktualizację softu na urządzeniu.
Jaką masz tam teraz wersję oprogramowania?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
gadek80

Ale na jakim urządzeniu? Na SBW-02 czy telefonie android?
I jak mam zrobić aktualizacje softu na SBW? Nie znam się na tym i mam problem z połączeniem się z tym urządzeniem.
I też czemu skoro kupiłem dwa jeden działa prawidłowo a z tym są takie problemy a już instalowałem takich kilka.
Z tyłu jest napisane SUPLA 543497
A też nie będę jechał 30km na montaż i wrócę z niczym, bo już samo czekanie na upływający czas przy limicie skanowania jest irytujący przy piątej, dziesiątej próbie.
Ja już z 50 razy przynajmniej próbowałem to zrobić i poszło tylko na Iphonie w tym urządzeniu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Sprawdź na cloud.supla.org jakie oba egzemplarze mają wersję oprogramowania.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

gadek80 wrote: Sun Apr 02, 2023 7:06 pm Ale na jakim urządzeniu? Na SBW-02 czy telefonie android?
I jak mam zrobić aktualizacje softu na SBW? Nie znam się na tym i mam problem z połączeniem się z tym urządzeniem.
I też czemu skoro kupiłem dwa jeden działa prawidłowo a z tym są takie problemy a już instalowałem takich kilka.
Z tyłu jest napisane SUPLA 543497
A też nie będę jechał 30km na montaż i wrócę z niczym, bo już samo czekanie na upływający czas przy limicie skanowania jest irytujący przy piątej, dziesiątej próbie.
Ja już z 50 razy przynajmniej próbowałem to zrobić i poszło tylko na Iphonie w tym urządzeniu.
Tak, chodziło o update softu na SBW-02.
Natomiast zachowanie tego SBW-02 jest dziwne. Może warto po prostu odesłać go do Zamela i Mirek wymieni na nowy.
To co na filmiku pokazałeś, wygląda jakby urządzenie było w trybie konfiguracyjnym (miga szybko dioda), a w momencie, gdy łączysz się z jego Wi-Fi, to dioda zapala się chwilę na stałe, co wygląda jak zwieszenie się i reset urządzenia. Dlatego po chwili na telefonie masz komunikat, że nie udało się połączyć.
Gdy urządzenie jest w trybie konfiguracyjnym, to powinno stale, bez przerw, szybko migać, aż nie zakończy się konfiguracja urządzenia. Wszelkie anomalie, to prawdopodobnie reset urządzenia.

Mnie też irytuje komunikat o limicie skanowania. Jest to ograniczenie wynikające z systemu Android, ale wg mnie zaimplementowane w dość restrykcyjny i uciążliwy sposób w Supli.
Jeśli Cię to męczy, tak jak mnie, to możesz zawsze się ręcznie łączyć z siecią Wi-Fi i konfigurować urządzenie na http://192.168.4.1.
W tym przypadku nie ma ograniczeń skanowania sieci.

Odpowiadając na kilka pytań, które pojawiły się wcześniej w tym wątku:
Czy SBW-02 po włączeniu konfiguracji wraca do ustawień fabrycznych czy trzeba to jakoś inaczej zrobić, bo może przy pierwszej konfiguracji zrobiłem coś źle?
Nie. Ustawienia fabryczne możesz przywrócić poprzez przytrzymanie przycisku "config" kilka sekund, gdy jesteś w trybie konfiguracyjnym (gdy dioda szybko miga). Po kilku sekundach, dioda na chwilę zgaśnie, przywróci ustawienia fabryczne, i urządzenie znów zacznie szybko migać, sygnalizując, że jest w trybie konfiguracyjnym.
Dodatkowo sieć Wifi była bez hasła i wpisywałem jakiekolwiek hasło, bo konfiguracji nie można wybrać logowania do sieci otwartej.
Czy ten moduł jest uszkodzony?
Urządzenia Supli nie działają na sieciach Wi-Fi otwartych (bez haseł). Sieć musi pracować w paśmie 2,4 GHz i musi mieć ustawione hasło.
Natomiast po ustawieniu hasła na stronie http://192.168.4.1, hasło nie jest wysyłane spowrotem w formularzu, więc na www będzie wyglądać jakby było puste.
Server nie wiem jaki wpisać i chyba powinno się jeszcze wpisywać hasło do konta Supli
Gdy zalogujesz się na cloud.supla.org na swoje konto (lub konto klienta), to po kliknięciu na "logo Supli" zobaczysz stronę, gdzie jest podany numer serwera przypisanego do Twojego konta:
2023-04-02_21-39.png
Na urządzeniu podaje się tylko serwer i adres mailowy, na jaki jest założone konto. Urządzenie nie zna hasła do konta na serwerze. Aby urządzenie mogło się połączyć, trzeba w Cloud wejść w "Moja Supla" i kliknąć na rejestrację urządzeń:
2023-04-02_21-40.png
Wtedy serwer "wpuści" nowe urządzenie. Rejestrację możesz wyłączyć ręcznie (klikając ponownie), lub wyłączy się sama po 24 h.
Gdy dodajesz urządzenie z poziomu kreatora w apce Supli, to kreator ten krok sam wykonuje.
po kliknięciu na Save & Restart, wyskakuje Ta witryna jest nieosiągalna
To jest poprawne zachowanie. Klikająć "save & restart" zapisujesz konfigurację i resetujesz urządzenie. Wtedy ono wstaje i próbuje się łączyć ze skonfigurowaną siecią Wi-Fi, a następnie z serwerem Supli. Strona 192.168.4.1 nie jest wtedy dostępna, a sieć Wi-Fi urządzenia nie jest włączona.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
gadek80

Obydwa mają taką samą 2.8.53 i ten co skonfigurowałem i już działa i ten z którym mam problem.
Tylko Iphonem konfiguracja idzie bez problemu, ale nikt z osób korzystających nie ma takiego telefonu ani Ja.

Return to “ZAMEL SBW-02”