d2m wrote: Tue Jan 27, 2026 9:18 pm
Zibi_007 wrote: Sat Jan 24, 2026 3:39 pm
YoMan wrote: Sat Jan 24, 2026 8:32 am
Z tym tylko zastrzeżeniem, że między nami jest znaczna różnica w zawartości merytorycznej wpisów, oczywiście na moją niekorzyść
Mocno bym z tym zastrzeżeniem polemizował
Zibi_007 wrote: Tue Jan 27, 2026 6:25 pm
akr wrote: Tue Jan 27, 2026 6:04 pm
W aplikacji supla sparowane gniazdo i podłączone jest widoczne, po odłączeniu nie zmienia wyglądu ani koloru na czerwony, czy to tak ma być ,czy mam coś źle ustawione?
Ustaw sobie tutaj.
Zibi_007 szanuję twoją wiedzę i twój niezaprzeczalny wkład w rozwój zigbee/supla i nie tylko w tych tematach , ale czasami odnoszę wrażenie , że twoje odpowiedzi w stosunku do użytkowników , którzy dopiero raczkują z bramką zigbee/supla jest może nie ogólne , ale nie zawsze do końca doprezyzowane.
Przykład odpowiedzi , dla użytkownika "akr" , który sądząc po ilości postów jest nowicjuszem , bądź osobą jak Ja nie do końca kumającą w gąszczu wszystkich poruszanych tu zagadnień .Jakieś podstawy mam, bo skonfigurowałem bramkę i to jest mój sukces.
Skoro zadałeś już sobie trud nawet jakiegoś zrzutu aplikacji , to gdybyś dopisał , że zmiana X o wartośc np 1 spowoduje zmianę parametru Y o wartość 10 co w konsekwencji spowoduje , że taki delikwent nie musi przebrnąć przez mnóstwo tematów i wypowiedzi co nie zawsze jest to dla niego zrozumiałe. Ponadto kliknie tu lub tam , gdzie wskażesz i temat się zakończy.
Nie wszyscy są programistami , osobami "kumającymi" do końca zagadnienia czystej informatyki.
PS.
Ja jestem typowym instalatorem , technikiem elektronikiem i nie są mi obce zagadnienia SSWiN, CCTV.A zaczynałem od lamp PL500, PY88,poprzez tranzystory BC107 i układy UL1481.
Nie odbieraj to jako zarzut .Jest to moje indywidualne odczucie jako nowicjusza i nie wszyscy a w szczególności TY nie musisz się z tym zgadzać.
Masz rację. Zgadzam się z Tobą. Dla Ciebie może (bo tego nie wiem) było to spokojne popołudnie po pracy, dla mnie koniec szybkiego śniadania przed ważnym spotkaniem.
@akr dostał wskazówkę, nie został z problemem sam, zawsze mógł poeksperymentować, albo po prostu dopytać na Forum (które po to jest).
Trudno jednak, z mojej perspektywy ograniczonego czasu, szczegółowo rozpisywać coś, co wielokrotnie było tłumaczone na Forum. Do tego na telefonie, na którym ciężko mi już trafić w literki (stary jestem, wzrok i koordynacja już nie te). To pytanie pojawia się raz po raz. Nie zadałem sobie trudu ze zrzutem ekranu, bo zamieszczałem go ostatnio dwa dni temu

Mam wiele takich na telefonie w ulubionych. właśnie na takie okazje.
Lepsza chyba taka odpowiedź, jak żadna? Jakoś nie widzę tłumu, który by ja uzupełniał...
Nie wiem też, jak zmiana o jedna sekundę parametru X miałaby mieć wpływ na zmianę parametru Y w panelu timings. Specjalnie w tym celu @vajera dodał bardzo dokładny opis co i w przypadku jakich urządzeń się zmienia (widać to na zrzucie).
Dlatego, między innymi, piszę o zmniejszeniu aktywności na Forum (szczególnie w dziale Zigbee). I takie, jak Twoje posty, jak najbardziej utwierdzają mnie w tym przekonaniu.
PS. Nie za bardzo rozumiem co ma do rzeczy kim jesteś i co robisz, ale cieszę się, że przeszedłeś taką drogę.
Mam też propozycję. Zawsze chętnie widzimy tutaj ludzi chętnych do pomocy. Może byś pozbierał takie tematy, jak wyżej, napisał jak zmiana X ma się do Y? Chętnie, w ramach wolnego czasu pomogę, uzupełnię, jeśli będę posiadać dodatkową wiedzę. Zapraszam do kontaktu na Forum lub na PW. Działajmy!