Powiadomienia Pushover [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Jun 19, 2026 5:20 pm Tutaj kolejny przykład:

Styrta płonie&title=Emergency message!&sound=siren&priority=2&retry=30&expire=300
do tego to dźwięk syreny strażackiej trzeba wstawić :lol: :lol: :lol: a da się.
vajera wrote: Fri Jun 19, 2026 7:09 am ...
Rozumiem, że poradziłeś sobie bez instrukcji? 😉
W takim razie liczę, że podrzucisz tutaj kilka kreatywnych przykładów bardziej rozbudowanych wiadomości Pushover.
...
W takim razie korzystając z chwilki czasu pozwolę sobie napisać kilka słów dla osób które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z pushover, też trochę z nadzieją że troszkę chociaż odciążę naszego kolegę @vajera
W bardzo dużym skrócie pushover to serwis oferujący usługę pośredniczącą pomiędzy systemem wysyłającym powiadomienie w tym przypadku bramka Z2S a urządzeniem docelowym, najczęściej telefon. Aby korzystać z usługi trzeba mieć założone konto na stronie https://pushover.net/. Koszt założenia takiego konta to ok 25zł jednorazowa opłata za dożywotnią subskrypcję.
Co nam daje pushover np w bramce? Też w skrócie... Do wszystkich zdarzeń do których można było przypisać akcję, teraz można przypisać jeszcze dowolną wiadomość z dowolnym, innym dźwiękiem dla każdego zdarzenia oraz innymi opcjonalnymi parametrami np. żeby wiadomośc przychodziła co 30s. jeśli nie potwierdzimy jej odczytania.
Pozwolę sobie skorzystać z przykładów które wstawił @vajera i powiem o co w tym chodzi.
Styrta płonie :lol: To powyżej to złożone polecenie które składa się z opcjonalnych pól które uzupełniamy własnymi parametrami po znaku "=" a same pola rozdziela znakiem "&" Czyli możemy napisać np. Woda&title=Kuchnia. To wystarczy żeby przyszła wiadomość na konkretne zdarzenie z treścią Woda z tytułem Kuchnia.
Wiadomości można rozbudowywac o dowolne parametry których wykaz znajdziemy tutaj https://pushover.net/api w drugim punkcie w podpunkcie "Some optional parameters may also be included: ". na tej samej stronie znajdziemy również nazwy dzwonków jakie można przypisać oraz rodzaje priorytetów wiadomości, priority od -2 do 2.
Wiadomość powyżej o płonącej stercie :)
Styrta płonie - treść wiadomości
title=Emergency message! - tytuł wiadomości
sound=siren - dźwięk wiadomości. Tu dodam że można sobie na stronie pushover dodawać własne dowolne dzwonki lub korzystac z wykazu tych dostępnych na gotowo.
priority=2 - ustawiony priorytet. Ten priorytet powoduje że wiadomość po przyjściu zawiera przycisk Acknowlege(potwierdź) i jeśli nim nie potwierdzimy odczytania wiadomość będzie przychodzić zgodnie z wartością określoną w parametrze retry
retry=30 - czas co ile będzie się powtarzać niepotwierdzona wiadomość
expire=300 - czas jak długo będzie przychodzić wiadomość z priorytetem 2 jeśli nie będzie potwierdzona. W tym przypadku 300s. Z tego co pamiętam maksymalny czas to 3 godziny.

@vajera oczywiście jeśli coś się nie zgadza bardzo proszę o poprawienie.
Last edited by zzrr on Fri Jun 19, 2026 11:45 pm, edited 1 time in total.
zzrr

Łukasz (@vajera) wyłapałem jeszcze takie coś. W momencie kiedy robimy COPY MESSAGE to kopiuje się też identyfikator i przy zapisie nie zwiększa wartości.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zapowiada się ciekawie, nie wiem jednak gdzie jest ta zakładka.....?
Bramka zaktualizowana, dobrze ją schowałeś :lol:
zzrr

lukasz06 wrote: Sat Jun 20, 2026 9:25 am Zapowiada się ciekawie, nie wiem jednak gdzie jest ta zakładka.....?
vajera wrote: Thu Jun 18, 2026 11:40 pm - zakładka z ustawieniami i powiadomieniami Pushover jest aktualnie dostępna w FullGUI.
:) ;)
lukasz06

zzrr wrote: Sat Jun 20, 2026 9:45 am
lukasz06 wrote: Sat Jun 20, 2026 9:25 am Zapowiada się ciekawie, nie wiem jednak gdzie jest ta zakładka.....?
vajera wrote: Thu Jun 18, 2026 11:40 pm - zakładka z ustawieniami i powiadomieniami Pushover jest aktualnie dostępna w FullGUI.
:) ;)
Ok znlazłem....na drugiej bramce :)
Myślałem, że Full Gui + AD tez to się tyczy, a jednak nie
To pobawię się przy browarku ;)
zzrr

lukasz06 wrote: Sat Jun 20, 2026 11:46 am ...
Ok znlazłem....na drugiej bramce :)
Myślałem, że Full Gui + AD tez to się tyczy, a jednak nie
To pobawię się przy browarku ;)
Wydaje mi się że że w przyszłości lepiej gdyby można było zerknąć na zakładkę pushover mając też niższe GUI ustawione nie tylko FullGui, choćby jako ściągawka np żeby podejrzeć jakie potrzebne ID robiąc akcje. Ale myślę że na tym etapie jest to jeszcze trochę na zasadzie testów więc pewnie to jest świadomie zrobione tak jeszcze trochę ukryte w bardziej zaawansowanych GUI. A może w ogóle to będzie jeszcze inaczej. Nikt nie wie co tam czasami @vajera kombinuje :) ;)
lukasz06

Dobra, bo nie używałem tego chyba z 5 lat.
Pushover user token - to jest mój klucz, to mam, a gdzie znajdę Pushover API token?
zzrr

lukasz06 wrote: Sat Jun 20, 2026 12:54 pm Dobra, bo nie używałem tego chyba z 5 lat.
Pushover user token - to jest mój klucz, to mam, a gdzie znajdę Pushover API token?
Na głównej stronie masz na dole...
obraz.png
i wciskasz "Create an Application/API Token". Dla bramki wystarczy wygenerować jeden token. Dla innych urządzeń jeśli obsługują pushover można wygenerować kolejne
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06

Ok, powoli sobie przypominam. Akcje lokalne ustawione, powiadomienia przychodzą :D
Tylko nie wiem jak zmienić dźwięk , tak aby każde urządzenie miało inny?
zzrr

lukasz06 wrote: Sat Jun 20, 2026 2:50 pm Ok, powoli sobie przypominam. Akcje lokalne ustawione, powiadomienia przychodzą :D
Tylko nie wiem jak zmienić dźwięk , tak aby każde urządzenie miało inny?
na tej stronie https://pushover.net/api masz wykaz dzwonków domyślnych do wyboru.
obraz.png
Jak klikniesz na głośniczku można sobie odsłuchać. A treść komendy na początek np. taka:
Wiadomość&sound=persistent
bo oczywiście opcjonalnych parametrów jest więcej
Na stronie głównej jest też:
obraz.png
i tutaj możesz sobie załadować dowolny dzwonek z internetu. Wtedy podajesz parametr sound=Syrena w przypadku akurat zgodnym z tym co jest na screenie. Trzeba tylko miec na względzie by własnym dzwonkom nie przypisać nazwy takiej samej jak jest w domyślnych dzwonkach pushover. Choć myślę że wtedy wygenerowałby się po prostu domyślny pushover.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”