... od siebie dorzucając 3 grosze:
własny serwer może mieć więcej sensu jeżeli ktoś jest zmuszony do korzystania z reakcji i linków bezpośrednich ponieważ nie ma przewodów. Wtedy to uniezależnienie od internetu ma więcej sensu. Ale jeżeli większość urządzeń będzie miała fizyczne włączniki to w razie awarii wszystko w ograniczonym zakresie działa i da się te kilka godzin funkcjonować (chociaż chyba nie zdarzają się aż takie długie przerwy).
Wlasny serwer ? Poco ? Zalety -wady
-
klimasstudio
Jezeli:
- nie znasz systemów linuxowych
- nie umiesz poruszać się jako użytkownik ani nie rozróżniasz uprawnień w systemie Linux
- nie wiesz co gdzie w jakim katalogu jest
- nie wiesz co to baza danych, docker, portainer
- nie umiesz odszukać i czytać logów
Odpuść sobie własny serwer chyba że najpierw nadrobisz zaległości i jesteś cierpliwy i dociekliwy to próbuj i ucz się na własnych błędach.
Nawet umiejąc to wszystko to trzeba mieć czas aby wrazie co doglądać serwera.
Ja to wszystko ogarniam ale z braku czasu nie mam własnego serwera.
- nie znasz systemów linuxowych
- nie umiesz poruszać się jako użytkownik ani nie rozróżniasz uprawnień w systemie Linux
- nie wiesz co gdzie w jakim katalogu jest
- nie wiesz co to baza danych, docker, portainer
- nie umiesz odszukać i czytać logów
Odpuść sobie własny serwer chyba że najpierw nadrobisz zaległości i jesteś cierpliwy i dociekliwy to próbuj i ucz się na własnych błędach.
Nawet umiejąc to wszystko to trzeba mieć czas aby wrazie co doglądać serwera.
Ja to wszystko ogarniam ale z braku czasu nie mam własnego serwera.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
PawelGawel
klew :
Plusy prywatnego serwera:
1. Uniezależenienie sterowania od dostępu do Internetu (o ile prywatny serwer jest w sieci lokalnej)
nadal nie rozuimem tego punktu. Jak jestem w domu to jestem w domu i wszystko jest analogowe. Supla to remote access do urzadzen w domu.
Chyba ze tu sie kryje drugie dno i ludzie sa tak zmanierowani ze siedzac w domu klikasz w komputer zeby sie otwarlo okno
2. Nikt poza Tobą nie ma dostępu do Twoich danych i urządzeń (na publicznych serwerach, są osoby, które mogą odczytać dane z Twoich urządzeń i ich historię, a także mogą sterować urządzeniami - oczywiście nikt tego nie robi bez zgody zainteresowanego, ale nie da się takiej ewentualności wykluczyć).
- nie moje zmartwienie . Problem security po stronie dostawcy uslugi . Pomijam fakt ze ludzie sa dosc lekkomyslni i chwala sie swoimi lokalizacjami w stacjach meteo ( niektorzy nawet tu maja w stopce linki ) . Z tego juz naprawde dwa kroki do geoportalu , ksiegi wieczystej , pesela itp. I to moze zrobic KAZDY. To jest security a nie ze mi pzygmunt ( przykladowo) zgasi swiatlo w komnacie westchnien podczas mojej "dwojki"
3. Samemu zarządzasz limitami (na publicznych serwerach, możesz napisać do @pzygmunt, aby Ci zwiększył limity, z czym z reguły nie ma kłopotów).
- ok argument o limitach - zgoda ( ale kto przekracza limit w zwyklym domu?)
4. Masz dostęp do bazy danych i jeśli jest potrzeba, to możesz samemu jakieś dziwne wpisy w historii skasować, lub poprawić, albo coś skopiować itp.
- nie moje zmartwienie . Problem poprawnosci dzialania "systemu" po stronie dostawcy ( zakladamy ze konfig modulu po naszej stronie jest ok )
5. Logowanie niektórych danych może być ograniczane czasowo na publicznych serwerach, w celu oszczędzania przestrzeni na dyskach. Na prywatnych takich ograniczeń nie trzeba robić
- logi imho powinny byc kasowalne po stronie klienta , a te ktore chcemy zachowac np MEW01 powinno sie dac zrzucic do CSV/XLS ( na cholere mi temperatura w WC z 2020roku ?? )
klimasstudio :
"Nawet umiejąc to wszystko to trzeba mieć czas aby wrazie co doglądać serwera."
- pelna zgoda. Wlasnie dlatego pytam o sens posiadania wlasnego serwera
Nie widze sensu posiadania wlasnego serwera oprocz typowo hobbystycznej zajawki jak w latach 90 posiadanie pozycjonera do TVSAT rozroznialo sie dziwakow satelitarnych od ludzi ktorzy chcieli poogladac tv
Ja chce tylko zeby mi pare rzeczy dzialalo w domu lepiej niz normalnie , ale doktoryzowanie sie w głab co-jak-i-dlaczego to chyba juz krok glebiej dla ludzie ktorzy sobie robia z tego hobby ( coprawda troche dziwne - bo jarać sie wlacznikiem rolet w domu to troche creepy no ale nie zagladamy ludziom w papiery
) .
Plusy prywatnego serwera:
1. Uniezależenienie sterowania od dostępu do Internetu (o ile prywatny serwer jest w sieci lokalnej)
nadal nie rozuimem tego punktu. Jak jestem w domu to jestem w domu i wszystko jest analogowe. Supla to remote access do urzadzen w domu.
Chyba ze tu sie kryje drugie dno i ludzie sa tak zmanierowani ze siedzac w domu klikasz w komputer zeby sie otwarlo okno
2. Nikt poza Tobą nie ma dostępu do Twoich danych i urządzeń (na publicznych serwerach, są osoby, które mogą odczytać dane z Twoich urządzeń i ich historię, a także mogą sterować urządzeniami - oczywiście nikt tego nie robi bez zgody zainteresowanego, ale nie da się takiej ewentualności wykluczyć).
- nie moje zmartwienie . Problem security po stronie dostawcy uslugi . Pomijam fakt ze ludzie sa dosc lekkomyslni i chwala sie swoimi lokalizacjami w stacjach meteo ( niektorzy nawet tu maja w stopce linki ) . Z tego juz naprawde dwa kroki do geoportalu , ksiegi wieczystej , pesela itp. I to moze zrobic KAZDY. To jest security a nie ze mi pzygmunt ( przykladowo) zgasi swiatlo w komnacie westchnien podczas mojej "dwojki"
3. Samemu zarządzasz limitami (na publicznych serwerach, możesz napisać do @pzygmunt, aby Ci zwiększył limity, z czym z reguły nie ma kłopotów).
4. Masz dostęp do bazy danych i jeśli jest potrzeba, to możesz samemu jakieś dziwne wpisy w historii skasować, lub poprawić, albo coś skopiować itp.
- nie moje zmartwienie . Problem poprawnosci dzialania "systemu" po stronie dostawcy ( zakladamy ze konfig modulu po naszej stronie jest ok )
5. Logowanie niektórych danych może być ograniczane czasowo na publicznych serwerach, w celu oszczędzania przestrzeni na dyskach. Na prywatnych takich ograniczeń nie trzeba robić
- logi imho powinny byc kasowalne po stronie klienta , a te ktore chcemy zachowac np MEW01 powinno sie dac zrzucic do CSV/XLS ( na cholere mi temperatura w WC z 2020roku ?? )
klimasstudio :
"Nawet umiejąc to wszystko to trzeba mieć czas aby wrazie co doglądać serwera."
- pelna zgoda. Wlasnie dlatego pytam o sens posiadania wlasnego serwera
Nie widze sensu posiadania wlasnego serwera oprocz typowo hobbystycznej zajawki jak w latach 90 posiadanie pozycjonera do TVSAT rozroznialo sie dziwakow satelitarnych od ludzi ktorzy chcieli poogladac tv
Ja chce tylko zeby mi pare rzeczy dzialalo w domu lepiej niz normalnie , ale doktoryzowanie sie w głab co-jak-i-dlaczego to chyba juz krok glebiej dla ludzie ktorzy sobie robia z tego hobby ( coprawda troche dziwne - bo jarać sie wlacznikiem rolet w domu to troche creepy no ale nie zagladamy ludziom w papiery
-
kurus
Dziwne masz myślenie.. to już lepiej chyba zrezygnować całkiem z supliPawelGawel wrote: Wed Feb 07, 2024 10:44 pm ...Jak jestem w domu to jestem w domu i wszystko jest analogowe...
To jak jestem w domu to mam lecieć do każdej rolety i sobie ją zamykać czy otworzyć zamiast kliknąć sobie w całą grupę rolet w aplikacji i je zamknąć..
Zapomniałem zgasić światło w pokoju na piętrze to dymam tam aby je wyłączyć włącznikiem zamiast kliknąć w aplikacji..
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ale to Ty dzwoniszPawelGawel wrote: Wed Feb 07, 2024 10:44 pm nadal nie rozuimem tego punktu. Jak jestem w domu to jestem w domu i wszystko jest analogowe. Supla to remote access do urzadzen w domu.
Chyba ze tu sie kryje drugie dno i ludzie sa tak zmanierowani ze siedzac w domu klikasz w komputer zeby sie otwarlo okno![]()
Do niczego Cię nie przekonuję. Sam korzystam z publicznego serwera i od kilku lat nawet przez chwilę nie czułem potrzeby przesiadania się na prywatny.
Dla wielu osób to jest ważne. Tak samo wiele osób woli wybrać Suplę z publicznym serwerem niż jakieś rozwiązanie z Chin, bo ludzie mają większe zaufanie do "polskich serwerów" niż do "chińskich serwerów".PawelGawel wrote: Wed Feb 07, 2024 10:44 pm 2. Nikt poza Tobą nie ma dostępu do Twoich danych i urządzeń (na publicznych serwerach, są osoby, które mogą odczytać dane z Twoich urządzeń i ich historię, a także mogą sterować urządzeniami - oczywiście nikt tego nie robi bez zgody zainteresowanego, ale nie da się takiej ewentualności wykluczyć).
- nie moje zmartwienie . Problem security po stronie dostawcy uslugi . Pomijam fakt ze ludzie sa dosc lekkomyslni i chwala sie swoimi lokalizacjami w stacjach meteo ( niektorzy nawet tu maja w stopce linki ) . Z tego juz naprawde dwa kroki do geoportalu , ksiegi wieczystej , pesela itp. I to moze zrobic KAZDY. To jest security a nie ze mi pzygmunt ( przykladowo) zgasi swiatlo w komnacie westchnien podczas mojej "dwojki"![]()
Poza tym Supla to nie tylko światło. Możesz otworzyć bramę, drzwi, okna. Niektórzy (wbrew zaleceniom) podłączają sterowanie alarmem do Supli. Są podłączone liczniki, z których da się przeanalizować kiedy domownicy są w domu, da się określić, czy ktoś wyjechał na wakacje, itd.
Niektóre limity łatwo przekroczyć. Jeśli masz dom i to jest tam pewnie ze 3 pokoje, salon, kuchnia, dwie łazienki, garaż, korytarz, schody, jakiś schowek - to już 12 lokalizacji. Ja dodatkowo mam osobne lokalizacje na takie rzeczy jak "wjazd/podwórko", "liczniki", "termometry". Ilość grup i harmonogramów domyślnie teże nie jest duża.PawelGawel wrote: Wed Feb 07, 2024 10:44 pm 3. Samemu zarządzasz limitami (na publicznych serwerach, możesz napisać do @pzygmunt, aby Ci zwiększył limity, z czym z reguły nie ma kłopotów).
To jest Twoje zmartwienie. Źródłem dziwnych danych z reguły są urządzenia i często są to urządzenia własnej roboty. Do tego nawet przy komercyjnych urządzeniach, takich jak MEW, można w kondfiguracji tak przeklikać, że będziesz miał szpilkę na 10000 kWh na wykresach i tego w żaden sposób sam nie odkręcisz. Jedyne co możesz sam zrobić, to skasować całą historię kanału. Przy tygodniu to luz, ale jak masz 4 lata danych historycznych, to inny temat.PawelGawel wrote: Wed Feb 07, 2024 10:44 pm 4. Masz dostęp do bazy danych i jeśli jest potrzeba, to możesz samemu jakieś dziwne wpisy w historii skasować, lub poprawić, albo coś skopiować itp.
Od strony "systemu" nie kojarzę, aby temat niepoprawnych danych się pojawił. Zawsze zawala albo użytkownik, albo urządzenie.
Mam wrażenie, że Twoje życie kręci się dokoła KLOP-aPawelGawel wrote: Wed Feb 07, 2024 10:44 pm 5. Logowanie niektórych danych może być ograniczane czasowo na publicznych serwerach, w celu oszczędzania przestrzeni na dyskach. Na prywatnych takich ograniczeń nie trzeba robić
Zapytałeś "własny serwer? Po co? Zalety, wady". Natomiast całą dyskusję prowadzisz w taki sposób, że Tobie to w zasadzie nie jest potrzebne, bo chcesz mieć tylko światło i pomiar temperatury w toalecie
Także, albo prowadzimy ogólną dyskusję o wadach i zaletach, albo skupmy się na Twoich potrzebach i wtedy możemy coś doradzić Tobie osobiście.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
PawelGawel
ale oczywiscieklew wrote: Thu Feb 08, 2024 8:50 am
Ale to Ty dzwonisz
Do niczego Cię nie przekonuję. Sam korzystam z publicznego serwera i od kilku lat nawet przez chwilę nie czułem potrzeby przesiadania się na prywatny.