Cloud v24.03 problem z połączeniem urządzenia

jaku2k
Has thanked: 1 time

pzygmunt wrote: Wed Jun 19, 2024 11:29 am Sprawdź jeszcze

nm -D /lib/x86_64-linux-gnu/libssl.so.52.0.0 |grep SSL_CTX_use_certificate@@LIBRESSL
Dostaję

Code: Select all

000000000002b580 T SSL_CTX_use_certificate@@LIBRESSL
Wydaje mi się, że po aktualizacji do v24.05 błąd został rozwiązany, bo "próbne" urządzenie z wieloma kanałami udało się zarejestrować. Teraz testuję docelową konfigurację, tzn. dwa takie duże urządzenia, na razie bez powodzenia.
jaku2k

Odnośnie SSL, to dziwi mnie taki wyświetlanie komunikatu SSL error w logach urządzenia w czasie, kiedy jest już zarejestrowane, ale wyświetla się jako offline i AT "grupują się" z odpowiednimi przekaźnikami. Po zmianie statusu na online komunikat znika.

(ten i poprzedni post odnoszą się do Clouda v24.05)

*Są też "SSL error 49 PADLOCK - input data should be aligned)"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by jaku2k on Thu Jun 20, 2024 2:21 pm, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

jaku2k wrote: Wed Jun 19, 2024 8:44 pm Odnośnie SSL, to dziwi mnie taki wyświetlanie komunikatu SSL error w logach urządzenia w czasie, kiedy jest już zarejestrowane, ale wyświetla się jako offline i AT "grupują się" z odpowiednimi przekaźnikami. Po zmianie statusu na online komunikat znika.

*Są też "SSL error 48 PADLOCK - input data should be aligned)"
Ten PADLOCK i 49 są od dawna w logach przy kompilacji z boardów Arduino. Ogólnie wszystko działa ;). Kiedyś chwilę szukałem przyczyny, ale z braku czasu się w to nigdy nie zagłębiłem wystarczająco, aby się dowiedzieć o co chodzi i jak to poprawić.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jaku2k

klew wrote: Wed Jun 19, 2024 8:57 pm
jaku2k wrote: Wed Jun 19, 2024 8:44 pm Odnośnie SSL, to dziwi mnie taki wyświetlanie komunikatu SSL error w logach urządzenia w czasie, kiedy jest już zarejestrowane, ale wyświetla się jako offline i AT "grupują się" z odpowiednimi przekaźnikami. Po zmianie statusu na online komunikat znika.

*Są też "SSL error 48 PADLOCK - input data should be aligned)"
Ten PADLOCK i 49 są od dawna w logach przy kompilacji z boardów Arduino. Ogólnie wszystko działa ;). Kiedyś chwilę szukałem przyczyny, ale z braku czasu się w to nigdy nie zagłębiłem wystarczająco, aby się dowiedzieć o co chodzi i jak to poprawić.
Dziękuję, od dwóch tygodni walczę z problemem i faktycznie często te informacje widuję. :lol: Dobrze wiedzieć, że nie tam leży jego źródło.
jaku2k

Czy jest jakaś metoda na znalezienie błędu po stronie serwera?

Odnoszę wrażenie, że coś jest skopane w Cloudzie (pewnie coś źle ustawiłem), bo na publicznym serwerze AT "podłączają się pod przekaźniki" niemal od razu i nadawane są domyślne nazwy; urządzenie szybko pojawia się jako Online.

U mnie - po 30 minutach AT "podłączają się pod przekaźniki", ale nazwy nie są widoczne. Moduł jest ciągle w offline'ie.*

Maszyna, na której chodzi Cloud może nie jest demonem prędkości, ale do najwolniejszych też nie należy - to serwer NAS.

* Urządzenie ma połączenie z Cloudem - od momentu rejestracji status "Ostatnie połączenie" zmienia się co minutę (wyświetla aktualną godzinę). Nie mam możliwości odczytania z niego logów, ale na 99% wyglądają one tak, jak przesłane wcześniej - wtedy sytuacja wyglądała podobnie...
** Router pokazuje, że "na tych urządzeniach" jest jakiś ruch sieciowy.
jaku2k

Po 24 godzinach ustawiły się już funkcje kanałów i AT pogrupowały się z przekaźnikami. Niestety nazwy pozostały domyśle, a moduły wyświetlają się jako Offline. Router pokazuje, że ciągle jest na nich ruch sieciowy.

Czy ten problem może mieć związek z błędną konfiguracją SSL? Supla działa w trybie Standalone, odwrócone proxy i certyfikat działają w oparciu o NGINX Proxy Manager.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”