warunek "I" oraz ''LUB" w konfiguracji reakcji

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
flowerek

tylko pamiętaj że w Salus-ie to jest niezależne od chmury, dzieje się lokalnie, zapisane jest w bramce (lokalnym serwerze).
więc takie automatyki działają niezależnie od netu.
nie wyobrażam sobie takiej automatyki np sterującej kotłem czy zaworem trójdrożnym w chmurze czyli działającej tylko gdy jest net.
ale faktycznie to chyba ostatni element (po fizycznych termostatach auratona) któego mi też brakuje w SUPLi względem Salusa.
11xSRW-01, 1x Sonoff mini, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, czujnik poczty DIY, 1x Loratap, 1x MiniTiger , 1 x zawór wody BQ05 DIY, 2xSBW-02, Auraton: MC, HC, Flood Valve, Flood Sensor (test trwa)
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Lector wrote: Tue Feb 18, 2025 8:48 am Wiem można zrobić dwa skrypty, ale po co dublować coś co mogło być wykonane w jednym.
Bo nie ma takiej możliwości? :lol:
Lector wrote: Tue Feb 18, 2025 8:48 am Mam scenę która jest wyzwalana z innej sceny z opóźnieniem. Scena sprawdza pewien warunek i jeżeli go spełni to kieruje do kolejnej która wyłącza urządzenie. Ale chciałbym aby jeżeli warunek się nie spełni to znowu odczekała pewien czas i ponownie go sprawdziła (uruchomienie ponownie tej samej sceny) - taka pętla. Pętla nie będzie trwała dłużej jak 15 minut, opóźnienie 5 minut - pętla wykonałby się góra 3 razy.
No niestety zdubluj (ztrypluj?) scenę i będzie działać.
Lector wrote: Tue Feb 18, 2025 8:48 am W Supla Scipt braknie również możliwości przerwij wykonanie sceny (ręcznie można), przerwij i wykonaj ponownie.
Czyli źle rozumiesz skrypty. One nie działają w pętli - wykonują się raz. Nawet nazwa jest "Sceny". Co prawda chyba kiedyś udało mi się obejść to jakimś "drutem".
Generalnie nie ma co się przypitalać do skryptów, powstały kilka lat temu, gdyby nie one to bym nie dał rady osuplować wielu rzeczy i pewnie bym porzucił projekt. A teraz Wojtek powolutku przerzuca to do clouda więc cierpliwości, niestety system darmowy, ceny urządzeń niewygórowane (vs. np shelly) więc i tempo prac nie jest szalone.
Poza tym skrypty nie są rozwijane, ponieważ wszystko powoli przechodzi do clouda, to jest proteza, której dni są policzone. Już sporo scen mi wyleciało na rzecz reakcji.
YoMan
Has thanked: 13 times
Been thanked: 24 times

Proteza ale działa, to co mogę zrobić w Cloud to mam, ale warunki które sprawdzają kilka stanów (z różnych urządzeń) nie da się zrobić w Cloud.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
YoMan
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Lector wrote: Tue Feb 18, 2025 9:16 am Proteza ale działa, to co mogę zrobić w Cloud to mam, ale warunki które sprawdzają kilka stanów (z różnych urządzeń) nie da się zrobić w Cloud.
niestety ...
YoMan
Been thanked: 1 time

Lector wrote: Tue Feb 18, 2025 9:16 am Proteza ale działa, to co mogę zrobić w Cloud to mam, ale warunki które sprawdzają kilka stanów (z różnych urządzeń) nie da się zrobić w Cloud.
no niestety na teraz nie da sie zrobic wszystkiego w cloud .

Kiedy SUPLA została rozbudowana o naprawdę wiele rzeczy : sceny w cloud , reakcje , warunki czasowe , .... no i wszedł do sprzedazy GKW-01 , to ja ze wszystkimi scenami w supla script (a miałem ich ponad 100) przeniosłem sie do cloud - pomimo ze pewnych rzeczy do tej pory nie moge zrobić w cloud .... to mam je już w cloud i czekam :) jesli chodzi rozwiązanie moich problemów z warunkami , to mi by wystarczyło to co opisałem wczoraj : aby dodać do scen dodatkową operacje : WŁACZ/ WYŁACZ reakcję . Wtedy prosty warunek zadziałania czegos tam mozna by prosto ogarnąć w cloud (tak wiem , NET musi działać :) )
Lector
Has thanked: 13 times
Been thanked: 24 times

Po to jest IoT aby ułatwić życie, bo samo sterowanie bezprzewodowe można mieć taniej ;)
Trzeba tak po programować aby żyło swoim życiem.
Screenshot 2025-02-18 at 22-14-04 Konto - SUPLA Cloud.png
Tak dla zwrócenia uwagi ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
https://pool.lector.top/
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Lector wrote: Tue Feb 18, 2025 9:16 pm Po to jest IoT aby ułatwić życie, bo samo sterowanie bezprzewodowe można mieć taniej ;)
Trzeba tak po programować aby żyło swoim życiem.
Screenshot 2025-02-18 at 22-14-04 Konto - SUPLA Cloud.png
Tak dla zwrócenia uwagi ;)
U mnie chyba ciut więcej xD a jestem po optymalizacjach. Dużo scen bo harmonogramów nie da się zmieniać z poziomu apki i mam to przez sceny
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Pomysły i koncepcje”