Czujnik obecności + czujnik natężenia oświetlenia 24 GHz [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

edm wrote: Fri Apr 03, 2026 9:52 am
vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 9:39 am Czy Ty właśnie zasugerowałeś, że żona ma większe gabaryty od Ciebie??? A Jak Ona czyta forum...? :P
Mogłoby się tak wydawać. Ale tak nie jest. Ja mam 182 cm i 77 kg a żona jedno i drugie mniej ode mnie ;). Też się nad tym zastanawiałem, dlaczego tak jest. Przemyślenia takie że ja siadam głębiej i pozostaje bez ruchu. A żona mówi że się wierci.
Żonie mówiłem, że może jestem duchem...
Tylko w razie czego zdjęcia jak siedzisz Ty a jak żona to już nie przysyłaj. Nie pomoże :) ;)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

edm wrote: Fri Apr 03, 2026 9:33 am Podzielę się moimi potyczkami, testami. Które pokazują, że to co widać z poziomu oryginalnej aplikacji Tuya smart, nie koniecznie jest wzorem i może wprowadzać w błąd, oraz nie potrzebie ograniczać urządzenie.
Opis dotyczy tego urządzenia https://www.aliexpress.com/item/1005010384030404.html?

Nie mogłem dojść do ładu z moim czujnikiem obecności 24 GHz / czujnikiem natężenia oświetlenia. Problem polegał na tym, że siedząc na toalecie gasło mi światło. Co ciekawe jak żona siedziała to jej zwykle nie gasło. Ostatecznie problem raczej został rozwiązany (testuję) i wystarczyło trochę obrócić czujnik wokół własnej osi. Wyczytałem, że fala wychodząca z czujnika ma kształt elipsy (nie okrągła) i czasem obrócenie czujnika pomaga.

Nie wiedząc o sposobie obrócenia czujnika problem upatrywałem w ustawieniach czujnika, lub samym czujniku. Robiłem różne zmiany w dostępnych ustawieniach czujnika, włącznie jego fizycznym przemieszczaniem. Lecz nie przynosiło to poprawy. Nie wiedziałem też czy te ustawienia które mam dostępne z poziomu bramki zigbee supla są zgodne z ustawieniami dostępnymi z aplikacji Tuya Smart dla tego czujnika.

Na potrzeby testów i nauki poczyniłem.
1. Kupiłem oficjalną bramkę zigbee 3.0 Tuya z portem LAN i antenką (koszt około 150 zł).
2. Zainstalowałem aplikację Tuya smart i założyłem tam konto. Z poziomu aplikacji można sprawdzić / aktualizować firmware urządzeń, jeśli istnieje. W moim przypadku nie było.
3. Dodatkowo założyłem konto na Tuya Developer Platform i „powiązałem” je z moim standardowym kontem Tuya. Przez co widać moje urządzenia (sparowane z tą bramką) i oryginalne konfigi urządzeń, logi. Oraz jest możliwość testowania innych niestandardowych wartości ustawień.

I. Pierwsza konfrontacja polegała na tym co widzę z poziomu smartfona aplikacji Tuya smart a tym co jest w oryginalnym konfigu.
Zauważyłem 1 dość istotną różnicę w opisie funkcji.
- z poziomu aplikacji Tuya smart widać „Installation height” czyli „Wysokość montażu” z możliwością regulacji 3 do 5m.
- z poziomu konfiga mamy „motion_far_detection” czyli „wykrywanie dalekiego ruchu” z możliwością regulacji 3 do 5m. Opis w konfigu jest bardziej prawidłowy ponieważ w specyfikacji konkretnie tego czujnika jest napisane „Detection Range” ≤6 Meters (Adjustable)” czyli „Zasięg wykrywania”. Aczkolwiek zakres regulacji podawany przez producenta a tym dostępnym w Tuya smart znacznie różni się. Ale o tym później.
Popytałem o te rozbieżności Ai, który opis jest prawidłowy. I odpowiedź była taka. Że to co widzę z poziomu aplikacji Tuya smart zwykle jest opisem ogólnym dla wielu urządzeń, co nie zawsze jest zgodne z konkretnym urządzeniem. Z czym mamy do czynienia w moim przypadku. I w tej sytuacji mój opis w konfigu jest prawidłowy.

II. Następnie z poziomu Tuya Developer Platform wpisywałem inne wartości (wykraczające poza te zdefiniowane w konfigu).
a) Dla motion_far_detection i wpisałem wartość 200. Teoretycznie wartość ta została przyjęta pomyślnie, ale w logach i tak było widać że zapisało 300 czyli minimalną zdefiniowaną wartość. Identycznie było w drugą stronę, po wpisaniu 600 i tak zapisało 500. Także ewidentnie nie zapisywało innych wartości poza tymi, które mieściły się w zakresie regulacji.
b) Dla funkcji Hold Time (nazwa z aplikacji Tuya smart), target_time (nazwa oryginalna w konfigu) po wpisaniu innych wartości spoza zakresu 5-60 zachowywało się identycznie jak wyżej. W logach było widać że po wpisaniu np. 70 i tak zapisało 60.

III. Druga konfrontacja była pomiędzy możliwością ustawień tych co widać z poziomu aplikacji Tuya smart / Tuya Developer Platform a bramką zigbee supla @vajera. Od razu zaznaczę że @vajera uwzględnił moją prośbę zmian niektórych opisów / zakresu regulacji co miało miejsce tutaj viewtopic.php?p=230331#p230331
Jak widać z poziomu aplikacji Tuya smart „Installation height” czyli „Wysokość montażu” oryginalnie można regulować tylko w zakresie 3 do 5m, co 1m. Natomiast w GUI bramki supla @vajera w ustawienia Detection range, nazwa która zastąpiła Installation heigh mogę wpisać dowolną wartość z zakresu 0-600 cm i to działa. Testowałem fizycznie wartości poniżej 300 np. 100 oraz 200 i ewidentnie skraca się obszar wykrywania. Co daje większe możliwości dopasowania ustawień.

Podobny test zrobiłem z Hold Time (nazwa z aplikacji Tuya smart), gdzie maksymalną wartość można ustawić tylko na 60s. Natomiast w GUI bramki supla @vajera wpisałem wartość 300s i to też działa. Mierzone stoperem.

Poniżej zamieszczam cały konfig dostępny w Tuya Developer Platform dla tego czujnika.

Code: Select all

Code	Type	Values
presence_state	Enum	
{
  "range": [
    "presence",
    "none"
  ]
}
motion_far_detection	Integer	
{
  "unit": "mm",
  "min": 300,
  "max": 500,
  "scale": 2,
  "step": 100
}
motionless_sensitivity	Integer	
{
  "unit": "",
  "min": 0,
  "max": 9,
  "scale": 0,
  "step": 1
}
illuminance_value	Integer	
{
  "unit": "lux",
  "min": 0,
  "max": 1000,
}
power_switch	Boolean	
"{true,false}"
switch	Boolean	
"{true,false}"
target_time	Integer	
{
  "unit": "s",
  "min": 5,
  "max": 60,
}
relay_switch	Boolean	
"{true,false}"
auto_control	Enum	
{
    "non_auto",
    "auto"
  ]
}
people_open	Enum	
{
    "people_on",
    "people_off"
  ]
}
Mówiąc poważnie, to jestem pod dużym wrażeniem Twojej analizy - przydałoby się każde urządzenie rozłożyć w taki sposób na czynniki pierwsze i wykorzystać wszystkie jego możliwości.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
edm
Been thanked: 2 times

Sytuacja mnie zmusiła. Przed tym jak wywiercę w suficie otwór w karton gipsie chcę być pewny że czujnik w danym miejscu zadziała bez problemów. Co ciekawe, po obróceniu czujnika około 45 stopni wygląda że jest dobrze. Światło nie gaśnie.

Zanim dowiedziałem się o możliwości obrotu czujnika, zdążyłem zamówić ta testy 2 kolejne czujniki tego typu, są w drodze.

1. https://pl.aliexpress.com/item/10050056 ... pt=glo2pol
2. https://pl.aliexpress.com/item/10050058 ... pt=glo2pol

Zwłaszcza ten 1 zapowiada się ciekawie. W opisie jest napisane.
"Zaawansowany nowy projekt z wieloma ustawieniami. 8 typów typowych ustawień parametrów dla czujników obsługuje ustawienia i 5 typów ustawień parametrów sterowania. Zawsze istnieje parametr, który pasuje do Twojego scenariusza użytkowania".

Również poniższy opis daje do myślenia. Czyżby oprogramowanie czujnika umożliwiało ustawienie warunków (progów) jasności, kiedy przekaźnik (światło) ma się włączyć?.
"Postrzegana intensywność światła dla połączenia inteligentnego i scenicznego.
(1). monitor oświetlenia w inteligentnej aplikacji Tuya umożliwia automatyczne włączanie/wyłączanie inteligentnego połączenia scenicznego z innymi inteligentnymi urządzeniami, zwłaszcza oświetleniem domu, gdy zmienia się jasność; Poza tym, możesz inteligentnie łączyć czujnik z innymi inteligentnymi urządzeniami domowymi do automatyki domowej.
(2). W tym urządzeniu można ustawić próg podświetlenia (0-420.00 luksów). Gdy urządzenie jest lokalne
(Automatyczne) tryb pracy, to może być
Automatycznie sterowane w połączeniu z progiem oświetlenia. Gdy rzeczywista wartość luminancji jest niższa niż ustawiony próg oświetlenia, tryb lokalny przekaźnika (tryb wyłącznika) jest wykonywany normalnie. Gdy rzeczywista wartość luminancji przekracza ustawiony próg oświetlenia, przekaźnik pozostaje zamknięty niezależnie od tego, czy ktoś jest obecny."

Także jestem bardzo ciekaw co za możliwości ustawień / konfiguracji będą z poziomu aplikacji Tuya / Tuya Developer Platform oraz z poziomu bramki zigbee supla.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 :D
vajera

edm wrote: Sat Apr 04, 2026 1:50 pm Sytuacja mnie zmusiła. Przed tym jak wywiercę w suficie otwór w karton gipsie chcę być pewny że czujnik w danym miejscu zadziała bez problemów. Co ciekawe, po obróceniu czujnika około 45 stopni wygląda że jest dobrze. Światło nie gaśnie.

Zanim dowiedziałem się o możliwości obrotu czujnika, zdążyłem zamówić ta testy 2 kolejne czujniki tego typu, są w drodze.

"Zaawansowany nowy projekt z wieloma ustawieniami. 8 typów typowych ustawień parametrów dla czujników obsługuje ustawienia i 5 typów ustawień parametrów sterowania. Zawsze istnieje parametr, który pasuje do Twojego scenariusza użytkowania".

Również poniższy opis daje do myślenia. Czyżby oprogramowanie czujnika umożliwiało ustawienie warunków (progów) jasności, kiedy przekaźnik (światło) ma się włączyć?.
(1). monitor oświetlenia w inteligentnej aplikacji Tuya umożliwia automatyczne włączanie/wyłączanie inteligentnego połączenia scenicznego z innymi inteligentnymi urządzeniami, zwłaszcza oświetleniem domu, gdy zmienia się jasność; Poza tym, możesz inteligentnie łączyć czujnik z innymi inteligentnymi urządzeniami domowymi do automatyki domowej.
(2). W tym urządzeniu można ustawić próg podświetlenia (0-420.00 luksów). Gdy urządzenie jest lokalne
Automatycznie sterowane w połączeniu z progiem oświetlenia. Gdy rzeczywista wartość luminancji jest niższa niż ustawiony próg oświetlenia, tryb lokalny przekaźnika (tryb wyłącznika) jest wykonywany normalnie. Gdy rzeczywista wartość luminancji przekracza ustawiony próg oświetlenia, przekaźnik pozostaje zamknięty niezależnie od tego, czy ktoś jest obecny."

Także jestem bardzo ciekaw co za możliwości ustawień / konfiguracji będą z poziomu aplikacji Tuya / Tuya Developer Platform oraz z poziomu bramki zigbee supla.
Ten czujnik jest już w bazie i w GUI możesz ustawić ten parametr:

{ .z2s_device_desc_id 	 	 = Z2S_DEVICE_DESC_TUYA_PRESENCE_SENSOR_RELAY,
    .Tuya_datapoint_id 		 = TUYA_PRESENCE_SENSOR_RELAY_ILLUMINANCE_THRESHOLD_DP,
    .Tuya_datapoint_type 		= TUYA_DP_TYPE_VALUE,
    .Tuya_datapoint_name 	 	= "Illuminance_Threshold",
    .Tuya_datapoint_description = "The Illuminance Threshold is used when the Breaker Mode is set to local. "
			"When the illuminance is below the threshold, the relay is turned on/off normally "
			"When the illuminance is above the threshold, the relay will not be turned on/off "
			"regardless of detected presence. Default value is 420 lx<br>"
			"Enter numeric value between 0 and 4200 / 1 = 0.1 [lx]" },
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

edm wrote: Sat Apr 04, 2026 1:50 pm Sytuacja mnie zmusiła. Przed tym jak wywiercę w suficie otwór w karton gipsie chcę być pewny że czujnik w danym miejscu zadziała bez problemów. Co ciekawe, po obróceniu czujnika około 45 stopni wygląda że jest dobrze. Światło nie gaśnie.

Ten czujnik jest już w bazie i w GUI możesz ustawić ten parametr:

{ .z2s_device_desc_id 	 	 = Z2S_DEVICE_DESC_TUYA_PRESENCE_SENSOR_RELAY,
    .Tuya_datapoint_id 		 = TUYA_PRESENCE_SENSOR_RELAY_ILLUMINANCE_THRESHOLD_DP,
    .Tuya_datapoint_type 		= TUYA_DP_TYPE_VALUE,
    .Tuya_datapoint_name 	 	= "Illuminance_Threshold",
    .Tuya_datapoint_description = "The Illuminance Threshold is used when the Breaker Mode is set to local. "
			"When the illuminance is below the threshold, the relay is turned on/off normally "
			"When the illuminance is above the threshold, the relay will not be turned on/off "
			"regardless of detected presence. Default value is 420 lx<br>"
			"Enter numeric value between 0 and 4200 / 1 = 0.1 [lx]" },
EDIT:

Znalazłem oryginale zgłoszenie, ale kolega jeszcze się w tym roku na forum nie pojawił:
MW1 wrote: Sun Sep 28, 2025 3:04 pm https://pl.aliexpress.com/item/1005005633548103.html?
Nieznany model _TZE204_mtoaryre::TS0601, nie ma możliwości powiązania
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”