WALLBOX dosamochodu elektrycznego

Masz pomysł na funkcjonalność lub koncepcję na rozwój projektu. Opisz wszystko tutaj.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

cinas wrote: Mon Jun 09, 2025 1:10 pm Można wyciągnąć dane po modbus - w dtu nie bardzo idzie coś ustawić - całość jest obsługiwana przez chmurę ( www lub apka )
Ale jest projekt open dtu https://www.opendtu.solar/hardware/inverter_overview/ gdzie czyta sporo ale z falowników
Tu na elektrodzie jest trochę opisu modbus https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3867694.html do tego dtu
Ok, ale to jest nadal jakiś temat ograniczony do jednego producenta i do takiego dtu nie da się podłączyć licznika dowolnego innego producenta.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kiler88
Been thanked: 1 time

PV to nie jest jakoś mój główny temat, ale z tym co się spotkałem, to przeważnie przy magazynie energii jesteśmy zmuszeni do licznika wymaganego przez producenta falownika, SolarEdge ma swój licznik który montujemy na zasilaniu całego domu i wtedy można ładować magazyn tylko z produkcji PV, Huawei wymaga licznika Chint DDSU666-H, ale nie wiem czy jest już możliwość sterowania takim zestawem jakimś Wallboxem. Miałem za to styczność z Wallboxem ABB Teraa i tam jest możliwość podpięcia wg instrukcji dowolnego licznika z Modbusem i na podstawie jego danych ładowanie auta tylko z PV, ale czekam na pojawienie się Mew z Modbus żeby to przetestować.
klew

kiler88 wrote: Tue Jun 10, 2025 6:44 am PV to nie jest jakoś mój główny temat, ale z tym co się spotkałem, to przeważnie przy magazynie energii jesteśmy zmuszeni do licznika wymaganego przez producenta falownika, SolarEdge ma swój licznik który montujemy na zasilaniu całego domu i wtedy można ładować magazyn tylko z produkcji PV, Huawei wymaga licznika Chint DDSU666-H, ale nie wiem czy jest już możliwość sterowania takim zestawem jakimś Wallboxem. Miałem za to styczność z Wallboxem ABB Teraa i tam jest możliwość podpięcia wg instrukcji dowolnego licznika z Modbusem i na podstawie jego danych ładowanie auta tylko z PV, ale czekam na pojawienie się Mew z Modbus żeby to przetestować.
Dzięki!
Sprawdziłem tego ABB i on pozwala na podłączenie kilku różnych liczników, ale tam jest lista do wyboru i są to tylko liczniki ABB oraz kilka od Siemens i Schneider.
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

kiler88 wrote: Tue Jun 10, 2025 6:44 am PV to nie jest jakoś mój główny temat, ale z tym co się spotkałem, to przeważnie przy magazynie energii jesteśmy zmuszeni do licznika wymaganego przez producenta falownika, SolarEdge ma swój licznik który montujemy na zasilaniu całego domu i wtedy można ładować magazyn tylko z produkcji PV, Huawei wymaga licznika Chint DDSU666-H, ale nie wiem czy jest już możliwość sterowania takim zestawem jakimś Wallboxem. Miałem za to styczność z Wallboxem ABB Teraa i tam jest możliwość podpięcia wg instrukcji dowolnego licznika z Modbusem i na podstawie jego danych ładowanie auta tylko z PV, ale czekam na pojawienie się Mew z Modbus żeby to przetestować.
Prawie wszędzie jest stosowany licznik Chint DDSU666 nie wiem czy różnią się oprogramowaniem czy są identyczne u każdego producenta systemu PV
klew

cinas wrote: Tue Jun 10, 2025 7:33 am Prawie wszędzie jest stosowany licznik Chint DDSU666 nie wiem czy różnią się oprogramowaniem czy są identyczne u każdego producenta systemu PV
Wg instrukcji, te Chinty są do Foxessa.

Wszystko jest na modbus, ale każdy ma inaczej rejestry ogarnięte ;)
kiler88

klew wrote: Tue Jun 10, 2025 7:42 am
cinas wrote: Tue Jun 10, 2025 7:33 am Prawie wszędzie jest stosowany licznik Chint DDSU666 nie wiem czy różnią się oprogramowaniem czy są identyczne u każdego producenta systemu PV
Wg instrukcji, te Chinty są do Foxessa.

Wszystko jest na modbus, ale każdy ma inaczej rejestry ogarnięte ;)
Do Huawei jest z dopiskiem H i inny nie działa, tak jak piszesz, rejestry o innych adresach.
kiler88

klew wrote: Tue Jun 10, 2025 7:30 am
Dzięki!
Sprawdziłem tego ABB i on pozwala na podłączenie kilku różnych liczników, ale tam jest lista do wyboru i są to tylko liczniki ABB oraz kilka od Siemens i Schneider.
Montowałem ponad dwa lata temu, ale bym przysiągł, że była wtedy mowa w instrukcji o dowolnym liczniku, ale może niemiaszki już się zreflektowały.
W loggerach do falowników Sangrow jest fajnie, można sobie samemu podać dowolne adresy rejestrów, więc i licznik dowolny, ale to musi być dobra wola producenta.
klew

kiler88 wrote: Tue Jun 10, 2025 8:03 am Montowałem ponad dwa lata temu, ale bym przysiągł, że była wtedy mowa w instrukcji o dowolnym liczniku, ale może niemiaszki już się zreflektowały.
W loggerach do falowników Sangrow jest fajnie, można sobie samemu podać dowolne adresy rejestrów, więc i licznik dowolny, ale to musi być dobra wola producenta.
Tam jeszcze dochodzi temat formatu danych. Jeden prześle floata (4 bajty) w Watach, inny użyje 2x int32 z inną jednostką. Raz big, raz small endian. Ogólnie nie dziwi mnie, że każdy ma to po swojemu, bo tak jest modbus skonstruowany.
Gang

Czas na wallboxa Zamel :mrgreen:
Tu jest za mało miejsca abym wszystko mógł wypisać, co mam z supli :mrgreen:

Return to “Pomysły i koncepcje”