Dziwny??? Problem ROW-01

Sterownik jednokanałowy
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Na bank podłączone za łącznikiem. Zresztą na fotce widać że nie jest podłączony żaden IN bo przy dwóch żyłach tego się nie da zrobić.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Napisałem to w pierwszym moim poście. Dałem link do filmu, gdzie wszystko jest wytłumaczone. Tylko po co?

@piotrg - poproś o pomoc fachowca...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
piotrg

Zibi_007 wrote: Thu Oct 16, 2025 9:30 am Napisałem to w pierwszym moim poście. Dałem link do filmu, gdzie wszystko jest wytłumaczone. Tylko po co?

@piotrg - poproś o pomoc fachowca...
Serio, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jeszcze raz SORRY za elektryczne niedouczenie.
Wolałem umieścić sterownik w lampie, a nie w przełączniku.
Obejżałem wskazany film na youtube, ale moja puszka wygląda jak na załączonym zdjęciu.
08f49521-e9e0-4880-b43a-6bbcc5c81b64.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
djalex

Co za partacz to robił? Te brązowe to jeden z nich to L a drugi odejście na lampę a nie L i N. Widać że kompletnie nie ogarniasz elektryki więc wołaj elektryka który porządnie ogarnie te przewody i łączenia bo to co masz to woła o pomstę.
piotrg

djalex wrote: Thu Oct 16, 2025 4:11 pm Co za partacz to robił? Te brązowe to jeden z nich to L a drugi odejście na lampę a nie L i N. Widać że kompletnie nie ogarniasz elektryki więc wołaj elektryka który porządnie ogarnie te przewody i łączenia bo to co masz to woła o pomstę.
Wydawało mi się, kilkanaście lat temu (jak budowałem dom), że był to bardzo doświadczony elektryk, który na co dzień pracuje w pewnym koncernie energetyczym Ene.....
djalex

piotrg wrote: Thu Oct 16, 2025 4:55 pm
djalex wrote: Thu Oct 16, 2025 4:11 pm Co za partacz to robił? Te brązowe to jeden z nich to L a drugi odejście na lampę a nie L i N. Widać że kompletnie nie ogarniasz elektryki więc wołaj elektryka który porządnie ogarnie te przewody i łączenia bo to co masz to woła o pomstę.
Wydawało mi się, kilkanaście lat temu (jak budowałem dom), że był to bardzo doświadczony elektryk, który na co dzień pracuje w pewnym koncernie energetyczym Ene.....
Weź porządnego elektroinstalatora a nie elektryka bo to dwie różne bajki
piksiak

Z tego zdjęcia wydaje się, że wszystko jest ok. N (niebieskie) są połączone w puszcze a te brązowe L to jedno jest faza a drugie idzie do żarówki. Włącznik rozłącza fazę i steruje załączaniem żarówki.

Z niebieskich przewodów musisz pobrać N do sterownika.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Ja tu ogólnie nie wiem co tam jest i jak to wszystko jest podłączone, ani co autor chce osiągnąć.

W jakim celu chcesz sterownik podłączać przy lampie, a nie w puszce?
Jeśli chcesz przy lampie, to musisz tam mieć na stałe dociągnięte L i N, które podłączasz do ROW. L nie może być rozłączane przyciskiem, bo wtedy po prostu nie będzie działać przy wyłączonym zasilaniu.
Jeśli chcesz też móc sterować przyciskiem, to do ROW przy lampie musisz mieć dodatkowo dociągnięty 1-2 przewody (L do przycisku i powrót z przycisku do IN na ROW).

Jeśli tak nie jest, a chcesz używać przycisku, to ROW daj do puszki. Wygląda na to, że N tam jest (i nie jest to brązowy przewód oznaczony N na zdjęciu, tylko pewnie niebieski widoczny głębiej). Ale pewności nie ma. Trzeba wziąć multimetr do ręki i pomierzyć.
Tylko z prądem ostrożnie, najlepiej zleć temat osobie z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
piotrg

klew wrote: Fri Oct 17, 2025 9:05 am Ja tu ogólnie nie wiem co tam jest i jak to wszystko jest podłączone, ani co autor chce osiągnąć.

Jeśli chcesz przy lampie, to musisz tam mieć na stałe dociągnięte L i N, które podłączasz do ROW. L nie może być rozłączane przyciskiem, bo wtedy po prostu nie będzie działać przy wyłączonym zasilaniu.
Jeśli chcesz też móc sterować przyciskiem, to do ROW przy lampie musisz mieć dodatkowo dociągnięty 1-2 przewody (L do przycisku i powrót z przycisku do IN na ROW).

Jeśli tak nie jest, a chcesz używać przycisku, to ROW daj do puszki. Wygląda na to, że N tam jest (i nie jest to brązowy przewód oznaczony N na zdjęciu, tylko pewnie niebieski widoczny głębiej). Ale pewności nie ma. Trzeba wziąć multimetr do ręki i pomierzyć.
Tylko z prądem ostrożnie, najlepiej zleć temat osobie z odpowiednią wiedzą i umiejętnościami.
Chciałbym bardzo podziękować za ten wpis, ponieważ bardzo mi pomógł. Chciałem ROW zapomnować w lampie, gdyż jak widać w puszce było bardzo mało miejsca. Generalnie zadanie wykonane. Ogarnąłem multimetrem i efekt końcowy został osignięty. Obyło się bez specjalisty. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i wyrozumiałość. W czasach, gdy najczęściej na zadane pytanie jest wyśmiewanie i hejt bardzo mi pomogłeś rzeczowym i merytorycznym wpisem bez głupich docinek.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

piotrg wrote: Sat Oct 25, 2025 6:43 pm
klew wrote: Fri Oct 17, 2025 9:05 am Ja tu ogólnie nie wiem co tam jest i jak to wszystko jest podłączone, ani co autor chce osiągnąć.

Chciałbym bardzo podziękować za ten wpis, ponieważ bardzo mi pomógł. Chciałem ROW zapomnować w lampie, gdyż jak widać w puszce było bardzo mało miejsca. Generalnie zadanie wykonane. Ogarnąłem multimetrem i efekt końcowy został osignięty. Obyło się bez specjalisty. Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc i wyrozumiałość. W czasach, gdy najczęściej na zadane pytanie jest wyśmiewanie i hejt bardzo mi pomogłeś rzeczowym i merytorycznym wpisem bez głupich docinek.
Jakbyś obejrzał film, do którego link i przesłałem, to też byś podłączył bez problemu...
No, ale ważne, że się udało i jesteś zadowolony :)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “ZAMEL ROW-01”