Heater Controller + Vaillant

[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

Cześć,
pytałeś mi się wczoraj o to mailowo, ale nie byłem pewien i tak jak @pzygmunt sugerowałem kontakt z serwisem Vaillant - instrukcja kotła nie wskazuje tego jasno. Nie dawało mi to jednak spokoju więc zasięgnąłem opinii fachowca i konkluzja jest taka, że nie ma możliwości, aby kocioł Vaillant ecoTec był jednocześnie sterowany przez eRelax (eBUS) i przez AURATON Heater Controller podłączony do wejścia RT.

Żeby sterownik eRelax działał, musi założona być zworka na RT, czyli działałby on tylko wtedy, gdy przekaźnik w Heater Controllerze miałby zwarte styki nakazując grzanie.

Najbezpieczniejsza i jednocześnie poprawna systemowo konfiguracja to kocioł sterowany wyłącznie przez sterownik eRelax. Urządzenia strefowe Auraton należy pozostawić wtedy bez sterowania źródłem ciepła.
Dzięki temu zachowujesz pełną modulację kotła, sterowanie pogodowe i harmonogramy eRelax, a strefy Auraton mogą działać w ramach swojej logiki, nie kolidując z pracą kotła.

Sterownik eRelax jest obiektywnie mówiąc, świetnym, wielofunkcyjnym urządzeniem i nie warto byłoby rezygnować z niego na koszt prostego sterowania ON/OFF (w przypadku wybrania sterowania samym Heater Controllerem - bez eRelaxa). Kocioł posiada modulację swojej mocy, co świetnie sprawdza się we współpracy z głowicami Radiator Controller pracującymi płynnie według algorytmu PID (PWM). W przypadku gdy głowice są blisko osiągnięcia temperatury docelowej i otwarte są na kilka procent, kocioł moduluje swój płomień, dostosowuje swoją moc i nie pracuje pełną parą tak jak kotły sterowane ON/OFF. Takie sterowanie jest komfortowe, o wiele bardziej energooszczędne i dopiero tutaj algorytm PID staje się prawdziwym cichym bohaterem.
W.R.
Pin

Cześć,
nie wiedziałem ze masz tu konto :) Pisałem do Vaillanta, ale jak to korpo jeszcze info nie mam, wkleję na forum dla potomnych jak coś odpiszą. Z eRelaxa nie chcę rezygnować, masz 100% racji, poza tym w nim są też harmonogramy CWU itp. ale chcę coś wymyślić bo jak mam go na parterze to na górze czasem brakuje temperatury i chciałbym zeby coś go odpalało. Rozwiązanie ze na eRealcie ustawię cały czas wysoką temperaturę i termostaty na grzejnikach będą ją "ograniczały" niestety odpada bo w łazienkach mam podłogówkę tylko na zaworach RTL (stary dom bez typowego rozdzielacza).
Pozdrawiam :)
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@Pin zaciekawił mnie temat i też trochę poczytałem. Tobie nie chodzi o to by dodatkowo wyłączać w razie czego grzanie tylko monitorowaniu wielu stref. Ten eRELAX służy do monitorowania jednej strefy i nie zrobisz tak by wymusić grzanie na kotle jeśli BUS je na kotle wyłączy. Ten Burner off mógłby ewentualnie wcześniej wyłączać palnik. Jednak jeśli mówisz o niedogrzanej górze to częsty przypadek, nawet ostatnio ten sam problem obgadywaliśmy u znajomych.
Ciekawy jestem co Ci odpowiedzą z Vailanta ale na ten moment tak w formie dyskusji moim zdaniem pomimo niepodważalnych zalet PID ja bym na Twoim miejscu zrezygnował z monitorowania temperatury przez eRELAX. Zbuduj monitorowanie pomieszczeń na AURATONIE albo bramce Z2S od @vajera viewforum.php?f=127 a na tym eRelax ustaw temperaturę maksymalną, w tej strefie monitoruj temperaturę termostatem którymś z wymienionych systemów. To pozwoli zachować dostęp do ustawień kotła z firmowej aplikacji oraz sterowania krzywą grzewczą a funkcją kotła GRZEJ/NIE GRZEJ steruj z poziomu styków RT lub Burner off. Tylko sprawdź w razie czego czy ten Buffer OFF nie wyłącza grzania całkowicie nawet przy CWU. Jest bardzo prawdopodobne z tego co wyczytałem że RT będzie działał jak AND z BUS. Dlatego na BUS musisz mieć cały czas zgłaszanie GRZEJ.
Finalnie będziesz 100% bardziej zadowolony z efektu monitorowania wszystkiego nawet z termostatami ON/OFF.
gorat

Witam,

Odwiedził mnie mój instalator od pieca i mam wszystko (prawie) podpięte pod Vaillanta ecoTec plus.
Wpinamy się do RT, który przejmuje nam funkcję termostatu. Burner off jest przeznaczony do innych rzeczy.

U mnie piecem steruje multiMATIC (a nie eRelax). Żeby całość funkcjonowała bezkonfliktowo, trzeba wyłączyć funkcję termostatu na urządzeniu sterującym. Tak też zrobiłem. MultiMATIC jest położony obok Heat Monitora i mam na nim ustawioną temperaturę maksymalną taką, jak maksymalna na HM. Czyli w moich poprzednich, teoretycznych rozważaniach był błąd (pisałem, by ustawić niską temperaturę na urządzeniu sterującym).

MultiMATIC działa tak, że trzyma ustawienia (krzywa, modulacja, moc itp.) pod ustawioną temperaturę. Tylko ma wyłączoną funkcję odłączenia pieca z wewnętrznego termostatu (nie blokuje pracy pieca). Tę funkcję przejmuje nam Auraton i Supla. Gdyby Supla padła, piec dalej będzie pracował, tylko po osiągnięciu zadanej temperatury nie wyłączy się, tylko będzie obniżał moc grzania by temperatura nie rosła.

Reszta to już ustawienia/harmonogramy na HM i głowicach.

pozdrawiam
Pin

@zzzr niestety tak jak pisałem odłączenie eRelaxa odpada bo tam jest także sterowanie CWU itp.

Taką odpowiedź dostałem z Vaillanta:
Tak, jest możliwość podłączenia zewnętrznego sterownika działającego na zasadzie On/Off pod złącze RT 24 V w kotle.
W obecnej konfiguracji nie jest to jednak zalecane gdyż kocioł będzie jednocześnie dostawał informację o temperaturze zarówno ze sterownika eRelax jak i z zewnętrznego sterownika.
eRelax nie wyłączy tylko danego pomieszczenia gdzie jest zlokalizowany tylko wyłączy cały kocioł.
@gorat dzięki, podpiąłeś pod RT24v tak jak wyżej napisano?
zzrr

Pin wrote: Mon Jan 19, 2026 7:43 pm @zzzr niestety tak jak pisałem odłączenie eRelaxa odpada bo tam jest także sterowanie CWU itp.
........
Nie napisałem Ci żebyś go odłączył. Napisałem Ci żebyś go ustawił na MAX. Przeczytaj co napisałem jeszcze raz. Po tym co zostało napisane później tylko utwierdziło mnie w tym że to co Ci napisałem załatwia Ci sprawę. Jak by coś było niejasnego to pytaj. Dla mnie już jest oczywiste że masz możliwość zrobić tak żeby sterowanie kotłem firmową aplikacją zostało + sterowanie pomieszczeniami z termostatów AURATON. Bo mówiłeś że taki posiadasz.
gorat

Tak, wpięte pod RT 24V.
eRelax czy inny multiMatic muszą nadal działać, ale (tak jak pisał zzrr) najlepiej na temperaturze
maksymalnej ustawionej na Auratonie/Supli. No i trzeba w nich wyłączyć termostat.

Reszta - tak jak pisałem wcześniej - to już kwestia indywidualnych ustawień na HM-ach i głowicach.

pozdrawiam
zzrr

gorat wrote: Mon Jan 19, 2026 9:02 pm Tak, wpięte pod RT 24V.
eRelax czy inny multiMatic muszą nadal działać, ale (tak jak pisał zzrr) najlepiej na temperaturze
maksymalnej ustawionej na Auratonie/Supli. No i trzeba w nich wyłączyć termostat.

Reszta - tak jak pisałem wcześniej - to już kwestia indywidualnych ustawień na HM-ach i głowicach.

pozdrawiam
Jak się da to termostat w eRelax wyłączyć a jak się nie da to nie wyłączać i też będzie działać. Jak będzie eRelax ustawiony na MAX będzie cały czas wołał o grzanie przez BUS a RT rozwarte wymusi na kotle GRZANIE OFF. Termostat AURATON po prostu może stać wtedy obok eRelaxa i to on będzie wtedy z innymi decydował kiedy RT będzie zwarte a kiedy rozwarte. Jeśli w eRelaxie nie ustawi się max tylko odwrotnie MINIMUM to nawet jak RT będzie zwarte od AURATONA to kocioł i tak nie załączy. To o to chodzi.
gorat

zzrr wrote: Tue Jan 20, 2026 12:32 am Jak się da to termostat w eRelax wyłączyć a jak się nie da to nie wyłączać i też będzie działać. Jak będzie eRelax ustawiony na MAX będzie cały czas wołał o grzanie przez BUS a RT rozwarte wymusi na kotle GRZANIE OFF. Termostat AURATON po prostu może stać wtedy obok eRelaxa i to on będzie wtedy z innymi decydował kiedy RT będzie zwarte a kiedy rozwarte. Jeśli w eRelaxie nie ustawi się max tylko odwrotnie MINIMUM to nawet jak RT będzie zwarte od AURATONA to kocioł i tak nie załączy. To o to chodzi.
Piszemy obaj to samo, tylko innymi słowami.
No to chyba EOT.

pozdrawiam
zzrr

gorat wrote: Tue Jan 20, 2026 11:09 pm
zzrr wrote: Tue Jan 20, 2026 12:32 am Jak się da to termostat w eRelax wyłączyć a jak się nie da to nie wyłączać i też będzie działać. Jak będzie eRelax ustawiony na MAX będzie cały czas wołał o grzanie przez BUS a RT rozwarte wymusi na kotle GRZANIE OFF. Termostat AURATON po prostu może stać wtedy obok eRelaxa i to on będzie wtedy z innymi decydował kiedy RT będzie zwarte a kiedy rozwarte. Jeśli w eRelaxie nie ustawi się max tylko odwrotnie MINIMUM to nawet jak RT będzie zwarte od AURATONA to kocioł i tak nie załączy. To o to chodzi.
Piszemy obaj to samo, tylko innymi słowami.
No to chyba EOT.

pozdrawiam
Prawie to samo ;) Napisałeś że maks trzeba ustawić na AURATON/SUPLA a trzeba na eRelaksie. Osobiście założyłem że to była pomyłka literacka a nie merytoryczna. :) ;) Wcześniej to co napisałeś pokrywa się w każdym razie z naszą opinią w temacie. Tak mi się wydaje.

Return to “AURATON Heater Controller”