Pierwsza konfrontacja z rachunkiem Tauron

Bastek@Supla

klew wrote: Thu Mar 05, 2026 7:16 am
To jest kluczowe i tutaj jest najwięcej pomyłek, nawet gdy wydaje się że jest dobrze.
Ja bym to 3x sprawdził czy ta kolejność jest zachowana.
Sprawdziłem jeszcze raz. Wynik jak poprzednio.
Możesz też wrzucić screen z apki aby było widać pomiary z każdej z trzech faz osobno z kątem fazowym i wszystkimi mocami?
Załączam
Jeśli to jest ok, to wróciłbym do faktury. Czy na pewno zakres dat jest poprawny? Czy to były realne odczyty czy może szacunkowe?
Czasookres poprawny (z dokładnością do dni, godzin na fakturze nie podają).
To miesięczne odczyty, nie prognoza. Na fakturze widnieje "Odczyt fizyczny wykonany przez pracownika TAURONA z dnia 26/02/2026""
Następnie bym przez kilka dni weryfikował zużycie energii między oboma licznikami.
Rozpocząłem dziś wieczorem.

Dzięki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bastek@Supla

Zrzut ekranu 2026-03-13 044644.png
6 kolejnych odczytów, w pierwszej kolumnie bezwzględna różnica w odczytach między licznikiem Taurona a MEWem, w drugiej procentowa. Ostatni rząd to różnica odczytów miedzy pierwszym i ostatnim pomiarem - roznica calkowicie pomijalna.

Będę mierzył dalej, ale wg mnie to pokazuje ze scenariusz błędnego pomiaru MEWa (w tym nieprawidłowym montażu) jest mało prawdopodobny.

Między czasie Tauron obśmiał moje wykresy z Supli i każe sobie wysyłać zdjęcia licznika (których przecież wstecznie nie wykonam ). Co dalej, jak żyć?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Bastek@Supla

Przyszedł dziś pan elektryk, oglądnął plomby, zaglądnął do rozdzielni, podrapał się po głowie i powiedział że mało prawdopodobne, aby tu był "lewy pobór". Powiedział aby czekać na kolejny "miesiąc" rozliczeniowy bo w praktyce fizyczna kontrola odbywa się co 2 a nie co 1 miesiąc nawet jak tak stoi we fakturze. I wówczas się to zbilansuje. Jeśli ktoś to potwierdza niech mrugnie dwa razy...;-)

BTW na 150kWh rozjazd między licznikiem Tauron a Supla wynosi 1,1 kWh.
vajera
Has thanked: 288 times
Been thanked: 161 times

Bastek@Supla wrote: Fri Mar 20, 2026 12:51 am BTW na 150kWh rozjazd między licznikiem Tauron a Supla wynosi 1,1 kWh.
Różnica rzędu 7‰ 😉, więc wydaje się OK.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “ZAMEL MEW-01”