Swiatło w WC po otwarciu drzwi na lokalnych akcjach

Moderator: vajera

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

maciektg wrote: Thu May 07, 2026 7:06 am
mmiikk wrote: Wed Mar 25, 2026 12:48 pm uruchamiając scenę, która w pewien sposób obsługuje sprawdzenie, czy światło nie zostało zgaszone do 5 sekund temu. Jeśli było niedawno zgaszone, to otwarcie drzwi nie zapala światła. Jeśli było zgaszone wcześniej, zapala światło.
Jak ta funkcjonalność jest skonfigurowana w scenach w Cloud? Bardzo mnie to zainteresowało, potrzebowałbym coś podobnego dla swoich zastosowań:)
W sumie sceny tu nie potrzeba — ja miałem sceny z zaszłości historycznych, ale meritum jest takie:

Przede wszystkim, ponieważ jest tam w WC wyłącznik zasuplowany za pomocą GUI generic, w wyłączniku dodany jest wirtualny przekaźnik (z poziomu gui GG), którego funkcja jest ustawiona w chmurze na automat schodowy wyłączający się po 6 sekundach. Dodatkowo przekaźnik ma ustawioną odwrotną logikę, czyli w rezultacie jest cały czas włączony zamiast wyłączony.

Reakcja na wyłączenie światła w WC to włączenie tego wirtualnego przekaźnika — czyli na 6 sekund przekaźnik będzie w stanie OFF (odwrócona logika).
Kolejna reakcja dotyczy czujnika otwarcia (RF): kiedy otwierają się drzwi, kopiowany jest stan wirtualnego przekaźnika na włącznik światła WC (skopiuj stan z cloud).

To wszystko. Jeśli otwarcie drzwi nastąpi w ciągu tych 6 sekund po wyłączeniu światła, skopiuje stan OFF i światło pozostanie wyłączone. Jeśli minie więcej niż 6 sekund, otwarcie drzwi skopiuje stan ON wirtualnego przekaźnika na włącznik i światło zostanie włączone.

Ze względu na to, że to szło przez internet i serwer i czasem występowały opóźnienia, nie zawsze działało to poprawnie, ale w większości przypadków działało.

Teraz zamieniłem to na akcję w bramce Zigbee (działa analogicznie przez kopiowanie stanu VIRTUAL BINARY w bramce, który ma ustawiony autoset na 6 sekund), zastąpiłem czujnik otwarcia RF czujnikiem otwarcia Zigbee, a włącznik – włącznikiem Zigbee. Wszystko działa w ramach lokalnej bramki Z2S, nie ma potrzeby odwoływania się do serwera supli, więc wszystko działa perfekcyjnie.

Return to “Bramka ZigBee”