Będziecie na Enex?

Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tu jest jeszcze jakaś współpraca z firmą PORTOS TR7 z Kalisza oferującą EXALUS HOME SYSTEM.
Lavva opiera się na rozwiązaniu Cloud + aplikacja, czyli podobnie jak Supla. Ciekawe...
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robert Błaszczak wrote: Wed Mar 18, 2026 7:34 am Tu jest jeszcze jakaś współpraca z firmą PORTOS TR7 z Kalisza oferującą EXALUS HOME SYSTEM.
Lavva opiera się na rozwiązaniu Cloud + aplikacja, czyli podobnie jak Supla. Ciekawe...
Systemu Exalus jeszcze nie widziałem.
Ogólnie ludzie niepotrzebnie mnożą systemy, zamiast po prostu dołączyć do projektu SUPLA i budować wspólny ekosystem, do czego wszystkich zachęcamy.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

[email protected] wrote: Wed Mar 18, 2026 4:47 am Yyyyy jestem zmieszany, ta Lavva to inna linia produktów Zamel? Czy spółka córka? Czy dwa w jednym?
To jest projekt zainicjowany i rozwijany przez Zamel od kilku lat.
Zamel rozwija kilka swoich systemów SmartHome. Najwyraźniej mają na to jakiś pomysł.
Dotychczas nie porzucili nawet tych, które swoją popularność mają już dawno za sobą.

Zasadnicza różnica w stosunku to SUPLI to:
- Projekt zamknięty.
- Funkcjonalnie jeszcze raczkuje.
- Trudno jednoznacznie ocenić po co, na co, dla kogo i dlaczego ;)

SUPLA ma to do siebie, że nie jest "skazana" na jednego dostawcę elektroniki. Co więcej, dopóki będzie przynajmniej jeden programista zainteresowany rozwojem, to projekt będzie żył. Z zamkniętymi rozwiązaniami bywa różnie. Jeśli nie uda się przekroczyć pewnej "masy krytycznej" to projekt w pewnym momencie przestaje się opłacać utrzymywać i po prostu ginie. W ofercie sprzedawcy/producenta takie martwe projekty potrafią jeszcze istnieć latami.
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Ogólna dyskusja”