Niedoskonałość trybu SWITCH w sofcie

pzygmunt
Been thanked: 59 times

ESP8266 pozostaje. Kwestia innej obsługi GPIO pozwalająca wychwycić przypadki.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Espablo

wojtas567 wrote:Mam tą konfigurację wgraną u siebie podłączoną do światła i nie zauważyłem takiej sytuacji. Może wchodzą jakieś zakłócenia z sieci?
Natomiast miałem już kilka razy że światło samo się zapaliło?
Miałem dokładnie to samo. Zakłócenia z sieci powodowały, że kilka razy światło zaświecało się i gasło - samo od siebie. Rozwiązałem ten problem tak, że zmniejszyłem rezystancję rezystorów podciągających z 10k do 4,7k (można dać nawet 3,3k) i problem już nie istnieje.
Last edited by Espablo on Mon Sep 05, 2016 10:33 pm, edited 1 time in total.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
wojtas567

Dzięki za podpowiedz ja chyba tam mam 4k7 spróbuję zejść niżej i zobaczymy.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

Espablo i wojtas567, w tym wątku nie chodzi o tego typu zakłócenia. Spróbujcie podać na wejście krótki impuls, który załączy przekaźnik. Jeżeli Wam się uda to znaczy, że jest źle, ponieważ w trybie SWITCH przekaźnik winien być załączany tylko w czasie załączenia przycisku na wejściu. Inaczej mamy działanie jak w trybie BUTTON (pierwszy impuls załączenie, drugi impuls wyłączenie, etc). Ponadto, podanie takich 2, 3 impulsów powoduje błąd w programie i reset modułu.
wojtas567

Zybi wrote:Spróbujcie podać na wejście krótki impuls, który załączy przekaźnik. Ponadto, podanie takich 2, 3 impulsów powoduje błąd w programie i reset modułu.
Masz rację.
Faktycznie działa, tzn dokładnie tak się zachowuje mój moduł jak przed chwilą go przetestowałem.
Pozdrawiam
Wojtek
pzygmunt

Jest jeszcze na to jedno rozwiązanie software-owe bez konieczności modyfikacji sprzętu.
Trzeba przy wystąpieniu przerwania dodać timer, który sprawdzi czy po np 200 ms rzeczywiście zmienił się stan portu. Jeżeli tak to dopiero wtedy zmienia stan przekaźnika. Czyli zmiana stanu portu nie z uchwytu przerwania tylko z callbacka timera.
bicker

Ja mam tak w trybie button i na razie nie udało mi się tego rozwiązać,
chyba zostanę przy standardowych włącznikach i trybie switch jeśli programowe rozwiązanie pzygmunta wejdzie w życie rozwiąże to mój i wielu innych użytkowników problem...
pzygmunt

Lekko zmodyfikowałem obsługę tego przycisku. Jak lokalnie przejdzie mi to testy to jutro wrzucę źródła.
bicker

czy też będzie obsługiwał dwa przyciski (przełącznik podwójny) ??
pzygmunt

Trochę chcę to przebudować aby można było dodać od
razu obsługę większej ilości przycisków.

Return to “Ogólna dyskusja”