Znajdź w MQTT topic konfiguracyjny dla Home Assistant - tam jest przesłany "config" z opisem tego co tam można zrobić.brodaa wrote: Mon Oct 20, 2025 8:18 pm Witam. Potrzebuję podpowiedzi w temacie sterowania termostatem przez MQTT. Mam taki topic:
supla/9ac0bbb2fad85a29d18d/devices/8445/channels/15970/set/mode
na który wysyłam payload w postaci string "auto" lub "heat" chcą uzyskać przełączanie termostatu z trybu "Program" na "Ręczny" i odwrotnie ale niestety nie uzyskuję oczekiwanego efektu.
Czy jestem w ogóle w stanie sterować tym parametrem przez MQTT? Jeśli tak to co robię nie tak?
Obsługa MQTT na urządzeniach DIY
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
KaDet
Na razie walczę z samym połączeniem do mqtt po ssl. To może być podobny problem jak z directlink. Testowe zabawki bez SD zrobiłem i śmigają.klew wrote: Mon Oct 20, 2025 8:34 am Nie programowałem nigdy MQTT z Arduino, więc nie mam z tym żadnego doświadczenia. Ale to są dość proste biblioteki i mają przykłady.
W zasadzie do programu na SD możesz sobie dołożyć co chcesz, tylko pamiętaj o tym, aby:
1. Zarządzanie Wi-Fi zostawić SD
2. W iterate wstawiać metody nieblokujące - czyli odczytujesz czy coś przyszło z MQTT, ale nie czekasz na to.
-
klew
To dwóch szyfrowanych połączeń raczej nie zestawisz. ESP8266 ma za mało RAM-u. Przy odpowiednim gimnastykowaniu, da się, ale to może nie być stabilne.
-
KaDet
Tak czułem. Te co mam na ESP32 są na tyle rozbudowane, że tez może się okazać, ze to nie jest możliwe. Zrobię więc podobnie jak z directlinkami - relay przez mój lokalny serwer REST. A już miałem nadzieje, że będzie pięknie i pozbędę się tego i rozwiązanie będzie "czyste". No cóż - życie.klew wrote: Wed Oct 22, 2025 7:55 amTo dwóch szyfrowanych połączeń raczej nie zestawisz. ESP8266 ma za mało RAM-u. Przy odpowiednim gimnastykowaniu, da się, ale to może nie być stabilne.
-
klew
ESP32 ma sporo RAM-u. Tam można z 10 połączeń szyfrowanych na raz zestawić. Raczej ciężko jest tam pamięć wyczerpać. Chyba że stawiasz ZigBee, albo jakiś wyświetlacz mało efektywnie obsługujesz.KaDet wrote: Wed Oct 22, 2025 8:20 am Tak czułem. Te co mam na ESP32 są na tyle rozbudowane, że tez może się okazać, ze to nie jest możliwe. Zrobię więc podobnie jak z directlinkami - relay przez mój lokalny serwer REST. A już miałem nadzieje, że będzie pięknie i pozbędę się tego i rozwiązanie będzie "czyste". No cóż - życie.