Wirtualne przekaźniki? Kto używa i po co?
-
Adamo28
Ja mam do włączania i wyłączania powiadomień pushover co by mnie nie denerwowały po nocy jak wiem że mogą wystąpić wyzwolenia z czujki ruchu. No i chyba do resetowania gdzieś miałem.
-
matrix0606
A ja za skarby nie wiem do czego on służy, a w zasadzie do czego to wykorzystać i jak?
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global
MOBO - MSI B350 Tomahawk || GPU - XFX Radeon RX 6600 Speedster
CPU - Ryzen5 1400 3,2G || PSU - SPC Vero | L2 500W 80 Plus Bronze
RAM - HyperX 2x8GB 3200MHz CL16 Predator RGB
W alarmie garażu do Wł/Wył uzbrojenia. Dodatkowo Wł/Wył Pushover gdy brak sygnału RSSI.
W centralce od czujników zalania VirtualRelay wyłącza alarm (komunikaty pushover i dźwiękowy), dodatkowo mam WirtualRelay do zamknięcia lub otwarcia zaworu (radiowo) jeśli chcę to zrobić w dowolnym momencie.
Generalnie wszystko co np. uruchamia się radiowo to VirtualRelay. Zdradzisz @klew co Ci chodzi po głowie że pytasz...?
W centralce od czujników zalania VirtualRelay wyłącza alarm (komunikaty pushover i dźwiękowy), dodatkowo mam WirtualRelay do zamknięcia lub otwarcia zaworu (radiowo) jeśli chcę to zrobić w dowolnym momencie.
Generalnie wszystko co np. uruchamia się radiowo to VirtualRelay. Zdradzisz @klew co Ci chodzi po głowie że pytasz...?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Zastanawiam się, czy w Supli (ogólnie) nie brakuje jakichś ważnych funkcji, do których jako workaround jest używany mechanizm "wirtualnych przekaźników".
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Może VirtualButton, wirtualny przycisk. Nie wł/wył. Np. zatrzymanie silnika, zatrzymanie sygnału dzwiękowego, generalnie czegoś co może w czasie powrócić nie wymaga Przełączenia tylko jednorazowego przekazania sygnału bez przełączenia. Wtedy w kodzie trzeba zajmować jakieś zasoby aby przywrócić VirtualRelay do stanu wyjściowego.klew wrote: Tue May 13, 2025 1:19 pm Zastanawiam się, czy w Supli (ogólnie) nie brakuje jakichś ważnych funkcji, do których jako workaround jest używany mechanizm "wirtualnych przekaźników".
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Ustaw go sobie na "bramę" i będzie działał ;Pzzrr wrote: Tue May 13, 2025 1:26 pmMoże VirtualButton, wirtualny przycisk. Nie wł/wył. Np. zatrzymanie silnika, zatrzymanie sygnału dzwiękowego, generalnie czegoś co może w czasie powrócić nie wymaga Przełączenia tylko jednorazowego przekazania sygnału bez przełączenia. Wtedy w kodzie trzeba zajmować jakieś zasoby aby przywrócić VirtualRelay do stanu wyjściowego.klew wrote: Tue May 13, 2025 1:19 pm Zastanawiam się, czy w Supli (ogólnie) nie brakuje jakichś ważnych funkcji, do których jako workaround jest używany mechanizm "wirtualnych przekaźników".
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Dziedziczenie po @lukfud
- włączanie/wyłączanie webservera,
eksperymentalnie obsługa zdalna esp do esp (ESPNOW, UDP) - testowo
-
matrix0606
Dobra, ogarnąłem downa z tym przekaźnikiem.
Wiem jak działa. W zasadzie tak jak myślałem. Tylko nie mam pomysłu do czego miałby być używany. Na pewno gdzieś gdzie trzeba reakcji, na jakiś stan, ale nie koniecznie stan fizyczny.
Wiem jak działa. W zasadzie tak jak myślałem. Tylko nie mam pomysłu do czego miałby być używany. Na pewno gdzieś gdzie trzeba reakcji, na jakiś stan, ale nie koniecznie stan fizyczny.
Vivo V21 5G 8G RAM + 4G SWAP - Funtouch OS 12 Global