Ja w swojej skrzynce na listy w której do wysyłania sygnały poczta dostarczona/poczta odebrana używałem pilota rf433 aby nie wyczerpywała się szybko bateria używałem tych kontaktów no/nc
https://amzn.eu/d/09NeSgcC
ale niestety metalowa obudowa i magnesy zaczęły pojawiać się fałszywe powiadomienia. Zamieniłem wtedy na mikroprzełączniki no/nc i chodzą już kilka lat.
Wake on 2 Pins (Delivery Box Sensor) [ZigBee][Z2S]
Moderator: vajera
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Przychylam się aby zostawić tak jak jest i stosować kontaktrony NO/NC. Albo jeszcze lepiej - jak zaproponował @bokk, mikroprzełączniki (np.: https://botland.com.pl/czujniki-krancow ... 31863.html). Aktualny kod pozwala na wybór rozwiązania kontaktron / mikroprzełącznik.zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 1:11 pmZabawa z wewnętrznymi pull-up odpada. Już to przerobiłemRobert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 12:31 pm ....
Jeśli masz chęć / czas / chce Ci się, to ja bym jeszcze proponował sprawdzić wersję z wewnętrznym PULL-UP na D1 i D2 i kontaktronami zwartymi do masy. Podobno wewnętrzny PULL-UP to zdecydowanie niższy pobór prądu niż standardowy rezystor 10k.
Przy DeepSleep nie ma co w to iść.
Sama opcja sposobu podłączenia musi być taka by zapewniała jak najmniejszy pobór prądu i niżej z poborem prądu niż ten układ co zrobiłem się nie zejdzie. Nawet w dokumentacji expresifa jest zdaje się 16uA i tyle mi pobierał +/- 2uA.
Próbowałem teraz podłączyć to przy stale zwartych stykach kontaktronu.
Wydaje mi się że zmiany w kodzie też nic nie dadzą bo jak by nie robić w układzie pull-up lub pull-down musi być i problem przy ciągle zwartych stykach kontaktronu jest taki że zabiera to jednak prąd ok.0,3mA
Wniosek na ten moment nasuwa mi się taki. Do zastosowania bateryjnego, w celu zminimalizowania poboru prądu z baterii wyzwolenie ze snu musi nastąpić zwarciem kontaktronu. (w takim stanie zwiększa się pobór prądu płynący przez rezystor pull-up do masy) jeśli zrobimy wyzwalanie plusem sytuacja będzie identyczna.
Użycie kontaktronu NC(czyli zwiera jak magnesu brak) jest właściwą opcją do układu powyżej. Ale jeszcze będę nad tym myślał![]()
EDIT:
W tekście edytowałem wartość 0,3A na 0,3mA (pomyłka przy pisaniu)
Nie mam przy sobie multimetru, ale na swoim XIAO mam podlutowany dzielnik napięcia z dwóch rezystorów 220k (a nie 200k) i malutki akumulatorek Akyga Li-Po 300mAh. XIAO przestał ładować akku, a poziom akumulatora w Supli wskazuje na 24%. Ale ten temat jutro sobie zweryfikuję. Teraz nawet nie mam jak sprawdzić, jakie jest napięcie na D0.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Ok. Daj Robert znać.Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 1:30 pm ........
Nie mam przy sobie multimetru, ale na swoim XIAO mam podlutowany dzielnik napięcia z dwóch rezystorów 220k (a nie 200k) i malutki akumulatorek Akyga Li-Po 300mAh. XIAO przestał ładować akku, a poziom akumulatora w Supli wskazuje na 24%. Ale ten temat jutro sobie zweryfikuję. Teraz nawet nie mam jak sprawdzić, jakie jest napięcie na D0.
Robert. Dzięki za info. Miałeś rację.Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 1:30 pm ...
Wersję poprawioną za chwilę wkleję w pierwszym poście.
Na ten moment jest <=3.3V 0%, >=4.2V 100%
-
Robert Błaszczak
No i jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję serdecznie. Rozwój Zigbee Delivery Box Sensor z zasilaniem bateryjnym nabiera tempa.zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 4:02 pm Wersję poprawioną za chwilę wkleję w pierwszym poście.
Na ten moment jest <=3.3V 0%, >=4.2V 100%
Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
Poruszyłeś dokładnie to co próbowałem odszukać na necie nim ustawiłem te 3.3V Znalazłem info że na układzie to nawet i 3.0V jeszcze pójdzie. Ale dokładnie tak jak i Ciebie zastanawia... po drodze przetworniczka, wiec to 3.3V może być właśnie tą krytyczną granicą. Na ten moment jeśli ESP32C6 pod względem pomiaru ADC jest w miarę powtarzalne to przy napięciu 3.4V mamy jedną kreseczkę na batce w aplikacji + trójkącik. Jeśli mniej to już tylko trójkącik. Tą wartość możemy zawsze zmienić w razie czego. Dzięki za potwierdzenie że jest lepiej.Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm ............
No i jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję serdecznie. Rozwój Zigbee Delivery Box Sensor z zasilaniem bateryjnym nabiera tempa.
Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?
Zachęciłeś mnie żeby to sprawdzić...Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm .......
Podaje jako ciekawostka...
Schodziłem napięciem co 0,05V. Przy napięciu na stykach baterii w XIAO przy 3.0V jeszcze prawidłowo się wybudzał, wysyłał raport z D1 i D2 i szedł spać.
Przy napięciu 2.95V nie podniósł się przy podaniu zasilania. Czyli mamy krytyczna granicę. Jednak pomiary robiłem na XIAO w bardzo bliskiej odległości od bramki. Nie wiemy jak napięcie tak bliskie krytycznej granicy wpływa na moc nadawanego sygnału. Należało by raczej przyjąć że jak mamy trójkącik w aplikacji to "batkę" należy wymienić lub naładować. Na ten moment przy ok. 3.4V będziemy mieli jedną kreseczkę + trójkącik
-
Robert Błaszczak
No to mnie wyręczyłeśzzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 6:32 pmZachęciłeś mnie żeby to sprawdzić...Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm .......
Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?![]()
Podaje jako ciekawostka...
Schodziłem napięciem co 0,05V. Przy napięciu na stykach baterii w XIAO przy 3.0V jeszcze prawidłowo się wybudzał, wysyłał raport z D1 i D2 i szedł spać.
Przy napięciu 2.95V nie podniósł się przy podaniu zasilania. Czyli mamy krytyczna granicę. Jednak pomiary robiłem na XIAO w bardzo bliskiej odległości od bramki. Nie wiemy jak napięcie tak bliskie krytycznej granicy wpływa na moc nadawanego sygnału. Należało by raczej przyjąć że jak mamy trójkącik w aplikacji to "batkę" należy wymienić lub naładować. Na ten moment przy ok. 3.4V będziemy mieli jedną kreseczkę + trójkącik
To oczywiście moja propozycja i chętnie poczytam zdania innych Forumowiczów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
Pozwolę wtrącić się do tematu ustawienia poziomu naładowania aku 18650. Mam skromne doświadczenie z ładowaniem tych źródeł zasilania, ale na podstawie m.in. czujnika temperatury projektu Roberta (@veeroos) zaobserwowałem, że pełne naładowanie (kilka godzin po wyjęciu z ładowarki) nie przekracza z reguły wartości 4V. Zdarzały się przypadki nieznacznie przekraczające tę wartość (< 4,1V), ale to były wyjątki. Nie wiem, jak zachowuje się układ pomiarowy w XIAO (albo soft) po przekroczeniu 100% (co wyświetla), ale ustawiając 4,2V prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy wartości 100%, a raczej poniżej 90%.
Jeżeli chodziłoby o dolną wartość, to tu miałbym problem z oszacowaniem, bo nie dopuszczałem do obniżenia się wartości poniżej 3,5V (częściej 3,6V) dlatego, że poniżej tej wartości następował gwałtowny spadek napięcia i na drugi dzień akumulator już "nie żył". Tak "uśmierciłem" dwa i dlatego teraz pilnuję, żeby napięcie nie spadło poniżej 3,5V. Być może wynika to z charakteru obciążenia, ale tego nie wiem.
Muszę dodać, że większość tych akumulatorów pochodzi z odzysku, a to może mieć także znaczenie.
Dołączam zrzut z pomiaru napięcia w "wirusowym czujniku",
gdzie dwa "obniżenia napięcia" "uśmierciły" aku.
Piszę powyższe, żeby ktoś ewentualnie to skorygował, jeżeli byłoby inaczej.
Jeżeli chodziłoby o dolną wartość, to tu miałbym problem z oszacowaniem, bo nie dopuszczałem do obniżenia się wartości poniżej 3,5V (częściej 3,6V) dlatego, że poniżej tej wartości następował gwałtowny spadek napięcia i na drugi dzień akumulator już "nie żył". Tak "uśmierciłem" dwa i dlatego teraz pilnuję, żeby napięcie nie spadło poniżej 3,5V. Być może wynika to z charakteru obciążenia, ale tego nie wiem.
Muszę dodać, że większość tych akumulatorów pochodzi z odzysku, a to może mieć także znaczenie.
Dołączam zrzut z pomiaru napięcia w "wirusowym czujniku",
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Robert Błaszczak
Romek, polecam zakupić aku 18650 z zabezpieczeniem (pierwszy z brzegu przykład: https://rad-wik.pl/produkt/akumulator-1 ... zpieczony/).RomanG wrote: Sun Feb 22, 2026 6:58 pm Pozwolę wtrącić się do tematu ustawienia poziomu naładowania aku 18650. Mam skromne doświadczenie z ładowaniem tych źródeł zasilania, ale na podstawie m.in. czujnika temperatury projektu Roberta (@veeroos) zaobserwowałem, że pełne naładowanie (kilka godzin po wyjęciu z ładowarki) nie przekracza z reguły wartości 4V. Zdarzały się przypadki nieznacznie przekraczające tę wartość (< 4,1V), ale to były wyjątki. Nie wiem, jak zachowuje się układ pomiarowy w XIAO (albo soft) po przekroczeniu 100% (co wyświetla), ale ustawiając 4,2V prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy wartości 100%, a raczej poniżej 90%.
Dołączam zrzut z pomiaru napięcia w "wirusowym czujniku",gdzie dwa "obniżenia napięcia" "uśmierciły" aku.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak