Chyba chodzi o wyjście ALERT. Tu jest opis
https://sensirion.com/resource/applicat ... _sht3x-dis
klasa dla HECy (grzałka z czujnikiem dla Nettigo Air Monitor)
-
malarz
- Been thanked: 2 times
Z punktu widzenia samodzielnego działania oczywiście. Wyniki są tylko ciekawostką przy stacji pogodowej i żadnej informacji istotnej nie dostarczają. Ale dobre parę osób tutaj na forum ją używa w swoich stacjach pogodowych. Ja też mam taki zamiar i chciałbym móc zobaczyć jej parametry pracy. Najlepiej w miarę standardowym wykonaniu (wrzucam element klasy do kodu i zapominam o reszcie).klew wrote: Mon Jan 27, 2025 7:05 pm No, czyli to jest wbudowana grzałka do wygrzewania układu pomiarowego - w szczególności do pozbywania się skondendowanej wody z czujnika.
Ogólnie to nie ma za bardzo zastosowania "w Supli". Poza tym, że może warto czasem tą grzałkę uruchomić, aby "zregeneroać" pomiar wilgtoności.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
malarz
Na pewno, co napisałem już wcześniej w poście:zjacek wrote: Mon Jan 27, 2025 7:13 pm Chyba chodzi o wyjście ALERT. Tu jest opis
https://sensirion.com/resource/applicat ... _sht3x-dis
viewtopic.php?p=196300#p196300
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Omawiana tu HECA to moduł z sensorem SHT30 służącym do pomiaru wilgotności powietrza zasycanego przez czujnik pyłu zawieszonego SDS011. Amatorskie czujniki pyłu zawieszonego błędnie pokazują dane przy dużej wilgotności powietrza, stąd moduł ma za zadanie załączyć grzałkę osuszającą powietrze przed pomiarem przez czujnik pyłu zawieszonego.
Zdjęcia ze strony nettigo.pl.
Moduł HECA: Grzałka: A tak wygląda komplet do osuszania powietrza przeznaczonego do pomiaru zawartości pyłów:
Zdjęcia ze strony nettigo.pl.
Moduł HECA: Grzałka: A tak wygląda komplet do osuszania powietrza przeznaczonego do pomiaru zawartości pyłów:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
Robert Błaszczak
Moduł HECA wykorzystuje wyjście ALERT (jak pisali przedmówcy) do załączenia tej grzałki. Jeśli dobrze pamiętam, to grzałka jest załączana przy wilgotności 60%. Tą wartość można zmieniać z poziomu panelu WEB stacji jakości powietrza Nettigo Air Monitor.
W przypadku chęci "osuplowania" takiej stacji, ten parametr powinien być domyślnie ustawiony w programie i zmieniany z poziomu panelu konfiguracyjnego na ESP (w trybie konfiguracji). Nie ma za bardzo potrzeby ustawiania tej wartości z poziomu aplikacji/cloud.
W przypadku chęci "osuplowania" takiej stacji, ten parametr powinien być domyślnie ustawiony w programie i zmieniany z poziomu panelu konfiguracyjnego na ESP (w trybie konfiguracji). Nie ma za bardzo potrzeby ustawiania tej wartości z poziomu aplikacji/cloud.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
malarz
Mi z analizy kodu NAMF wyszło, że domyślnie włączana jest przy 63% a wyłączana gdy spadnie do 60%.Robert Błaszczak wrote: Mon Jan 27, 2025 7:32 pm Moduł HECA wykorzystuje wyjście ALERT (jak pisali przedmówcy) do załączenia tej grzałki. Jeśli dobrze pamiętam, to grzałka jest załączana przy wilgotności 60%. Tą wartość można zmieniać z poziomu panelu WEB stacji jakości powietrza Nettigo Air Monitor.
https://github.com/nettigo/namf/blob/df ... ca.cpp#L26
-
Robert Błaszczak
Może tak być jak napisałeś. Pisałem z pamięci. Dobrze sam w swoim pierwszym poście pisałeś, że tych wartości nie ma sensu ustawiać z poziomu cloud/aplikacji. Bo praktycznie nie ma sensu ich zmieniać.
Dałem bardziej rozszerzony opis tego tematu, bo Krzysiek niepotrzebnie skojarzył włączanie wewnętrznej kalibracji układów pomiarowych SHT. A nie o to Tobie chodzi.
Dałem bardziej rozszerzony opis tego tematu, bo Krzysiek niepotrzebnie skojarzył włączanie wewnętrznej kalibracji układów pomiarowych SHT. A nie o to Tobie chodzi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Dzięki za rzeczowe i zwięzłe podsumowanieRobert Błaszczak wrote: Mon Jan 27, 2025 7:32 pm Moduł HECA wykorzystuje wyjście ALERT (jak pisali przedmówcy) do załączenia tej grzałki. Jeśli dobrze pamiętam, to grzałka jest załączana przy wilgotności 60%. Tą wartość można zmieniać z poziomu panelu WEB stacji jakości powietrza Nettigo Air Monitor.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
To jeszcze tylko dodam, że jeśli będzie używana grzałka, to warto tam przerwać pomiar temperatury/wilgotności przynajmniej na jakieś 15-30 min po użyciu grzałki.
Dodatkowo zimą wilgotoność względna na zewnątrz z reguły jest między 70 a 100%. Więc załączanie grzałki przy 60% by oznaczało, że ona cały czas grzeje. Tzn. ona podgrzeje czujnik, wilgotność względna spadnie (ze względu na wzrost temperatury), a potem szybko znowu przekroczy 60% zanim jeszcze czujnik się wychłodzi.
Dodatkowo zimą wilgotoność względna na zewnątrz z reguły jest między 70 a 100%. Więc załączanie grzałki przy 60% by oznaczało, że ona cały czas grzeje. Tzn. ona podgrzeje czujnik, wilgotność względna spadnie (ze względu na wzrost temperatury), a potem szybko znowu przekroczy 60% zanim jeszcze czujnik się wychłodzi.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Pietras81
- Been thanked: 1 time
Z tego co kiedyś wyczytałem to stacja Netiego do pomiaru temperatury i wilgotności ma drugi czujnik bme280, więc sht jest typowo tylko do sterowania grzałką ,więc na moje nawet nie ma konieczności wyświetlania w aplikacji ani temp. ani wilgotności z czujnika sht.klew wrote: Tue Jan 28, 2025 8:04 am To jeszcze tylko dodam, że jeśli będzie używana grzałka, to warto tam przerwać pomiar temperatury/wilgotności przynajmniej na jakieś 15-30 min po użyciu grzałki.
https://pietras-81.aqi.eco/