Jak zrobić sygnalizację otwartej bramy na Sonoff SV.

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Na str. konfiguracyjnej urządzenia (192.168.4.1)ustaw;
- przekaźnik IO12/D6,
- przycisk IO05/D1.
Podając na IO05/D1 GND (masę) powinieneś załączyć przekaźnik.
Musi działać. :)

edit. teraz popatrzyłem na fotkę; przekaźnik załączasz przyciskiem, a nie czujnikiem binarnym. Na razie nie ustawiaj nic na stronie krańcówki, tylko na stronie z konfiguracją przycisku ustaw, jak pisałem IO05/D1 lub jak chcesz w/g Ciebie IO14/D5.
walimar

RomanG wrote: Thu Jan 30, 2025 1:38 pm Na str. konfiguracyjnej urządzenia (192.168.4.1)ustaw;
- przekaźnik IO12/D6,
- przycisk IO05/D1.
Musi działać.
Chyba się troszkę nie rozumiemy.
Po wgraniu softu, przekaźnik z automatu wgrywa się na GPIO-12, a przycisk na GPIO-0. I tu jest wszystko w porządku. Przycisk na płytce włącza i wyłącza przekaźnik. Ja dodatkowo na GPIO-5 wgrałem kontaktron i on też działa ale tylko w aplikacji (pokazuje otwarcie i zamknięcie bramy). Nie załącza natomiast przekaźnika a na tym mi zależy. Dlatego też chciałem wgrać drugi przycisk na GPIO-14 aby uruchamiał przekaźnik za pomocą drugiego przycisku - kontaktronu. W takim układzie pierwszy kontaktron odpowiadał by za aplikację GPIO-5 a drugi jako przycisk za przekaźnik GPIO-14. Niestety jak pisałem wywala mi konflikt i nie wiem co z tym zrobić.
Teraz zabieram się za to warunkowanie ale na razie coś się dzieje z GUI Genericiem i nie mogę wygenerować softu, żeby zacząć testy z warunkami.
RomanG

Nie możesz przypisać więcej przycisków dla jednego przekaźnika. Wyjątkiem jest przekaźnik ustawiony jako "termostat".
Możesz natomiast zmienić wejście ESP (GPIO), które będzie przypisywało przycisk do obsługi tego przekaźnika.
Dlatego sugerowałem zmianę tego "fabrycznie" przypisanego na inny.
Last edited by RomanG on Thu Jan 30, 2025 3:17 pm, edited 1 time in total.
RomanG

Na stronie konfiguracyjnej rozwijasz menu wyboru odpowiedniego wejścia :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by RomanG on Thu Jan 30, 2025 2:46 pm, edited 2 times in total.
RomanG

CD.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Gitman

walimar wrote: Thu Jan 30, 2025 2:24 pm
RomanG wrote: Thu Jan 30, 2025 1:38 pm Na str. konfiguracyjnej urządzenia (192.168.4.1)ustaw;
- przekaźnik IO12/D6,
- przycisk IO05/D1.
Musi działać.
Chyba się troszkę nie rozumiemy.
Po wgraniu softu, przekaźnik z automatu wgrywa się na GPIO-12, a przycisk na GPIO-0. I tu jest wszystko w porządku. Przycisk na płytce włącza i wyłącza przekaźnik. Ja dodatkowo na GPIO-5 wgrałem kontaktron i on też działa ale tylko w aplikacji (pokazuje otwarcie i zamknięcie bramy). Nie załącza natomiast przekaźnika a na tym mi zależy. Dlatego też chciałem wgrać drugi przycisk na GPIO-14 aby uruchamiał przekaźnik za pomocą drugiego przycisku - kontaktronu. W takim układzie pierwszy kontaktron odpowiadał by za aplikację GPIO-5 a drugi jako przycisk za przekaźnik GPIO-14. Niestety jak pisałem wywala mi konflikt i nie wiem co z tym zrobić.
Teraz zabieram się za to warunkowanie ale na razie coś się dzieje z GUI Genericiem i nie mogę wygenerować softu, żeby zacząć testy z warunkami.
Pogubiłeś się.
Do jednej nóżki kontaktronu lutujesz gnd do drugiej dwa przewody, jeden wpinasz do wolnego gipo i ustawiasz jako czujnik binarny (stan zamknięcia otwarcia bramy) a drugi do innego wolnego gipo i ustawiasz to gipo w zakładce przycisk czyli zamieniasz to co teraz jest czyli bodajże gipo 00 na te które wybrałeś (nie tworzysz drugiego przycisku tylko edytujesz istniejący) i będzie działać jedyny minus to taki że przestanie działać fizyczny przycisk na płytce ale na tym ci chyba nie zależy. Akurat ten moduł ma tą wadę że przycisk na płytce steruje jednocześnie przekaźnik i wprowadza moduł w tryb konfiguracji.
walimar

Ok. po konsultacji z @RomanG chyba udało mi się ogarnąć temat. Funkcje przycisku rozdzieliłem przenosząc na GPIO-5, ale część uprawnień (config)do fleszowania została na GPIO-0. I teraz okazało się, że przycisk na GPIO-5 i krańcówka na GPIO-4 mogą być wysterowane jednym kontaktronem (razem zmostkowane). Przycisk włącza przekaźnik i podaje napięcie na wyjście Sonoffa SV a krańcówka przełącza powiadomienia w aplikacji. I o to mi chodziło. Ja bałem się zmostkować te piny aby nie uwalić płytki. Okazało się, że można.
Chciałem jeszcze pobawić się tymi warunkami ale okazało się, że GUI Generic nie chce generować softu jak zaznaczę opcję warunkowania. Nie wiem czy to jakiś błąd czy warunkowanie z tą płytką nie działa.
Dzięki za pomoc.
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

walimar wrote: Thu Jan 30, 2025 8:24 pm Ja bałem się zmostkować te piny aby nie uwalić płytki. Okazało się, że można.
Czyli dowiedziałeś się czegoś nowego ;) Skoro GPIO przyjmują GND to staje się logiczne że na kilka GPIO można podać ten sam potencjał pochodzący z tego samego źródła.
Podziękowania to się należą koledze @Gitman bo to on podał prawidłowe rozwiązanie. Ja jedynie sugerowałem użycie reakcji gdybyś taką "sygnalizację" chciał mieć zrealizowaną za pomocą innego modułu niż ten do którego jest wpięty kontaktron.
Jeszcze taka sugestia: pewnie teraz masz dwie belki w apce: jedna z czujnika a druga od przekaźnika - w cloud ukryj ten kanał z przekaźnikiem bo teraz możesz też tym przekaźnikiem sterować w apce i wtedy może być sytuacja że będzie to nie zgodne ze stanem faktycznym.
walimar

djalex wrote: Thu Jan 30, 2025 10:06 pm Podziękowania to się należą koledze @Gitman bo to on podał prawidłowe rozwiązanie
Tak zgadza się, tylko ja wtedy tego nie ogarniałem. Tak że podziękowania za pomoc dla kolegi @Gitman ale i dla wszystkich pozostałych. Dzięki.

Return to “Pomoc”