OFFTOPIC - Różnicówka w łazience - problem

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Basmar wrote: Sun May 21, 2023 6:05 pm
Patryk wrote: Sun May 21, 2023 1:59 pm Jest jeszcze opcja, że przewody "N" za róźnicówkami NIE są prowadzone oddzielnie dla danego obwodu.
Czyli wyjście przewodu "N" z pierwszej róźnicówki jest połączone z wyjściem przewodu "N" drugiej róźnicówki.
Zasada działania róźnicówki jest prosta.
Ile do "niej" wejdzie, tyle musi z niej wyjść.
Święte słowa!!!

Co do kolegi piszącego o tym, że przy braku przewodu ochronnego RCD (różnicówka) nie zadziała, owszem zadziała bo to jej zakichany obowiązek (nie jest to rekomendowe i w niektórych przypadkach może być nielegalene), proszę pamiętać że od jakiegoś czasu różnicówki zmieniły się i muszą być wstanie zadziałać nawet jeżeli dojdzie do przecieku prądu stałego na przykład ładowarki do laptopa, telefonu czy innego zasilacza. Starego typu mogłaby w takim wypadku nie zadziałać, co mogłoby skanczyc się tragicznie.

Zastanawiam się dlaczego tylko łazienka a nie cały dom,
Różnicówka to ratująca zdrowie i życie konieczność nie jakieś tam dodatkowe zabezpieczenie.

Z prądem nie ma zabawy.
Żeby zamontować RCD na cały dom, wymagany jest przegląd całej (starej) instalacji, zwłaszcza jeśli chodzi o zerowanie.
Myślę że jest bardzo mała grupa instalatorów która zgodziła by się na takie zlecenie(wymaga dużo czasu, a i problemów po drodze może być sporo)

A co do problemu autora, obstawiam albo brak podziału ,,N'' lub omyłkowe wpięcie Nnki na nie swoje RCD.
Tu pomocne będą zdjęcia połączenie wewnętrznego.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Basmar

robertklepacki94 wrote: Sun May 21, 2023 7:23 pm
Basmar wrote: Sun May 21, 2023 6:05 pm
Patryk wrote: Sun May 21, 2023 1:59 pm Jest jeszcze opcja, że przewody "N" za róźnicówkami NIE są prowadzone oddzielnie dla danego obwodu.
Czyli wyjście przewodu "N" z pierwszej róźnicówki jest połączone z wyjściem przewodu "N" drugiej róźnicówki.
Zasada działania róźnicówki jest prosta.
Ile do "niej" wejdzie, tyle musi z niej wyjść.
Święte słowa!!!

Co do kolegi piszącego o tym, że przy braku przewodu ochronnego RCD (różnicówka) nie zadziała, owszem zadziała bo to jej zakichany obowiązek (nie jest to rekomendowe i w niektórych przypadkach może być nielegalene), proszę pamiętać że od jakiegoś czasu różnicówki zmieniły się i muszą być wstanie zadziałać nawet jeżeli dojdzie do przecieku prądu stałego na przykład ładowarki do laptopa, telefonu czy innego zasilacza. Starego typu mogłaby w takim wypadku nie zadziałać, co mogłoby skanczyc się tragicznie.

Zastanawiam się dlaczego tylko łazienka a nie cały dom,
Różnicówka to ratująca zdrowie i życie konieczność nie jakieś tam dodatkowe zabezpieczenie.

Z prądem nie ma zabawy.
Żeby zamontować RCD na cały dom, wymagany jest przegląd całej (starej) instalacji, zwłaszcza jeśli chodzi o zerowanie.
Myślę że jest bardzo mała grupa instalatorów która zgodziła by się na takie zlecenie(wymaga dużo czasu, a i problemów po drodze może być sporo)

A co do problemu autora, obstawiam albo brak podziału ,,N'' lub omyłkowe wpięcie Nnki na nie swoje RCD.
Tu pomocne będą zdjęcia połączenie wewnętrznego.
Masz rację 100%, dałem tylko do zrozumienia, że jest to możliwe lecz nie wskazane.

Mówiąc o całej instalacji miałem na myśli jakiś konkretny obwód.
No i cały plan spalił na panewce :cry:
lebos

Jeżeli instalacja jest 2 przewodowa L i N to aby zastosować różnicówkę należy jeszcze zrobić PE. Jeżeli nie ma PE z energetyki to trzeba wbić bednarkę, pręt w ziemię na odpowiednią głębokość i tam podłączyć PE. Oczywiście aby mieć pewność że działa prawidłowo należy wykonać pomiary czasu zadziałania - musi być < 30ms i prądu zadziałania <30mA.
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

lesny8 wrote: Sun May 21, 2023 3:04 pm Możesz pokazać zdjęcie tej rozdzielnicy bez maskownic?
Oto jest
Image
Image
Image
Patryk

Wygląda to tak jak tu opisałem:
viewtopic.php?p=152303#p152303
Jeżeli tak rzeczywiście jest to "pozdrów" tego tzw "elektryka".
djalex
Has thanked: 2 times

Podstawowe pytanie do autora: do jakiego typu sieci jest podłączona instalacja?
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

lebos wrote: Sun May 21, 2023 8:06 pm Jeżeli instalacja jest 2 przewodowa L i N to aby zastosować różnicówkę należy jeszcze zrobić PE. Jeżeli nie ma PE z energetyki to trzeba wbić bednarkę, pręt w ziemię na odpowiednią głębokość i tam podłączyć PE. Oczywiście aby mieć pewność że działa prawidłowo należy wykonać pomiary czasu zadziałania - musi być < 30ms i prądu zadziałania <30mA.
Z tym wymaganym PE z energetyki i tym jak to nazwałeś prętem grubo się mylisz. Instalacja 2 żyłowa również może pracować z RCD lecz wtedy to RCD działa tylko w przypadku upływu ,,za instalacje”. Ale taka instalacje trzeba odpowiednio przygotować.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

mmiikk wrote: Sun May 21, 2023 8:20 pm
lesny8 wrote: Sun May 21, 2023 3:04 pm Możesz pokazać zdjęcie tej rozdzielnicy bez maskownic?
Oto jest
Image
Image
Image
Jest jedna listwa z N dla obu RCD. Każde z nich powinno mieć swoją, no chyba, że podłączony jest jeden obwód. Tu tak nie jest.
Dołóż listwę N, przepnij N jednej z różnicówek, przepnij N-ki obwodów, które ma zabezpieczać i będzie działać. Zamiast listwy możesz użyć np. wago 221-413
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
djalex
Has thanked: 2 times

Cytat:
"Zgodnie z postanowieniami normy PN-HD 60364-5-54, w instalacjach elektrycznych
ułożonych na stałe, przewód ochronno-neutralny PEN powinien mieć przekrój żyły nie
mniejszy niż 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al.
W związku z powyższym, szczególnie w instalacjach odbiorczych budynków, w których
dostosowanie przekroju przewodu PEN do postanowień określonych normą jest trudne lub
wręcz niemożliwe oraz dążeniem do poprawy stanu bezpieczeństwa przeciwporażeniowego
użytkowników, koniecznością staje się stosowanie układu sieci TN-S lub TN-C-S.
Układy te zapewniają rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód
ochronny PE i neutralny N oraz likwidują szereg niepożądanych zjawisk, takich jak:
- pojawienie się napięcia fazowego na obudowach metalowych odbiorników, wywołane
przerwą ciągłości przewodu PEN,
- pojawienie się na przewodzie PEN napięcia niekorzystnego dla użytkowanych
odbiorników, wywołanego przepływem przez ten przewód prądu wyrównawczego,
spowodowanego zaistnieniem asymetrii prądowej w instalacji.
Rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE
i neutralny N, w przypadku układu sieci TN-C-S, powinno następować w złączu lub
w rozdzielnicy głównej budynku, a punkt rozdziału powinien być uziemiony, co wykazano
powyżej. Zapewnia to utrzymanie potencjału ziemi na przewodzie ochronnym PE
przyłączonym do części przewodzących dostępnych urządzeń elektrycznych w normalnych
warunkach pracy instalacji elektrycznej."

Kolego, przyznaj się że sam odwaliłeś "tą robotę" (widać po tym jak z każdej różnicówki N są podłączone do jednej szyny N) i nie wmówisz że to robił elektryk. Jeśli w razie niesprzyjających okliczności coś się komuś stanie to masz pewne jak w szwjcarskim banku bliskie spotakanie z PROKURATOREM. Chcesz tego?
mmiikk
Has thanked: 1 time

djalex wrote: Sun May 21, 2023 9:50 pm Cytat:
"Zgodnie z postanowieniami normy PN-HD 60364-5-54, w instalacjach elektrycznych
ułożonych na stałe, przewód ochronno-neutralny PEN powinien mieć przekrój żyły nie
mniejszy niż 10 mm2 Cu lub 16 mm2 Al.
W związku z powyższym, szczególnie w instalacjach odbiorczych budynków, w których
dostosowanie przekroju przewodu PEN do postanowień określonych normą jest trudne lub
wręcz niemożliwe oraz dążeniem do poprawy stanu bezpieczeństwa przeciwporażeniowego
użytkowników, koniecznością staje się stosowanie układu sieci TN-S lub TN-C-S.
Układy te zapewniają rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód
ochronny PE i neutralny N oraz likwidują szereg niepożądanych zjawisk, takich jak:
- pojawienie się napięcia fazowego na obudowach metalowych odbiorników, wywołane
przerwą ciągłości przewodu PEN,
- pojawienie się na przewodzie PEN napięcia niekorzystnego dla użytkowanych
odbiorników, wywołanego przepływem przez ten przewód prądu wyrównawczego,
spowodowanego zaistnieniem asymetrii prądowej w instalacji.
Rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE
i neutralny N, w przypadku układu sieci TN-C-S, powinno następować w złączu lub
w rozdzielnicy głównej budynku, a punkt rozdziału powinien być uziemiony, co wykazano
powyżej. Zapewnia to utrzymanie potencjału ziemi na przewodzie ochronnym PE
przyłączonym do części przewodzących dostępnych urządzeń elektrycznych w normalnych
warunkach pracy instalacji elektrycznej."

Kolego, przyznaj się że sam odwaliłeś "tą robotę" (widać po tym jak z każdej różnicówki N są podłączone do jednej szyny N) i nie wmówisz że to robił elektryk. Jeśli w razie niesprzyjających okliczności coś się komuś stanie to masz pewne jak w szwajcarskim banku bliskie spotakanie z PROKURATOREM. Chcesz tego?
To do mnie? Nie wiem skąd taka arogancja.
Ja na instalacjach się nie znam, moje możliwości kończą się na podłączeni modułu supli w puszce podtynkowej, Nie biorę się więc za elektrykę i nie zrobiłem ani jednego kabla, ani jednego połączenia, ani jednej śrubki, ani jednego gniazdka, zrobiła to firma remontowa która robiła cala łazienkę od rur po ściany i wszystkie kable od zera. Firma jest ponad rok na rynku.
To nie jedyny numer który ta firma wywinęła z moją łazienka choć to już wykracza poza nawet elektryczny off topic,
ale dla ciekawych: kaloryfery w łazience grzeją po nalaniu wody do wanny kiedy dogrzewany jest zbiornik CWU mimo wyłączonej funkcji CO :/ Do różnicowi wystarczy mi elektryk, ale do hydrauliki będę potrzebował biegłego.

Return to “Ogólna dyskusja”