Prośba o testy

Moderator: vajera

RomanG
Has thanked: 30 times
Been thanked: 8 times

vajera wrote: Fri Sep 11, 2026 8:29 am Ten model identyfikuje się jako Z2S_DEVICE_DESC_MOES_ALARM:
1. powinien dodać się m.in. przekaźnik ALARM SWITCH, który włącza/wyłącza syrenę - potwierdasz?
Potwierdzam! Przekaźnik dodał się od razu i był widoczny w "urządzeniach" i "kanałach" bramki.
vajera wrote: Fri Sep 11, 2026 8:29 am 2. Jeżeli tak, to ten przekaźnik powinien być również dostępny w lokalnych akcjach i reagować na akcje TURN_ON/TURN_OFF - potwierdzasz?
Wczoraj zaktualizowałem bramkę do wersji testowej o od razu dodałem następne urządzenia. Posprawdzałem działanie, utworzyłem w "chmurze" dwie reakcje syreny na otwarcie okna - jak wczoraj pisałem - i sprawdziłem możliwość utworzenia analogicznych "lokalnych akcji" "w bramce". Nie było tam ani jednego kanału "syreny"! W "Select GUI mode" miałem "Full GUI" i dzisiaj zmieniłem na "Full GUI + AD", co wymusiło restart bramki. Po tej operacji pojawiły się kanały "syreny", a także czujnika zalania. Wczoraj (przed resetem) tych dwóch urządzeń nie było w zakładce "akcji lokalnych" - były tylko dwa "kanały binarne (cz. otw. okna i cz. zalania). Wynika z tego, że u mnie reset był konieczny.
vajera wrote: Fri Sep 11, 2026 8:29 am ......

A widziałeś zakładkę Advanced Devices w GUI - jest tam od ponad roku? :twisted:
Mea culpa! 🤔Faktycznie jest! ...no, to przepraszam za ... brak wiedzy. Jednak mocno odpadłem od peletonu. :oops:

Mam w takim razie pytanie zanim popróbuję ustawień; czy można utworzyć kilka akcji lokalnych, dla których byłyby wywołane różne ustawienia parametrów "syreny"?
bokk
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times

A czy coś zmieniło się w lokalnych akcjach bo teraz sprawdzałem i nie działaja mi ustawienia:
Bramka PD:
virtual relay PD_LVR - włącznik źródła ciepła
PD_LRR

PD_LVR -> ON_TURN_ON -> PD_LRR -> TURN_ON
PD_LVR -> ON_TURN_OFF -> PD_LRR -> TURN_OFF

Bramka KD:
virtual relay KD_LVR - włącznik źródła ciepła
KD_LRR
Relay_PD
Relay_KD

kanał PD_LRR połączony po ip z kanałem KD_LRR

KD_LRR -> ON_TURN_ON -> Relay_PD -> TURN_ON
KD_LRR -> ON_TURN_OFF -> Relay_PD -> TURN_OFF
KD_LVR -> ON_TURN_ON -> Relay_KD -> TURN_ON
KD_LVR -> ON_TURN_OFF -> Relay_KD -> TURN_OFF

włączenie jednego nie włącza drugiego, tak samo z wyłączaniem
vajera
Has thanked: 301 times
Been thanked: 168 times

bokk wrote: Fri Sep 11, 2026 10:30 am A czy coś zmieniło się w lokalnych akcjach bo teraz sprawdzałem i nie działaja mi ustawienia:
Bramka PD:
PD_LRR

Bramka KD:
KD_LRR
Relay_PD
Relay_KD

Możesz sprawdzić czy w ustawieniach zdalnych przekaźników czy są zapisane poprawne dane MDNS/IP i czy zgadzają się numery kanałów Supla? Testowałem zdalne przekaźniki i termometry w nowej wersji i działały.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 8 times
Been thanked: 28 times

vajera wrote: Fri Sep 11, 2026 10:37 am
bokk wrote: Fri Sep 11, 2026 10:30 am A czy coś zmieniło się w lokalnych akcjach bo teraz sprawdzałem i nie działaja mi ustawienia:
Bramka PD:
PD_LRR

Bramka KD:
KD_LRR
Relay_PD
Relay_KD

Możesz sprawdzić czy w ustawieniach zdalnych przekaźników czy są zapisane poprawne dane MDNS/IP i czy zgadzają się numery kanałów Supla? Testowałem zdalne przekaźniki i termometry w nowej wersji i działały.
No dziwna sprawa bo w 1 bramce parametry bramki i kanał po aktualizacji pozostał bez zmian i nie sprawdziłem 2 a tam wszystko się wyzerowało. Po wprowadzeniu ip i kanału działa prawidlowo. Dzięki
vajera

bokk wrote: Fri Sep 11, 2026 11:07 am No dziwna sprawa bo w 1 bramce parametry bramki i kanał po aktualizacji pozostał bez zmian i nie sprawdziłem 2 a tam wszystko się wyzerowało. Po wprowadzeniu ip i kanału działa prawidlowo. Dzięki
To ja dziękuję za informację zwrotną i zaangażowanie!
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

RomanG wrote: Fri Sep 11, 2026 9:19 am Wczoraj zaktualizowałem bramkę do wersji testowej o od razu dodałem następne urządzenia. Posprawdzałem działanie, utworzyłem w "chmurze" dwie reakcje syreny na otwarcie okna - jak wczoraj pisałem - i sprawdziłem możliwość utworzenia analogicznych "lokalnych akcji" "w bramce". Nie było tam ani jednego kanału "syreny"! W "Select GUI mode" miałem "Full GUI" i dzisiaj zmieniłem na "Full GUI + AD", co wymusiło restart bramki. Po tej operacji pojawiły się kanały "syreny", a także czujnika zalania. Wczoraj (przed resetem) tych dwóch urządzeń nie było w zakładce "akcji lokalnych" - były tylko dwa "kanały binarne (cz. otw. okna i cz. zalania). Wynika z tego, że u mnie reset był konieczny.
Obecnie kanały dodają się w czasie rzeczywistym i powinny być widoczne w Cloud po kilku sekundach od dodania, natomiast cały czas walczę z prawidłowym dodawaniem nazw kanałów w GUI ;-)
Mam w takim razie pytanie zanim popróbuję ustawień; czy można utworzyć kilka akcji lokalnych, dla których byłyby wywołane różne ustawienia parametrów "syreny"?
Możesz dać jakieś przykłady?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG

vajera wrote: Fri Sep 11, 2026 12:46 pm Możesz dać jakieś przykłady?
Pytasz? Masz! ;)
Myślałem o umiejscowieniu "syreny" na zewnątrz, gdzieś za wolnostojącym garażem, gdzie często siedzimy z rodziną pod wiatą (poranna kawa😀), żeby reakcjami rozróżnić sygnał dzwonków wejściowych; parter/piętro. Wyciągnięcie sygnałów wyzwalających nie jest problemem. Mam także oczujnikowane drzwi i tu też mogłyby być reakcje z innymi melodiami. Otwieranie bramy, której nie widzę (są czujniki), ... przykładów miałbym wiele. :)
Podałem kilka przykładów, ale też wiem, że Twój nie jest z gumy i nie śmiem ciągnąć temat.
Natomiast kiedyś, jak już ogarniesz wszystko (oby :) ), to ...może?
Widziałbym to tak, że wybór parametrów syreny zaimplementowany byłby w konkretnej "lokalnej akcji".
Czy takie coś ma rację bytu?

edit; 😀chodziło mi o Twój czas! Nie jest z gumy.
Last edited by RomanG on Fri Sep 11, 2026 4:37 pm, edited 1 time in total.
vajera

RomanG wrote: Fri Sep 11, 2026 1:50 pm Myślałem o umiejscowieniu "syreny" na zewnątrz, gdzieś za wolnostojącym garażem, gdzie często siedzimy z rodziną pod wiatą (poranna kawa😀), żeby reakcjami rozróżnić sygnał dzwonków wejściowych; parter/piętro. Wyciągnięcie sygnałów wyzwalających nie jest problemem. Mam także oczujnikowane drzwi i tu też mogłyby być reakcje z innymi melodiami. Otwieranie bramy, której nie widzę (są czujniki), ... przykładów miałbym wiele. :)
Podałem kilka przykładów, ale też wiem, że Twój nie jest z gumy i nie śmiem ciągnąć temat.
Natomiast kiedyś, jak już ogarniesz wszystko (oby :) ), to ...może?
Widziałbym to tak, że wybór parametrów syreny zaimplementowany byłby w konkretnej "lokalnej akcji".
Czy takie coś ma rację bytu?
Jakiś czas temu Robert (@zzrr) natchnął mnie do dodania do bramki powiadomień Pushover. Rozbudowałem wtedy lokalne akcje o parametr subaction id i widzę tutaj potencjał do jego wykorzystania, np. mamy akcję PLAY_SIREN_MELODY a subaction id identyfikuje melodię z przedziału 1-18.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
RomanG

vajera wrote: Fri Sep 11, 2026 2:08 pm Jakiś czas temu Robert (@zzrr) natchnął mnie do dodania do bramki powiadomień Pushover. Rozbudowałem wtedy lokalne akcje o parametr subaction id i widzę tutaj potencjał do jego wykorzystania, np. mamy akcję PLAY_SIREN_MELODY a subaction id identyfikuje melodię z przedziału 1-18.
Czy można już teraz z tego skorzystać, czy jednak jest to potencjał do przyszłej rozbudowy funkcjonalności bramki?
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 35 times

Wgrane na wersję produkcyjną , chociaż rano myśliłem że bramka się posypała . Bo dziwnie działa , przez zmianę czasów keepalive , timeout .
Po ustawieniu ich tak jak było bramka działa🙂

Wygląda jakby wykasowało akcje , teraz zamiast plików action pojawiły się element w pliku z2s_gateway . Ale w GUI nic nie ma

Czy ja coś namieszałem ? 😉

Return to “Bramka ZigBee”