Termostat czułość DS1820

Maciek663
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Termostat z GG:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

A to fakt ... jak się czegoś nie używa to się zapomina ze jest. Jakoś myślami błądziłem po softach a nie cloudzie. Aczkolwiek to nie jest typowe zwiększenie bezwladnosci ... ale dziala
YoMan
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

YoMan wrote: Thu Jan 16, 2025 8:16 pm [...] tulejka metalowa raczej niewiele zmieni bo metal jest przewodnikiem
Uwierz mi, właśnie zmieni. Zanim się nagrzeje i przekaże temperaturą na czujnik, to trochę minie, a później zanim się ochłodzi to też trzeba czasu.
Porównaj sobie odczyty DS1820 bez obudowy i w obudowie (z osłoną metalową). W tym drugim przypadku widoczna jest różnica w bezwładności. Sprawdzone organoleptycznie ;-)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Zibi_007 wrote: Thu Jan 16, 2025 9:25 pm
YoMan wrote: Thu Jan 16, 2025 8:16 pm [...] tulejka metalowa raczej niewiele zmieni bo metal jest przewodnikiem
Uwierz mi, właśnie zmieni. Zanim się nagrzeje i przekaże temperaturą na czujnik, to trochę minie, a później zanim się ochłodzi to też trzeba czasu.
Porównaj sobie odczyty DS1820 bez obudowy i w obudowie (z osłoną metalową). W tym drugim przypadku widoczna jest różnica w bezwładności. Sprawdzone organoleptycznie ;-)
Nawet nie zamierzam polemizować, nie chce mi się sprawdzać, wierzę na słowo ;)
Nie było mi to nigdy potrzebne, to się przydaje jak ktoś steruje piecem. Ja wszędzie albo pompą albo zaworami
Last edited by YoMan on Thu Jan 16, 2025 9:50 pm, edited 1 time in total.
YoMan
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

Ja trochę nie rozumiem. Termometr to termometr. To nie on grzeje. Jeśli za szybko temperatura rośnie, a potem za szybko spada, to nie jest wina termometru, tylko systemu grzewczego i środowiska jakie ogrzewasz.
Opisz coś więcej, to może ktoś coś doradzi.

Od strony termostatu, możesz ustawić ten minimalny czas wyłączenia oraz włączenia. A także możesz zwiększyć histerezę.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
szagal

Czujnik mam na ścianie w puszcze podtynkowej. Grzeje podłogówka w pokoju i i moim zdaniem nie możliwe że w 10 min jest skok 0.5 stopnia w pokoju po tym jak włączy się piec gazowy...
nawet obok postawiłem inny termometr i nie ma takich różnic....
klew

Czujnik sam z siebie nie wymyśli, że temperatura się zmieniła. Tym bardziej jeśli jest to reakcja na włączenie ogrzewania.
Ogólnie moje doświadczenie z DS jest bardzo dobre. One mierzą dokładnie i można na nich polegać. Choć na forum niektórzy pisali o podróbkach i tam potrafiły się dziać cuda.

Spróbuj przenieść termometr w inne miejsce
rokoshewsky

szagal wrote: Thu Jan 16, 2025 6:57 pm czujnik ten jest "bardzo czuły" bardzo szybko osiąga zadana temperatura ale tez bardzo szybko się wychładza
Hej,

Jeżeli czujnik w układzie reaguje zbyt szybko na zmiany temperatury to wydaje mi sie, że z rozwiązań 'mechanicznych' należałoby zwiększyć bezwładność układu przez dodanie 'kondensatora' czym w tym wypadku mógłby być kawałek materiału o większej bezwładności temperaturowej przy czujniku np. kawałek stali, granitu itp.

Jarek
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 32 times

rokoshewsky wrote: Sun Jan 19, 2025 9:58 am
szagal wrote: Thu Jan 16, 2025 6:57 pm czujnik ten jest "bardzo czuły" bardzo szybko osiąga zadana temperatura ale tez bardzo szybko się wychładza
Hej,

Jeżeli czujnik w układzie reaguje zbyt szybko na zmiany temperatury to wydaje mi sie, że z rozwiązań 'mechanicznych' należałoby zwiększyć bezwładność układu przez dodanie 'kondensatora' czym w tym wypadku mógłby być kawałek materiału o większej bezwładności temperaturowej przy czujniku np. kawałek stali, granitu itp.

Jarek
O tym właśnie pisałem radząc wsadzenie tego termometru do stalowej rurki (tulejki). Trudno sobie wyobrazić, że ktoś na ścianie przyklej kawałek stali, albo kamienia. No chyba, żeby dobrze pomyśleć i uczynić z tego element dekoracyjny ;-) Można iść też tropem @Klew i założyć, że DS jest podróbką. Te mogą robić (i mierzyć) różne cuda (sprawdzone wielokrotnie).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew

Zibi_007 wrote: Sun Jan 19, 2025 10:51 am
O tym właśnie pisałem radząc wsadzenie tego termometru do stalowej rurki (tulejki). Trudno sobie wyobrazić, że ktoś na ścianie przyklej kawałek stali, albo kamienia. No chyba, żeby dobrze pomyśleć i uczynić z tego element dekoracyjny ;-) Można iść też tropem @Klew i założyć, że DS jest podróbką. Te mogą robić (i mierzyć) różne cuda (sprawdzone wielokrotnie).
Ja uważam że on pewnie dobrze mierzy. Temperatura powietrza potrafi się szybko zmienić. Termometr sam z siebie przecież nie wie że włączyliśmy ogrzewanie. On mierzy temperaturę

Return to “Pomoc”