Sonoff jako switch ale nie schodowy

pzygmunt
Been thanked: 59 times

W wyłącznikach masz podświetlenie. Wymontuj takie z wyłącznika i podłącz na wyjściu do sonoff-a. Wtedy będziesz widział czy zasilanie jest włączone czy też nie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
michael

zawiłe, ale zrozumiałe :)
najbardziej jednak zastanawia mnie co to za tajemnicze urządzenie, które wymaga takiego, a nie innego sterowania? :D
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
artblue

pzygmunt wrote: Wed Feb 01, 2017 12:54 pm W wyłącznikach masz podświetlenie. Wymontuj takie z wyłącznika i podłącz na wyjściu do sonoff-a. Wtedy będziesz widział czy zasilanie jest włączone czy też nie.
Problem w tym, że sonoff będzie w piwnicy :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

A przycisk będzie wyciągnięty w inne miejsce ?
To można było od razu jakiegoś led-a wyprowadzić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
wojtas567

A może da radę przenieść sonoffa na parter zamontować w puszcze,obok przelącznika i tak jak Przemek napisał kontrolkę (neonówkę) na wyjście i będzie wiadomo.
A ile masz kabli poprowadzonych z\ piwnicy do przełącznika?
Pozdrawiam
Wojtek
Espablo

Ja myślę, że trzeba dołożyć detektor obecności fazy i kontrolować stan załączenie tym detektorem. Sonoff musi wiedzieć, że coś zostało załączone ręcznie. Może pomoże soft do wyłącznika schodowego z tego wątku.
viewtopic.php?f=9&t=254&start=10#p2914
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
artblue

Ale sonoff przecież wie jaki ma stan na wyjściu. I wie, że wciskając switcha (pod niego sobie podepnę mój włącznik) chcę ustawić stan na wyjściu ON. I jeżeli taki stan już jest to nie robi nic a jeżeli stan na wyjściu jest OFF to zmienia na ON. I tak samo po puszczeniu switcha. Jeżeli stan na wyjściu jest OFF to taki pozostaje a jeżeli był ON to zmienia się na OFF. Nie umiem programować elektroniki ale z językiem programowania miałem do czynienia i wiem, że to raptem 2-3 warunki i tyle. Myślę, że dla kogoś kto miał doczynienia z pisaniem firmware dla sonoffa to raptem drobne zmiany w kodzie w wersji "switch"
artblue

maffiu

czyli jeśli dobrze rozumuje to włączysz to magiczne coś w piwnicy przełącznikiem w pozycje 1 - następnie wyłączysz z tel. a ktoś będzie chciał włączyć ponownie z przełącznika to będzie go musiał cofnąć do pozycji 0 a następnie 1 ?
slawek

maffiu wrote: Sun Feb 05, 2017 9:46 pm czyli jeśli dobrze rozumuje to włączysz to magiczne coś w piwnicy przełącznikiem w pozycje 1 - następnie wyłączysz z tel. a ktoś będzie chciał włączyć ponownie z przełącznika to będzie go musiał cofnąć do pozycji 0 a następnie 1 ?
A może ma się nie dać wyłączyć smartfonem jeśli jest włączony włącznikiem na ścianie?
Nie łapię sensu...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Return to “Ogólna dyskusja”