Na moją wiedzę dla pomiaru na ADC w ESP32 musi być GND wspólne dla ESP i napięcia mierzonego. Dlatego przy szeregu ogniw w kolejnych ogniwach już napięcia oddzielnie bez użycia jakichś zewnętrznych układów nie zrobimy.klew wrote: Wed Apr 29, 2026 9:57 pm Wybaczcie panowie moją ignorancję. Z elektroniki jestem noga. Ale jeszcze pobrnę w dodatkowe pytania
A nie można wziąć punktu odniesienia (GND) na styku obu baterii? Wtedy mamy z jednej strony napięcie na + a z drugiej potencjał na - (co też łatwo przeliczyć).
Czy to musi być GND takie samo jak ma ESP, czyli w sumie jeden z krańcowych biegunów baterii, a nie ze środka?
pomiar napiecia 2 akumulatorow polaczonych szeregowo
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Ja bym podłączył na test - tak jak @klew napisał - dwie baterie 1,5V zgodnie z poniższym schematem. Przy 1,5V nie ma potrzeby stosować dzielników. Pytanie, czy wejścia analogowe w ESP32 są w stanie pokazać wartość ujemną napięcia. Bo jeśli tak, to sprawa do ogarnięcia programowo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Z tego co sprawdziłem, to ESP nie zmierzy ujemnych napięć.Robert Błaszczak wrote: Thu Apr 30, 2026 6:12 am Ja bym podłączył na test - tak jak @klew napisał - dwie baterie 1,5V zgodnie z poniższym schematem. Przy 1,5V nie ma potrzeby stosować dzielników. Pytanie, czy wejścia analogowe w ESP32 są w stanie pokazać wartość ujemną napięcia. Bo jeśli tak, to sprawa do ogarnięcia programowo.
Także pozostaje pomiar jednej baterii oraz drugi pomiar obu. Napięcie drugiej baterii, to po prostu różnica między pomiarami. Nie ma co tutaj więcej kombinować
(czyli na schemacie Roberta zaminiemy miejscami GND z A1)
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
veeroos
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
Przyglądam się chwilę temu tematowi i gdyby tak zastosować układ wejść analogowych ADS1115, on ma 4 wejścia analogowe, które mogą pracować parami jako miernik różnicy potencjałów, pomiar z jednego akumulatora byłby realizowany na A0 i A1, a z drugiego na A2 i A3. Trzeba tylko uwzględnić to że poziom sygnału wejściowego jest coś ponad 6V, nie pamiętam dokładnie ile, ale jakoś tak więc dzielnik trzeba będzie zastosować
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more
https://github.com/v33r005
https://github.com/v33r005
-
Robert Błaszczak
Można pokusić się o coś takiego: https://serwis.avt.pl/manuals/AVT5940.pdf, ale to chyba przerost formy nad treścią. Szczególnie że taki dodatkowy układ będzie niepotrzebnie rozładowywał drugą baterię. Ponownie powtórzę się za @klew, sensowniej będzie mierzyć napięcie na pierwszej baterii i sumie dwóch baterii, a programowo wyświetlać różnicę.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
A w cloud da się zrobić takie sztuki zeby wyświetlić wartość akumulatora B - A?zzrr wrote: Wed Apr 29, 2026 8:35 pmZmierzyć raczej nie. Wyświetlić oddzielnie Tak. Jak wiadomo ADC1 i ADC2 musi mieć wspólną masę. Jedyne wyjście by wyświetlało napięcie drugiego to wynik na ESP o wartości B - Adawidd wrote: Wed Apr 29, 2026 8:12 pm Hej, czy jednym esp32 da się zmierzyć napięcie 2 akumulatorów połączonych szeregowo, ale tak by w apce była podana wartość napiecia każdego z nich, a nie jednego i sumy dwóch ? (czyli 2 akumulatory 12V połączone szeregowo chciałbym zeby w apce było A-12V i B12V a nie A12V B-24V)
To zależy od tego jaki soft siedzi w ESP. Czy to Twój program czy GG. Nie wiem czy w GG można zrobić takie wyliczenie. Na cloud raczej też nie zrobisz tak żeby Ci w GPM wyświetlało już z wyliczeniem. Ale można zrobić powiadomienie w wiadomości push z SUPLA które wyliczy Ci wynik z dwóch GPM. Tylko nie wiem czy to Ci rozwiąże Twoja potrzebę.dawidd wrote: Thu Apr 30, 2026 10:52 am ...
A w cloud da się zrobić takie sztuki zeby wyświetlić wartość akumulatora B - A?
-
Robert Błaszczak
Musisz napisać własny soft pod taką obsługę. Na GG takiej różnicy nie wyliczysz, w Cloud też tego nie ogarniesz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
Masz soft wygenerowany w GG?dawidd wrote: Thu Apr 30, 2026 11:13 am powiadomienia to raczej nie, chodzi o podgląd czy duże akumulatory są właściwie balansowane. Zdecydowanie lepiej rzucić okiem i widzieć "12,3 i 12,3" niż "12,3 i 24,6"
Jeśli zależy CI na monitorowaniu właściwego balansowania napięć na tych akumulatorach to skoro nie za bardzo jak jest to wyświetlić to może jednak warto pomyśleć o powiadomieniu które zasugerowałem. Takie powiadomienie możesz ustawić np. Jeśli różnica na AKU1 i AKU2 > 1V to idzie wiadomość:
"Jest różnica w zbalansowaniu
Aku1 = 12,7V
Aku2 = 12,5V"
Może to jeszcze lepsze niż wyświetlanie. Nie musisz ciągle zaglądać.