Sonoff SV jako SBW-01

robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Zadam jeszcze jedno zasadnicze pytanie, czy chcesz używać czujników otwarcia żeby w aplikacji widać było aktualny stan bramy ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 8:41 am W Internetach są filmiki, jak wgrywać Firmware dla SONOFF Smart Switch firmy ITEAD oparty o ESP8266, które jest do pobrania na tym forum. Co prawda na tej Instrukcja wgrania Supla do Sonoff jest pokazane to na przykładzie Sonoff Basic, ale podejrzewam, że te same Firmware jest do wgrywania na Sonoff SV. Ten sam przykład, na tym filmiku Jak wgrać Suple do Sonoff. Możecie mi powiedzieć, jakie to jest dokładnie oprogramowanie Supla?
Oprogramowanie Supla jest tylko w sterownikach dedykowanych. W przypadku bram są to sterowniki SBW-01 i SBW-02. Każde inne - nieoficjalne urządzenie typu "Sonoff" jeśli jest sprzedawane z oprogramowaniem, to jest to oprogramowanie napisane przez sprzedawcę lub zainstalowane GUI-Generic. GUI-Generic to oprogramowanie napisane przez użytkowników systemu Supla, ale nie jest to oficjalne oprogramowanie.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

robertklepacki94 wrote: Wed Aug 06, 2025 8:58 am Zadam jeszcze jedno zasadnicze pytanie, czy chcesz używać czujników otwarcia żeby w aplikacji widać było aktualny stan bramy ?
W sumie lepiej by było, pociągnąć jeden kabelek po ramie bramy garażowej aż do samego dołu bramy i mieć taki czujnik. Ale Sonoff SV też to chyba ogarnia.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Kiedyś był soft do Sonoff basic do pobrania ze strony supła.org.
Ale to był bardzo stary soft i ogólnie aktualnie większość osób wgrywa GG, który jest projektem stworzonym przez jednego z użytkowników Supli.

Do większości urządzeń soft wgrywa się podobnie.

Wszystkie flashowane i przerabiane urządzenia powinny być tym traktowane jako nauka/hobby
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Jaroni

Robert Błaszczak wrote: Wed Aug 06, 2025 9:07 am GUI-Generic to oprogramowanie napisane przez użytkowników systemu Supla, ale nie jest to oficjalne oprogramowanie.
Czyli mam rozumieć, że to Firmware dla SONOFF Smart Switch firmy ITEAD oparty o ESP8266, oferowane w download na tym forum, to jest to GUI-Generic?

Potrzebuję prosty sterownik WiFi, żeby równolegle go podłączyć z tym radioodbiornikiem

IMG_20250731_133851.jpg

W Castoramie oferują SBW-02 za 168 zł. Sterowniki te są oferowane w Internecie w różnym odcieniu koloru zielonego, ma to jakieś znaczenie, czy jest intensywnie zielony, czy jasno zielony?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 9:32 am Czyli mam rozumieć, że to Firmware dla SONOFF Smart Switch firmy ITEAD oparty o ESP8266, oferowane w download na tym forum, to jest to GUI-Generic?
To jest bardzo stara wersja oprogramowania Supla, która nie obsłuży Ci sterowania napędem bramy.
Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 9:32 am Potrzebuję prosty sterownik WiFi, żeby równolegle go podłączyć z tym radioodbiornikiem

IMG_20250731_133851.jpg

W Castoramie oferują SBW-02 za 168 zł. Sterowniki te są oferowane w Internecie w różnym odcieniu koloru zielonego, ma to jakieś znaczenie, czy jest intensywnie zielony, czy jasno zielony?
Kolor nie ma znaczenia. Pewnie jakaś partia produkcyjna dostała trochę inny kolor.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Jaroni

Robert Błaszczak wrote: Wed Aug 06, 2025 10:14 am To jest bardzo stara wersja oprogramowania Supla, która nie obsłuży Ci sterowania napędem bramy.

Jednak na filmikach pokazują, że te flashowanie tym Firmware ma do tego służyć. Sonoff SV jak rozumiem, ma mieć wgrane GG. Zakupiłem właśnie Sonoff SV z ponoć wgranym oprogramowaniem SUPLA SBW 01 . Możliwość jednocześnie sterowania "otwierania/zamykania" bramą, oraz podłączenie 2 Kontaktronów "do odczytu położenia bramy" czy 6 czujników temperatury. Wychodzi na to, że jednak jest możliwość wgrania do Sonoff SV takiego samego oprogramowania, jak ma SBW-01? I nie jest to żadne GG? Teraz tylko muszę pomyśleć, w jakiej puszce tę płytkę schować.
malarz
Been thanked: 2 times

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 10:42 am Zakupiłem właśnie Sonoff SV z ponoć wgranym oprogramowaniem SUPLA SBW 01.
Kto ci takie bajki naopowiadał. Chociaż sam zauważyłeś PONOĆ.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 10:42 am
Robert Błaszczak wrote: Wed Aug 06, 2025 10:14 am To jest bardzo stara wersja oprogramowania Supla, która nie obsłuży Ci sterowania napędem bramy.

Jednak na filmikach pokazują, że te flashowanie tym Firmware ma do tego służyć. Sonoff SV jak rozumiem, ma mieć wgrane GG. Zakupiłem właśnie Sonoff SV z ponoć wgranym oprogramowaniem SUPLA SBW 01 . Możliwość jednocześnie sterowania "otwierania/zamykania" bramą, oraz podłączenie 2 Kontaktronów "do odczytu położenia bramy" czy 6 czujników temperatury. Wychodzi na to, że jednak jest możliwość wgrania do Sonoff SV takiego samego oprogramowania, jak ma SBW-01? I nie jest to żadne GG? Teraz tylko muszę pomyśleć, w jakiej puszce tę płytkę schować.
Za dwa tygodnie post ,, Sonoff SV, fałszywe powiadomienia'' :D
SV nie ma przsytosowanych wejść do kontraktonów, przy dłuższym przewodzie lub jakiś anomaliach na sieci będizesz dostawał fałszywe komunikaty i stany bramy w aplikacji, jaśli bedziesz koszystał z reakcji to będą się one losowy wykonywały.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
Robert Błaszczak

Jaroni wrote: Wed Aug 06, 2025 10:42 am Zakupiłem właśnie Sonoff SV z ponoć wgranym oprogramowaniem SUPLA SBW 01 .
Jasne, Twój wybór. Z mojej strony jest gorąca prośba, abyś wszelkie pytania i problemy związane z podłączeniem i funkcjonowaniem tego urządzenia kierował do sprzedawcy. To sprzedawca jest obowiązany udzielić Ci takich informacji.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Pomoc”