Zasłanianie rolet od warunków

wsosniak
Been thanked: 1 time

Mati1234 wrote: Thu Apr 23, 2026 5:30 pm Witam, mam przygotowaną scenę dla rolet, która po zachodzie słońca ustawia 10 rolet na poziomie 75–80% (w zależności od okna – resztę chcę regulować ręcznie). W scenie wykorzystuję funkcję częściowego zasłaniania rolet do określonej wartości.
Problem polega na tym, że sterowanie działa w obu kierunkach. Jeśli użytkownik wcześniej ręcznie zasłoni roletę np. do 90%, to po uruchomieniu sceny roleta zostaje odsłonięta do 75%.
Czy istnieje możliwość dodania warunku, który sprawdzi aktualny poziom zasłonięcia rolety i sprawi, że jeśli roleta jest już bardziej zasłonięta niż wartość ustawiona w scenie, to jej pozycja nie zostanie zmieniona?
Zależy mi na tym, aby całość nadal działała automatycznie według harmonogramu zależnego od zachodu słońca i obejmowała wszystkie 10 rolet
@Mati1234 - to ja mam na tą chwilę dla Ciebie inne rozwiązanie -> GoogleHome , gdzie mozna tam budować sceny (w GoogleHome nazywa sie to "Automatyzacja") i uruchamiać je w oparciu o dokładny czas lub wschód /zachód słońca (jak w harmonogramach supli). Połącz sobie GoogleHome z Suplą , i wprowadz 10 scen/automatyzacji (osobno dla kazdej rolety) tak :
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”