W domu mam 3F i tak
Na jedne roznicowce są 3 siły (kuchnia, garaż i kotlowkia)
Na drugiej roznicowce są gniazdka (1F jedną łazienka, 2F druga łazienka, 3F lodówka, 1F zmywarka, 2F pokój a, 3F pokój B itd...)
Trzecia roznicowka oświetlenie (każde pomieszczenie na osobnym bezpieczniku. Oświetlenie tak jak gniazdka porozrzucane na różnych fazach)
Tak to było zrobione kilka dobrych late temu i przez ten czas wszystko działało bez najmniejszego problemu. Niebawem rozdzielnia zostanie wymieniona na większą w celu dołożenia kilka bezpieczników.
Szyna prądowa/widełkowa
-
iM@rek
To, co pisał min. Klew jest jak najbardziej ok.
Miałem w domu zasilanie 3F i różnicówkę 3F na wszystkie obwody.
Kiedyś elektrownia wymieniała przyłącze na słupie, który mam w ogrodzie i nie np. podłączyła uziemnienia.
Pewnie jeszcze coś skopali.
I co wieczór, przy zachodzie słońca, kiedy włączało się oświetlenie uliczne, jakieś zakłócenie wywalało nam różnicówkę.
I cały dom był bez prądu, lodówka, zamrażarka itd...
Zajęło mi trochę czasu nim połapałem się, dlaczego po południu/ wieczorem o różnych godzinach wywala różnicówkę
Zmieniłem 1x różnicówkę 3F na 3x 1F i problem zniknął.
Widocznie zakłócenie rozkłada się na trzy fazy i nie wywala różnicówki.
A uziemnienie dalej nie jest podłączone...
Miałem w domu zasilanie 3F i różnicówkę 3F na wszystkie obwody.
Kiedyś elektrownia wymieniała przyłącze na słupie, który mam w ogrodzie i nie np. podłączyła uziemnienia.
Pewnie jeszcze coś skopali.
I co wieczór, przy zachodzie słońca, kiedy włączało się oświetlenie uliczne, jakieś zakłócenie wywalało nam różnicówkę.
I cały dom był bez prądu, lodówka, zamrażarka itd...
Zajęło mi trochę czasu nim połapałem się, dlaczego po południu/ wieczorem o różnych godzinach wywala różnicówkę
Zmieniłem 1x różnicówkę 3F na 3x 1F i problem zniknął.
Widocznie zakłócenie rozkłada się na trzy fazy i nie wywala różnicówki.
A uziemnienie dalej nie jest podłączone...