Licznik prądu 3 fazy na pzem004- potrzebna pomoc

Maniek913
Been thanked: 3 times

Ja mam dużo tych liczników, są dość dokładne i nie wymagają kalibracji .
Podsumowanie : W tej chwili dla użytkowników modułów PZEM w licznikach 3F , którzy nie piszą własnego kodu (korzystają z Bulidera)stan rzeczy jest następujący: Dla ESP32 jedynym działającym rozwiązaniem jest zmiana adresów modułów PZEM i podłączenie pod wspólną parę Rx/Tx . Natomiast dla esp8266 działa zarówno opcja z adresowaniem , jak i opcja z osobnymi pinami dla każdego PZEM(bez zmiany adresu). Opcja ze wspólnym Rx nie działa na obecnej wersji (natomiast stary soft -nie pamiętam już jak stary- jak najbardziej to obsługuje)
dawidd
Been thanked: 1 time

A ja ciągle stoję w miejscu - zmieniłem kilka płytek esp8266 i na wszystkich mam ten sam problem odczyt z 1 fazy. Sprawdziłem sprawdziłem każda płytkę pzem z osobna - każda działa prawidłowo. Robiłem na esp8266 wspólna parę rx jak i osobno rx i tx, najróżniejsza konfiguracje pinów i ciągle odczyt z 1 fazy.
Co to znaczy zeby zmienić adresy PZEM - jak to zrobić? Może wtedy użyl bym esp32 i może w końcu cos ruszy

A może ktoś ma sprawdzony soft do esp8266 lub esp32 do licznika na 3 fazy?
dawidd
Been thanked: 1 time

cos sie jednak ruszyło - podłączyłem dokładnie tak jak RomanG i wszystkie 3 fazy sie pokazały - 2 dni siedziałem nad pinologia i analizami które piny można użyć i tak nic z tego nie wyszło a tu taki gotowiec:) dziękuje :)
RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Super! :)
Ale dalej jest problem, o którym pisał Łukasz.

Return to “Pomoc”