czujnik ultradźwiękowy poziomu wody
-
Adamo28
Silos na zboże to już spore odległości, ultradźwięki i lidary sporo odlecą cenowo. Nikt nie próbuje ugryźć czujników pojemnościowych, a wydaje się że to powinien być prosty temat, linka stalowa wpuszczona do silosu, i sam silos (musiał by być metalowy, lub druga linka referencyjna) i w zależności od zapełnienia linki mierzyć jej pojemność, wynik co prawda będzie w pikofaradach, może nano ale dało by się to zamienić na jakiś analog do wyskalowania. Powinno działać dla stałych warunków mierzonego materiału, wiec szambo raczej odpada ... ale pellety lub inne materiały sypkie powinny dać radę, jak myślicie ?
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Tej linki nie ogarniam ale może być waga tensometryczna na dnie,może być czujnik laserowy ...Adamo28 wrote: Mon Nov 04, 2024 5:28 pm Silos na zboże to już spore odległości, ultradźwięki i lidary sporo odlecą cenowo. Nikt nie próbuje ugryźć czujników pojemnościowych, a wydaje się że to powinien być prosty temat, linka stalowa wpuszczona do silosu, i sam silos (musiał by być metalowy, lub druga linka referencyjna) i w zależności od zapełnienia linki mierzyć jej pojemność, wynik co prawda będzie w pikofaradach, może nano ale dało by się to zamienić na jakiś analog do wyskalowania. Powinno działać dla stałych warunków mierzonego materiału, wiec szambo raczej odpada ... ale pellety lub inne materiały sypkie powinny dać radę, jak myślicie ?
YoMan
-
suffeks
jeszcze takie pytanie, czy można jakoś wpisać formułę żeby zamienić pomiar w cm na litry? u mnie np 1cm poziomu = 68l
ladniej by to się prezentowało
czy te cm są hardcoded w urządzeniu?
ladniej by to się prezentowało
czy te cm są hardcoded w urządzeniu?
-
Maniek913
Mógłbyś powiedzieć na jakim sprzęcie/ sofcie uruchomiłeś ten czujnik? Bo mi coś nie wychodzi - próbowałem zarówno zwykły HC-SR04,(na zasilaniu 5V) jak i AJ-SR04M "wodoszczelny" , na esp8266, esp32 -soft wygenerowany z bulidera. Efekt jest taki, że na esp32 nie działa wcale, a na esp8266 coś tam pokazuje, ale bez sensu - np. przy ustawionym zakresie 1m wskazania zmieniają się od 0.8 do 1m, ale nie zgodnie z kierunkiem przesuwania przeszkody. Oba czujniki sprawdziłem na przykładzie z arduino (PłytkaUNO) i działają świetnie.YoMan wrote: Mon Nov 04, 2024 2:33 pmu mnie co do zasady działa ... niestety pomimo wielu prób na razie nie znalazłem idealnego kształtu obudowy. Zawsze mam jakiś mały zakres gdzie zbiera odbicia w betonowym szambie. Nic się nie skrapla, czasami robaczek wejdziePietras81 wrote: Mon Nov 04, 2024 1:48 pmJa robiłem na tym niby wodoszczelnym do zbiornika z wodą i generalnie gorzej działa niż ten zwykły niby wodoszczelny a skrapla sie na nim woda i pomiary się rozjeżdżają.YoMan wrote: Mon Nov 04, 2024 11:56 am
jak najbardziej ale nikt nie oferuje gotowca z tym. Trzeba samemu poskładać. U mnie działa ale trzeba jeszcze obudowę ogarnąć bo strasznie szeroko sieje i zbiera odbicia.Po 1,5 roku niestety padła płytka, nie wiem czy była za słabo zaizolowana czy po prostu padła
-
suffeks
JSN-SR04T v2 i v3 słabo się nadaje do zbiorników wody, za bardzo szaleje wynik
A02YYUW bardzo dobrze działa ale zrobiłem custom soft i arduino nano esp32
A02YYUW bardzo dobrze działa ale zrobiłem custom soft i arduino nano esp32
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Sensor JSN-SR04t - ma bardzo szeroki kąt rozsyłania i zbierania dźwięków więc trzeba zrobić obudowę. Kształtu nie podpowiem bo do ideału nie udało mi się dotrzeć ale trzeba próbować z różnymi "lejkami". Możesz poszukać na portalach z wydrukami 3d.Maniek913 wrote: Wed Mar 26, 2025 8:49 pm Mógłbyś powiedzieć na jakim sprzęcie/ sofcie uruchomiłeś ten czujnik? Bo mi coś nie wychodzi - próbowałem zarówno zwykły HC-SR04,(na zasilaniu 5V) jak i AJ-SR04M "wodoszczelny" , na esp8266, esp32 -soft wygenerowany z bulidera. Efekt jest taki, że na esp32 nie działa wcale, a na esp8266 coś tam pokazuje, ale bez sensu - np. przy ustawionym zakresie 1m wskazania zmieniają się od 0.8 do 1m, ale nie zgodnie z kierunkiem przesuwania przeszkody. Oba czujniki sprawdziłem na przykładzie z arduino (PłytkaUNO) i działają świetnie.
Co do Twoich efektów - gdzieś tam może czaić się błąd w konfiguracji ale ciężko mi coś wyrokować.
YoMan
-
Zibi
Jeśli chcesz mieć stabilny i pewny pomiar wody.
Zastosuj QDY30A najlepiej po RS485, komunikacja nie narażona na zakłócenia. Mierzy ciśnienie hydrostatyczne, zatapialny.
Jest drogi, ale wart swojej ceny i nie ma żadnych problemów.
Te czujniki ultradźwiękowe to loteria w większości nie działają dobrze sam to przerabiałem długo by pisać o problemach które stwarzają szczególnie tam gdzie jest wilgoć itp.
Zastosuj QDY30A najlepiej po RS485, komunikacja nie narażona na zakłócenia. Mierzy ciśnienie hydrostatyczne, zatapialny.
Jest drogi, ale wart swojej ceny i nie ma żadnych problemów.
Te czujniki ultradźwiękowe to loteria w większości nie działają dobrze sam to przerabiałem długo by pisać o problemach które stwarzają szczególnie tam gdzie jest wilgoć itp.
-
Maniek913
Tu nie chodzi o specyfikę samego czujnika, bo tak jak pisałem w identycznych warunkach odczytując dane za pomocą płytki arduino UNO i z przykładowym szkicem mam świetne i stabilne wskazania. Problem jest z na esp z softem z bulidera - kompletne odjechane wskazania, lub całkowity ich brak. Co masz na myśli z błędami konfiguracji? tam trudno chyba o błąd - jak rozumiem podajesz odp. GPIO dla TRIG i ECHO i podajesz max odległość . Czy coś jeszcze?YoMan wrote: Thu Mar 27, 2025 7:20 amSensor JSN-SR04t - ma bardzo szeroki kąt rozsyłania i zbierania dźwięków więc trzeba zrobić obudowę. Kształtu nie podpowiem bo do ideału nie udało mi się dotrzeć ale trzeba próbować z różnymi "lejkami". Możesz poszukać na portalach z wydrukami 3d.Maniek913 wrote: Wed Mar 26, 2025 8:49 pm Mógłbyś powiedzieć na jakim sprzęcie/ sofcie uruchomiłeś ten czujnik? Bo mi coś nie wychodzi - próbowałem zarówno zwykły HC-SR04,(na zasilaniu 5V) jak i AJ-SR04M "wodoszczelny" , na esp8266, esp32 -soft wygenerowany z bulidera. Efekt jest taki, że na esp32 nie działa wcale, a na esp8266 coś tam pokazuje, ale bez sensu - np. przy ustawionym zakresie 1m wskazania zmieniają się od 0.8 do 1m, ale nie zgodnie z kierunkiem przesuwania przeszkody. Oba czujniki sprawdziłem na przykładzie z arduino (PłytkaUNO) i działają świetnie.
Co do Twoich efektów - gdzieś tam może czaić się błąd w konfiguracji ale ciężko mi coś wyrokować.
Jeśli działa Ci pod Arduino na Uno, to pod ESP też musi. Jeśli jest tak, jak piszesz, to coś się musiało w GG wysypać. Teraz nie mam jak, ale przez weekend skompiluję jakiś soft i sprawdzę u siebie, bo do tej pory kila takich układów na GG zrobiłem i działały (ale to było jeszcze na sofcie 7.x).Maniek913 wrote: Thu Mar 27, 2025 1:39 pmTu nie chodzi o specyfikę samego czujnika, bo tak jak pisałem w identycznych warunkach odczytując dane za pomocą płytki arduino UNO i z przykładowym szkicem mam świetne i stabilne wskazania. Problem jest z na esp z softem z bulidera - kompletne odjechane wskazania, lub całkowity ich brak. Co masz na myśli z błędami konfiguracji? tam trudno chyba o błąd - jak rozumiem podajesz odp. GPIO dla TRIG i ECHO i podajesz max odległość . Czy coś jeszcze?YoMan wrote: Thu Mar 27, 2025 7:20 amSensor JSN-SR04t - ma bardzo szeroki kąt rozsyłania i zbierania dźwięków więc trzeba zrobić obudowę. Kształtu nie podpowiem bo do ideału nie udało mi się dotrzeć ale trzeba próbować z różnymi "lejkami". Możesz poszukać na portalach z wydrukami 3d.Maniek913 wrote: Wed Mar 26, 2025 8:49 pm Mógłbyś powiedzieć na jakim sprzęcie/ sofcie uruchomiłeś ten czujnik? Bo mi coś nie wychodzi - próbowałem zarówno zwykły HC-SR04,(na zasilaniu 5V) jak i AJ-SR04M "wodoszczelny" , na esp8266, esp32 -soft wygenerowany z bulidera. Efekt jest taki, że na esp32 nie działa wcale, a na esp8266 coś tam pokazuje, ale bez sensu - np. przy ustawionym zakresie 1m wskazania zmieniają się od 0.8 do 1m, ale nie zgodnie z kierunkiem przesuwania przeszkody. Oba czujniki sprawdziłem na przykładzie z arduino (PłytkaUNO) i działają świetnie.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
pirat
- Been thanked: 1 time
Dobrze działa czujnik RCWL-1670 działa na sofcie HC-SR04 mam zrobiony na mim poziom wody od około 2lat czujnik mam w puszcze i płytka zalana żywicą. Po zalaniu płytki żywicą100% szczelności.
Last edited by pirat on Fri Apr 11, 2025 12:30 pm, edited 1 time in total.