Wake on 2 Pins (Delivery Box Sensor) [ZigBee][Z2S]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Ja w swojej skrzynce na listy w której do wysyłania sygnały poczta dostarczona/poczta odebrana używałem pilota rf433 aby nie wyczerpywała się szybko bateria używałem tych kontaktów no/nc
https://amzn.eu/d/09NeSgcC
ale niestety metalowa obudowa i magnesy zaczęły pojawiać się fałszywe powiadomienia. Zamieniłem wtedy na mikroprzełączniki no/nc i chodzą już kilka lat.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 1:11 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 12:31 pm ....

Jeśli masz chęć / czas / chce Ci się ;) , to ja bym jeszcze proponował sprawdzić wersję z wewnętrznym PULL-UP na D1 i D2 i kontaktronami zwartymi do masy. Podobno wewnętrzny PULL-UP to zdecydowanie niższy pobór prądu niż standardowy rezystor 10k.
Zabawa z wewnętrznymi pull-up odpada. Już to przerobiłem ;) Przy DeepSleep nie ma co w to iść.
Sama opcja sposobu podłączenia musi być taka by zapewniała jak najmniejszy pobór prądu i niżej z poborem prądu niż ten układ co zrobiłem się nie zejdzie. Nawet w dokumentacji expresifa jest zdaje się 16uA i tyle mi pobierał +/- 2uA.

Próbowałem teraz podłączyć to przy stale zwartych stykach kontaktronu.
Wydaje mi się że zmiany w kodzie też nic nie dadzą bo jak by nie robić w układzie pull-up lub pull-down musi być i problem przy ciągle zwartych stykach kontaktronu jest taki że zabiera to jednak prąd ok.0,3mA

Wniosek na ten moment nasuwa mi się taki. Do zastosowania bateryjnego, w celu zminimalizowania poboru prądu z baterii wyzwolenie ze snu musi nastąpić zwarciem kontaktronu. (w takim stanie zwiększa się pobór prądu płynący przez rezystor pull-up do masy) jeśli zrobimy wyzwalanie plusem sytuacja będzie identyczna.
Użycie kontaktronu NC(czyli zwiera jak magnesu brak) jest właściwą opcją do układu powyżej. Ale jeszcze będę nad tym myślał :) ;)
EDIT:
W tekście edytowałem wartość 0,3A na 0,3mA (pomyłka przy pisaniu)
Przychylam się aby zostawić tak jak jest i stosować kontaktrony NO/NC. Albo jeszcze lepiej - jak zaproponował @bokk, mikroprzełączniki (np.: https://botland.com.pl/czujniki-krancow ... 31863.html). Aktualny kod pozwala na wybór rozwiązania kontaktron / mikroprzełącznik.

Nie mam przy sobie multimetru, ale na swoim XIAO mam podlutowany dzielnik napięcia z dwóch rezystorów 220k (a nie 200k) i malutki akumulatorek Akyga Li-Po 300mAh. XIAO przestał ładować akku, a poziom akumulatora w Supli wskazuje na 24%. Ale ten temat jutro sobie zweryfikuję. Teraz nawet nie mam jak sprawdzić, jakie jest napięcie na D0.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 1:30 pm ........
Nie mam przy sobie multimetru, ale na swoim XIAO mam podlutowany dzielnik napięcia z dwóch rezystorów 220k (a nie 200k) i malutki akumulatorek Akyga Li-Po 300mAh. XIAO przestał ładować akku, a poziom akumulatora w Supli wskazuje na 24%. Ale ten temat jutro sobie zweryfikuję. Teraz nawet nie mam jak sprawdzić, jakie jest napięcie na D0.
Ok. Daj Robert znać. 👍 Tak na wszelki wypadek powiem. Stan batki idzie tylko raz na 12 godzin, przy starcie, i przy wybudzeniu na którymś GPIO.
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 1:30 pm ...
Robert. Dzięki za info. Miałeś rację.
Wersję poprawioną za chwilę wkleję w pierwszym poście.
Na ten moment jest <=3.3V 0%, >=4.2V 100%
Robert Błaszczak

zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 4:02 pm Wersję poprawioną za chwilę wkleję w pierwszym poście.
Na ten moment jest <=3.3V 0%, >=4.2V 100%
No i jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję serdecznie. Rozwój Zigbee Delivery Box Sensor z zasilaniem bateryjnym nabiera tempa.

Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm ............

No i jest zdecydowanie lepiej. Dziękuję serdecznie. Rozwój Zigbee Delivery Box Sensor z zasilaniem bateryjnym nabiera tempa.

Muszę przytargać zasilacz laboratoryjny z dokładną regulacją napięcia, to sprawdzę przy jakiej minimalnej wartości napięcia XIAO działa i raportuje stan D1 i D2. Bo nie jestem na 100% przekonany, że 3.3V mu wystarczy. No chyba że ktoś z kolegów już to sprawdził. Zbyszek (@Zibi_007), weryfikowałeś może to zagadnienie?
Poruszyłeś dokładnie to co próbowałem odszukać na necie nim ustawiłem te 3.3V Znalazłem info że na układzie to nawet i 3.0V jeszcze pójdzie. Ale dokładnie tak jak i Ciebie zastanawia... po drodze przetworniczka, wiec to 3.3V może być właśnie tą krytyczną granicą. Na ten moment jeśli ESP32C6 pod względem pomiaru ADC jest w miarę powtarzalne to przy napięciu 3.4V mamy jedną kreseczkę na batce w aplikacji + trójkącik. Jeśli mniej to już tylko trójkącik. Tą wartość możemy zawsze zmienić w razie czego. Dzięki za potwierdzenie że jest lepiej.👍
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm .......
Zachęciłeś mnie żeby to sprawdzić... :)
Podaje jako ciekawostka...
Schodziłem napięciem co 0,05V. Przy napięciu na stykach baterii w XIAO przy 3.0V jeszcze prawidłowo się wybudzał, wysyłał raport z D1 i D2 i szedł spać.
Przy napięciu 2.95V nie podniósł się przy podaniu zasilania. Czyli mamy krytyczna granicę. Jednak pomiary robiłem na XIAO w bardzo bliskiej odległości od bramki. Nie wiemy jak napięcie tak bliskie krytycznej granicy wpływa na moc nadawanego sygnału. Należało by raczej przyjąć że jak mamy trójkącik w aplikacji to "batkę" należy wymienić lub naładować. Na ten moment przy ok. 3.4V będziemy mieli jedną kreseczkę + trójkącik
Robert Błaszczak

zzrr wrote: Sun Feb 22, 2026 6:32 pm
Robert Błaszczak wrote: Sun Feb 22, 2026 4:42 pm .......
Zachęciłeś mnie żeby to sprawdzić... :)
Podaje jako ciekawostka...
Schodziłem napięciem co 0,05V. Przy napięciu na stykach baterii w XIAO przy 3.0V jeszcze prawidłowo się wybudzał, wysyłał raport z D1 i D2 i szedł spać.
Przy napięciu 2.95V nie podniósł się przy podaniu zasilania. Czyli mamy krytyczna granicę. Jednak pomiary robiłem na XIAO w bardzo bliskiej odległości od bramki. Nie wiemy jak napięcie tak bliskie krytycznej granicy wpływa na moc nadawanego sygnału. Należało by raczej przyjąć że jak mamy trójkącik w aplikacji to "batkę" należy wymienić lub naładować. Na ten moment przy ok. 3.4V będziemy mieli jedną kreseczkę + trójkącik
No to mnie wyręczyłeś :P . Zdecydowanie w takiej sytuacji zostawiłbym dolną granicę tak jak jest (<=3.3V - 0%) natomiast wydaje mi się, że górna granica powinna wynosić >=4.0V - 100%. Nominalne napięcie dla ogniw Li-Po oraz Li-Ion 18650 to 3.7V.
To oczywiście moja propozycja i chętnie poczytam zdania innych Forumowiczów.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Pozwolę wtrącić się do tematu ustawienia poziomu naładowania aku 18650. Mam skromne doświadczenie z ładowaniem tych źródeł zasilania, ale na podstawie m.in. czujnika temperatury projektu Roberta (@veeroos) zaobserwowałem, że pełne naładowanie (kilka godzin po wyjęciu z ładowarki) nie przekracza z reguły wartości 4V. Zdarzały się przypadki nieznacznie przekraczające tę wartość (< 4,1V), ale to były wyjątki. Nie wiem, jak zachowuje się układ pomiarowy w XIAO (albo soft) po przekroczeniu 100% (co wyświetla), ale ustawiając 4,2V prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy wartości 100%, a raczej poniżej 90%.
Jeżeli chodziłoby o dolną wartość, to tu miałbym problem z oszacowaniem, bo nie dopuszczałem do obniżenia się wartości poniżej 3,5V (częściej 3,6V) dlatego, że poniżej tej wartości następował gwałtowny spadek napięcia i na drugi dzień akumulator już "nie żył". Tak "uśmierciłem" dwa i dlatego teraz pilnuję, żeby napięcie nie spadło poniżej 3,5V. Być może wynika to z charakteru obciążenia, ale tego nie wiem.
Muszę dodać, że większość tych akumulatorów pochodzi z odzysku, a to może mieć także znaczenie.
Dołączam zrzut z pomiaru napięcia w "wirusowym czujniku", :lol: gdzie dwa "obniżenia napięcia" "uśmierciły" aku.
Piszę powyższe, żeby ktoś ewentualnie to skorygował, jeżeli byłoby inaczej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Robert Błaszczak

RomanG wrote: Sun Feb 22, 2026 6:58 pm Pozwolę wtrącić się do tematu ustawienia poziomu naładowania aku 18650. Mam skromne doświadczenie z ładowaniem tych źródeł zasilania, ale na podstawie m.in. czujnika temperatury projektu Roberta (@veeroos) zaobserwowałem, że pełne naładowanie (kilka godzin po wyjęciu z ładowarki) nie przekracza z reguły wartości 4V. Zdarzały się przypadki nieznacznie przekraczające tę wartość (< 4,1V), ale to były wyjątki. Nie wiem, jak zachowuje się układ pomiarowy w XIAO (albo soft) po przekroczeniu 100% (co wyświetla), ale ustawiając 4,2V prawdopodobnie nigdy nie zobaczymy wartości 100%, a raczej poniżej 90%.
Jeżeli chodziłoby o dolną wartość, to tu miałbym problem z oszacowaniem, bo nie dopuszczałem do obniżenia się wartości poniżej 3,5V (częściej 3,6V) dlatego, że poniżej tej wartości następował gwałtowny spadek napięcia i na drugi dzień akumulator już "nie żył". Tak "uśmierciłem" dwa i dlatego teraz pilnuję, żeby napięcie nie spadło poniżej 3,5V. Być może wynika to z charakteru obciążenia, ale tego nie wiem.
Muszę dodać, że większość tych akumulatorów pochodzi z odzysku, a to może mieć także znaczenie.
Dołączam zrzut z pomiaru napięcia w "wirusowym czujniku", :lol: gdzie dwa "obniżenia napięcia" "uśmierciły" aku.
Piszę powyższe, żeby ktoś ewentualnie to skorygował, jeżeli byłoby inaczej.
Romek, polecam zakupić aku 18650 z zabezpieczeniem (pierwszy z brzegu przykład: https://rad-wik.pl/produkt/akumulator-1 ... zpieczony/).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Return to “Bramka ZigBee”