Czujnik zalania

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

stugraj wrote: Thu Feb 20, 2025 12:07 pm Dodalem dzisiaj 4 czujniki zalania i zawor do bramki. Na 3 czujnikach mam soft 2.1 a na 1 1.15 i z tym ostatnim jest problem. Po odlaczeniu bramki z pradu te z nowszym firmware bez problemu przechodza na komunikacje lokalna a ten ze starszym nie reaguje na zalanie i nie zamyka zaworu. Jest jakis sposob na wymuszenie aktualizacji czujnika ?
Masz tam Box z wersją 25.02?
Jeśli tak, to czujniki powinny się aktualizować do wersji 2.3.
Box ogólnie najpierw aktualizuje wszystkie urządzenia, z którymi może zainicjować połączenie, a potem aktualizuje termometry i czujniki zalania.
Box powinien wybrać urządzenie do aktualizacji i je zaktualizować jakieś 30-60 s po starcie Boxa. Natomaist jest dodana blokada aktualizacji na 15 min po ostatnim parowaniu (tak aby użytkownikowi nie przeszkadzać w czasie parowania urządzeń).
Box do aktualizacji powinien brać urządzenia w kolejności dodania (choć czasem może być inaczej).
Ogólnie całość powinna się sama zaktualizować, jeśli zostawisz temat na kilka godzin :).
Jeśli chcesz szybciej, to możesz:
1. zrestartuj Boxa
2. poczekaj z 30-60 s.
3. jeśli coś się aktualizuje (szybkie miganie diody Auraton) to poczekaj aż przestanie migać i następnie odczekaj ze 30 s.
4. jeśli już nic samo się nie aktualizuje, to Box pewnie czeka aż czujnik/termometr się odezwie (jeśli wymagana jest aktualizacja).
5. na termometrach można wymusić komunikację wciskając przycisk (wykałaczka). Na czujnikach zalania przycisk nie wymusza komunikacji (to będzie dodane w kolejnej aktualizacji czujników), ale na razie tego nie ma), więc najprościej można wymusić komunikację poprzez wykrycie zalania (daj nóżki do wody na 10s). Jak przestaje piszczeć, to wtedy wysyła wiadomość do Boxa.
6. jeśli dioda zacznie wtedy szybko migać (na box), to poczekaj 1-2 min aż się zaktualizuje. Jeśli nie miga, to spróbuj kolejny czujnik.
7. powtarzaj kroki 4-7 aż zaktualizują się wszystkie czujniki.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
stugraj
Has thanked: 1 time

Box w najnowszej wersji, kroki 4-7 powtarzane kilka razy i nic. Poczekam do jutra moze przez noc cos zaskoczy.
klew

stugraj wrote: Thu Feb 20, 2025 2:25 pm Box w najnowszej wersji, kroki 4-7 powtarzane kilka razy i nic. Poczekam do jutra moze przez noc cos zaskoczy.
A aktualizuje się stan czujników w Supli gdy symulujesz zalanie?
stugraj

Tak, reakcja na wykrycie zalania też jest prawidłowa w tych z softem 2.1, ten z 1.15 przestał reagować na sterowanie lokalne po podłączeniu do boxa
klew

stugraj wrote: Thu Feb 20, 2025 3:18 pm Tak, reakcja na wykrycie zalania też jest prawidłowa w tych z softem 2.1, ten z 1.15 przestał reagować na sterowanie lokalne po podłączeniu do boxa
Ok. Tylko się upewnię - pytam czy w Supli widać prawidłowy stan Czujnika zalania, gdy testujesz zalanie. Nie chodzi mi o stan zaworu.
Aktualizacja się odpali, gdy jest komunikacja między Box a Flood Sensor, a zmiana stanu czujnika w Supli świadczy o tym, że doszło do komunikacji.
stugraj

Tak widać prawidłowy stan czujnika w supli. Komunikacja na lini czujnik>supła jest ok, status zmienia się bez problemu

EDIT 21.02 8:00

@klew Jednak w nocy 3 z 4 czujnikow sie zaktualizowały. Ten z najstarszym softem podczas aktualizacji prawdopodobnie zmarł, w Supli pokazuje status rozlaczony i nie reaguje na wciskanie przycisku.

EDIT 2

Rozmawialem z Auratonem i wysylaja nowy
Mario78
Been thanked: 1 time

Byłem wczoraj na Warsaw HVAC Expo i rozmawiałem z ludźmi na stoisku Auraton. Mieli tam trochę swoich elementów i miedzy innymi czujnik zalania oraz zawór. Ale było moje zdziwienie jak uzyskałem od przedstawicieli Auratona informację, że czujnik zlania jeszcze z Supla nie działa i nie wiedza kiedy będzie działał. Ale na inne pytania też nie umieli odpowiedzieć
Ps. Kupiłem od ich oficjalnego dystrybutora box w pakiecie startowym. Ten beznadziejny zasilacz z tanią przejściówką na usb-c ciągle jest w opakowaniach ;(
klew

Mario78 wrote: Wed Feb 26, 2025 6:11 am Byłem wczoraj na Warsaw HVAC Expo i rozmawiałem z ludźmi na stoisku Auraton. Mieli tam trochę swoich elementów i miedzy innymi czujnik zalania oraz zawór. Ale było moje zdziwienie jak uzyskałem od przedstawicieli Auratona informację, że czujnik zlania jeszcze z Supla nie działa i nie wiedza kiedy będzie działał. Ale na inne pytania też nie umieli odpowiedzieć
Ps. Kupiłem od ich oficjalnego dystrybutora box w pakiecie startowym. Ten beznadziejny zasilacz z tanią przejściówką na usb-c ciągle jest w opakowaniach ;(
Czujnik zalania i Zawór jeszcze nie są "ofijalnie" wydane. Box już je wspiera i Supla sobie całkiem dobrze z nimi radzi, ale jeszcze apka na iOS nie ma wsparcia dla czujnika zalania (będzie wydane lada dzień).
Także przedstawiciel Auratona mógł nie wiedzieć kiedy pełne wsparcie w Supli się pojawi.
Poza tym obecnie w fazie testów są urządzenia RS, SW1, SW2, które po fazie testów będą miały swoją oficjalną premirę w Supli.
Po tym będą wprowadzone Czujnik i Zawór. Ale ja też nie znam daty :P

Jeśli zasilacz/przejściówka są u Ciebie uszkodzone, to skontaktuj się z Auratonem - wymienią. Nowe zasilacze miały się pojawić, ale jest też coś takiego jak stany magazynowe, gdzie urządzenia z zasilaczami są zapakowane w pudełkach.
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Mario78 wrote: Wed Feb 26, 2025 6:11 am Byłem wczoraj na Warsaw HVAC Expo
Ciekawe targi, warto się przejechać? Czy raczej nic odkrywczego?
YoMan
Been thanked: 1 time

YoMan wrote: Wed Feb 26, 2025 9:26 am
Mario78 wrote: Wed Feb 26, 2025 6:11 am Byłem wczoraj na Warsaw HVAC Expo
Ciekawe targi, warto się przejechać? Czy raczej nic odkrywczego?
Dla mnie ciekawe bo zgodne z praca zawodową ale drugie równoległe expo związane ze smart home to już takie sobie. Auraton był na HVAC wystawiony z racji tego czym głównie się zajmują.
Generalnie ja polecam odwiedzić zwłaszcza ze po zalogowaniu się na stronie nic nie kosztuje wejście. Parking też darmowy.

Return to “AURATON Flood Sensor”