Zewnętrzny przekaźnik restartuje SBW-02
-
martinok
Moim zdaniem problemem przy jednym zasilaczu jest cewka przekaźnika. Daj diodę prostowniczą na zasilanie przekaźnika.I tu chyba był problem. Zamieniłem przekaźnik biegunami i przestało się wywalać (w 80%). Jeszcze się tym pobawię. Dzięki!!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
-
Ali
-
martinok
Skoro miałeś zamienioną polaryzację to ta dioda może już nie spełniać swojego zadania.
Idealnie nie jest bo się jeszcze czasami restartuje.
Skoro to wina przekaźnika no to mogę go zastąpić jakimiś lepszym. Tylko jakim?
EDIT: Jakiej mocy zasilacza używasz?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
"Wiedza bez Praktyki jest Bezużyteczna , praktyka bez wiedzy Niebezpieczna"...
-
Ali
Czyli tak po prostu elektrozaczep bezpośrednio do OUT2 i równolegle włącznik dzwonkowy?klew wrote: Fri Apr 28, 2023 7:25 pm SBW ma wyjścia bezpotencjałowe, więc nie widzę potrzeby podłączania innego przekaźnika.

Zasilacz komputerowy 300W albo akumulator samochodowyEDIT: Jakiej mocy zasilacza używasz?
Elektrozaczep to R4-12.10
Napięcie znamionowe: 10 V ± 2 V AC/DC
Pobór prądu: 530 mA AC / 660 mA DC
-
Ali
Haha. Nie musisz. DziękiDokładnie tak. Czyli już nie musze rysować
Minimum działa, beż żadnych dodatkowych przekaźników. Tak to jest jak się człowiek zafiksuje nad jakimś pomysłem, a potem najprostszych rozwiązań nie widzi
Dobra, składam te klocki dalej do kupy... Dziękuję za pomoc!
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Drążyłem temat ponieważ byłem ciekaw dlaczego SBW się restartuje przy zastosowaniu tego przekaźnika, nie wiedziałem o podstawce z diodą bo przy prawidłowym podłączeniu nie powinno się tak dziać i myślałem że coś jest nie tak lub jest jakiś "dziwny" sam przekaźnik. Nie mniej od początku wiedziałem że tak jak zasugerował słusznie kolega @klew w tym przypadku dodatkowy przekaźnik jest zupełnie zbędny.