płytka pod suple do mieszkania dziewczyny
-
kurus
Aż się dziwię że, Chińczyk takie gpio wybrał, na szczęście można użyć inne.
-
xzihen
Właśnie po montażu płytki i całego rozwiązania w mieszkaniu zauważyłem, że jeden przekaźnik pod który są podłączone dwa światła led w łazience i listwa led ok.3m po pewnym czasie nie reaguje na wyłączenie. Tzn. Przekaźnik "pyka", ale cewka zostaje w swoim miejscu. Pomaga delikatne uderzenie w przekaźnik.
Nie jestem zaawansowanym elektronikiem, ale zakładam, że skoro słyszę dźwięk pyknięcia cewki w przekaźniku to nie jest to kwestia zastosowania gpio16 a za dużej mocy urządzeń podłączonych pod przekaźnik? Czy wymiana przekaźnika na jakiś inny, "lepszy" pomoże? Czy może być to kwestia zastosowanych tanich jak mniemam przekaźników na płytce?
Bardzo proszę o sugestię. Z pozostałymi trzema przekaźnikami nie ma takich problemów. Dodam, że listwa led, o której wspomniałem jest zasilana przez jakiś zasilacz 230V -> 12V jak mniemam.
Nie jestem zaawansowanym elektronikiem, ale zakładam, że skoro słyszę dźwięk pyknięcia cewki w przekaźniku to nie jest to kwestia zastosowania gpio16 a za dużej mocy urządzeń podłączonych pod przekaźnik? Czy wymiana przekaźnika na jakiś inny, "lepszy" pomoże? Czy może być to kwestia zastosowanych tanich jak mniemam przekaźników na płytce?
Bardzo proszę o sugestię. Z pozostałymi trzema przekaźnikami nie ma takich problemów. Dodam, że listwa led, o której wspomniałem jest zasilana przez jakiś zasilacz 230V -> 12V jak mniemam.
Pozdrawiam
-
kiler88
- Been thanked: 1 time
Dokładnie, objaw sklejonych styków przekaźnika, obciążenie LED z zasilaczami impulsowymi ma taką tendencję, zobacz sobie na dopuszczalne moce Zamelowskiego ROW-01 dla różnych źródeł światła:
Maksymalna
obciążalność wyjścia:
5 A / 250 V AC: żarówki żarowe
i halogenowe – 750 W; świetlówki
CFL – 250 W; żarówki LED – 60 W
Jeśli masz miejsce w rozdzielni, to może zastosuj na ten obwód jakiś stycznik na szynę TH35.
Maksymalna
obciążalność wyjścia:
5 A / 250 V AC: żarówki żarowe
i halogenowe – 750 W; świetlówki
CFL – 250 W; żarówki LED – 60 W
Jeśli masz miejsce w rozdzielni, to może zastosuj na ten obwód jakiś stycznik na szynę TH35.