Może dało by radę ustawić jakąś opcję w cloud "Ignoruj wartości powyżej xxxx kWh"

A czy da się coś z tym zrobić aby nad tym zapanować? Będę jeszcze obserwował, ale jak dotychczas to na jakieś ponad 60 liczników to średnio jeden w tygodniu złapie taki pik z zawyżoną wartościąklew wrote: Mon Jul 01, 2024 12:50 pmCiężko powiedzieć. Możliwe, że jest jakiś błąd z bibliteki od czytania PZEMów źle obsłużony i dlatego w stawia tam liczbę z okolicy INT32_MAX.
Osobiście myślę, że osoby używającego tego rozwiązania "DIY" powinny zadbać o to, aby poszukać przyczyny problemu i jeśli leży w sofcie Supli lub zewnętrznych bibliotekach, to go poprawićextrememario wrote: Mon Jul 01, 2024 1:00 pmA czy da się coś z tym zrobić aby nad tym zapanować? Będę jeszcze obserwował, ale jak dotychczas to na jakieś ponad 60 liczników to średnio jeden w tygodniu złapie taki pik z zawyżoną wartościąklew wrote: Mon Jul 01, 2024 12:50 pmCiężko powiedzieć. Możliwe, że jest jakiś błąd z bibliteki od czytania PZEMów źle obsłużony i dlatego w stawia tam liczbę z okolicy INT32_MAX.![]()
Można by dodać proste zabezpieczeni które na podstawie ostatniego i aktualnego pomiaru wytnie takie nielogiczne szpilki.klew wrote: Mon Jul 01, 2024 1:09 pm Osobiście myślę, że osoby używającego tego rozwiązania "DIY" powinny zadbać o to, aby poszukać przyczyny problemu i jeśli leży w sofcie Supli lub zewnętrznych bibliotekach, to go poprawić
Wg mojej wiedzy, aktualnie ani ja (dłubiący w supla-device), ani krycha88 (rozwijający GG), nie używamy PZEMów, ani nie mamy ich u siebie, więc nie ma ani czasu, ani motywacji na poświęcanie może kilku dni, a może dużo więcej, na szukanie przyczyny. Problem czasem wyskakuje u kogoś i raczej nikt nie wie jak go zreprodukować. A pojawia się na tyle rzadko, że to nie wystarczy podłączyć i sprawdzić.
Tylko proszę tego nie odbierać, jako jakiejś "złej woli" w mojej strony.
Może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał podłubać w dokumnetacji PZEM-ów, oraz przeanalizować szczegółowo zewnętrzne biblioteki używane do PZEM-ów.
To było by świetne rozwiazanie. Dało by radę to zrobić?krycha88 wrote: Tue Jul 02, 2024 4:43 amMożna by dodać proste zabezpieczeni które na podstawie ostatniego i aktualnego pomiaru wytnie takie nielogiczne szpilki.klew wrote: Mon Jul 01, 2024 1:09 pm Osobiście myślę, że osoby używającego tego rozwiązania "DIY" powinny zadbać o to, aby poszukać przyczyny problemu i jeśli leży w sofcie Supli lub zewnętrznych bibliotekach, to go poprawić
Wg mojej wiedzy, aktualnie ani ja (dłubiący w supla-device), ani krycha88 (rozwijający GG), nie używamy PZEMów, ani nie mamy ich u siebie, więc nie ma ani czasu, ani motywacji na poświęcanie może kilku dni, a może dużo więcej, na szukanie przyczyny. Problem czasem wyskakuje u kogoś i raczej nikt nie wie jak go zreprodukować. A pojawia się na tyle rzadko, że to nie wystarczy podłączyć i sprawdzić.
Tylko proszę tego nie odbierać, jako jakiejś "złej woli" w mojej strony.
Może znajdzie się ktoś, kto będzie chciał podłubać w dokumnetacji PZEM-ów, oraz przeanalizować szczegółowo zewnętrzne biblioteki używane do PZEM-ów.
Ja lubię najpierw zrozumieć przyczynę, zanim zacznę tego typu workaroundy robić.krycha88 wrote: Tue Jul 02, 2024 4:43 am
Można by dodać proste zabezpieczeni które na podstawie ostatniego i aktualnego pomiaru wytnie takie nielogiczne szpilki.