Nieprawidłowa historia pomiarów zużycia energii

extrememario

Czy coś wiadomo jak sobie poradzić z takimi skokami zużycia? Jest na to jakiś sposób?
Może dało by radę ustawić jakąś opcję w cloud "Ignoruj wartości powyżej xxxx kWh"
Image
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To jest problem po stronie urządzenia, a nie po stronie cloud.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
extrememario

Czyli tu raczej PZEM-004T do wymiany?
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

extrememario wrote: Mon Jul 01, 2024 12:38 pm Czyli tu raczej PZEM-004T do wymiany?
Ciężko powiedzieć. Możliwe, że jest jakiś błąd z bibliteki od czytania PZEMów źle obsłużony i dlatego w stawia tam liczbę z okolicy INT32_MAX.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
extrememario

klew wrote: Mon Jul 01, 2024 12:50 pm
extrememario wrote: Mon Jul 01, 2024 12:38 pm Czyli tu raczej PZEM-004T do wymiany?
Ciężko powiedzieć. Możliwe, że jest jakiś błąd z bibliteki od czytania PZEMów źle obsłużony i dlatego w stawia tam liczbę z okolicy INT32_MAX.
A czy da się coś z tym zrobić aby nad tym zapanować? Będę jeszcze obserwował, ale jak dotychczas to na jakieś ponad 60 liczników to średnio jeden w tygodniu złapie taki pik z zawyżoną wartością :(
klew

extrememario wrote: Mon Jul 01, 2024 1:00 pm
klew wrote: Mon Jul 01, 2024 12:50 pm
A czy da się coś z tym zrobić aby nad tym zapanować? Będę jeszcze obserwował, ale jak dotychczas to na jakieś ponad 60 liczników to średnio jeden w tygodniu złapie taki pik z zawyżoną wartością :(
Osobiście myślę, że osoby używającego tego rozwiązania "DIY" powinny zadbać o to, aby poszukać przyczyny problemu i jeśli leży w sofcie Supli lub zewnętrznych bibliotekach, to go poprawić :P

Wg mojej wiedzy, aktualnie ani ja (dłubiący w supla-device), ani krycha88 (rozwijający GG), nie używamy PZEMów, ani nie mamy ich u siebie, więc nie ma ani czasu, ani motywacji na poświęcanie może kilku dni, a może dużo więcej, na szukanie przyczyny. Problem czasem wyskakuje u kogoś i raczej nikt nie wie jak go zreprodukować. A pojawia się na tyle rzadko, że to nie wystarczy podłączyć i sprawdzić.

Tylko proszę tego nie odbierać, jako jakiejś "złej woli" w mojej strony.
Może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał podłubać w dokumnetacji PZEM-ów, oraz przeanalizować szczegółowo zewnętrzne biblioteki używane do PZEM-ów.
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Mon Jul 01, 2024 1:09 pm Osobiście myślę, że osoby używającego tego rozwiązania "DIY" powinny zadbać o to, aby poszukać przyczyny problemu i jeśli leży w sofcie Supli lub zewnętrznych bibliotekach, to go poprawić :P

Wg mojej wiedzy, aktualnie ani ja (dłubiący w supla-device), ani krycha88 (rozwijający GG), nie używamy PZEMów, ani nie mamy ich u siebie, więc nie ma ani czasu, ani motywacji na poświęcanie może kilku dni, a może dużo więcej, na szukanie przyczyny. Problem czasem wyskakuje u kogoś i raczej nikt nie wie jak go zreprodukować. A pojawia się na tyle rzadko, że to nie wystarczy podłączyć i sprawdzić.

Może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał podłubać w dokumnetacji PZEM-ów, oraz przeanalizować szczegółowo zewnętrzne biblioteki używane do PZEM-ów.
Można by dodać proste zabezpieczeni które na podstawie ostatniego i aktualnego pomiaru wytnie takie nielogiczne szpilki.
https://gui-generic-builder.supla.io/
extrememario

krycha88 wrote: Tue Jul 02, 2024 4:43 am
klew wrote: Mon Jul 01, 2024 1:09 pm Osobiście myślę, że osoby używającego tego rozwiązania "DIY" powinny zadbać o to, aby poszukać przyczyny problemu i jeśli leży w sofcie Supli lub zewnętrznych bibliotekach, to go poprawić :P

Można by dodać proste zabezpieczeni które na podstawie ostatniego i aktualnego pomiaru wytnie takie nielogiczne szpilki.
To było by świetne rozwiazanie. Dało by radę to zrobić?
Jak by się udało to duża kawa pod GG musi powędrować :)
klew

krycha88 wrote: Tue Jul 02, 2024 4:43 am
Ja lubię najpierw zrozumieć przyczynę, zanim zacznę tego typu workaroundy robić.
Ktoś załata raportowanie przez urządzenie energii, a zaraz się okaże że tam inne parametry też są niepoprawne.
Albo jeszcze się okaże że to nie jest błędna wartość odczytana z urządzenia, tylko efekt jakiejś niezainicjalizowanej zmiennej lub coś po prostu pisze po pamięci.
krycha88
Been thanked: 5 times

Masz rację, ale jest to jedyna wartość pamiętana przez cloud więc nawet jeżeli inne są błędne to nic nie szkodzi bo są pomiarami chwilowymi. Na inne rozwiązanie nie mam czasu ani ochoty :)
https://gui-generic-builder.supla.io/

Return to “Pomoc”